profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Ožjē saņem 30 000 eiro lielu nosacītu naudas sodu par saviem izteikumiem

Go4speed 08.09.2024 - 19:43 Ožjē saņem 30 000 eiro lielu nosacītu naudas sodu par saviem izteikumiem
Foto: Sophie Graillon

Sebastjans Ožjē saņēmis 30 000 eiro lielu nosacītu naudas sodu no Grieķijas WRC rallija tiesnešiem par komentāriem, kuros viņš kritizēja intervālu starp automašīnām rallija pirmajā ātrumposmā. Pēc bažām par putekļiem, Ožjē lūdza tiesnešus noteikt četru minūšu intervālu starp automašīnām piektdienas rītā, lai mazinātu šo problēmu.

Tiesneši kā aizvainojošu uzskatīja Ožjē komentāru pirmā ātrumposma beigās: "Ir kaitinoši redzēt, ka šis sports nekad nemācās," sacīja Ožjē. "Mēs zinām, ka būs putekļi, kas tik ātri nepazūd no trases, bet viņi saka nē. Kas jums darās galvās? Nekas. Tas ir neprāts."

Tiesneši uzskatīja, ka Ožjē ir pārkāpis FIA Starptautiskā sporta kodeksa 12.2.1.f pantu, kas attiecas uz "vārdiem, darbiem vai rakstiem, kas ir izraisījuši morālu kaitējumu vai zaudējumus FIA, tās institūcijām, biedriem vai izpildvaras amatpersonām, un vispārējiem sporta interesēm un FIA aizstāvētajām vērtībām."


Foto: Sophie Graillon

Ožjē paskaidroja, ka viņa komentārs tika izteikts emocionālā brīdī, saistībā ar drošības jautājumu, un vēlāk viņš pateicās par intervālu palielināšanu. Tomēr tiesneši uzskatīja, ka tas nav pietiekami, lai atceltu sodu.

Tā tika uzskatīta arī par WRC Sporta nolikumā ietvertā “Braucēju deklarācijas un saistību pārkāpumu”, kurā teikts, ka parakstītājiem ir jāatturas no jebkādiem publiskiem paziņojumiem vai komentāriem, kas var kaitēt, vājināt vai diskreditēt čempionāta, FIA vai saistīto organizāciju labo slavu, reputāciju un tēlu. Tāpat parakstītājiem ir pienākums vienmēr izmantot visas iespējas, lai veicinātu atbalstu čempionātam un autosportam kopumā.

Pēc sestdienas ātrumposmiem Ožjē kopā ar komandas vadītāju Kaju Lindstrēmu, ierodoties Lamijas servisa parkā, piedalījās uzklausīšanā, kur astoņkārtējais pasaules čempions paskaidroja, ka viņa komentārs bija izteikts emocionālā brīdī un attiecās uz drošības jautājumiem saistībā ar putekļiem speciālajā ātrumposmā. Lai gan Ožjē atvainojās un Lindstrēms uzsvēra, ka Ožjē vēlāk pateicās tiesnešiem par intervāla palielināšanu līdz četrām minūtēm, tiesneši uzskatīja, ka tas nav pietiekami, lai atceltu sodu.


Foto: Vladislav Maschl

Savā lēmumā tiesneši atzīmēja: "Pat, ja Ožjē izteica komentāru par drošības jautājumu, tas nevar tikt uzskatīts par atvieglojošu apstākli. Visiem cilvēkiem ir tiesības brīvi izteikt savas domas, bet viņiem vienmēr ir jābūt uzmanīgiem, lai neizdarītu vispārējus pārkāpumus vai darbības, kas kaitē sporta interesēm. Visi paziņojumi, kas tiek veikti tiešraidēs televīzijā vai sociālajos tīklos, tiek rādīti miljoniem skatītāju visā pasaulē. Jāatzīmē, ka slaveni braucēji ietekmē daudzus cilvēkus, tostarp jaunus braucējus. Ožjē ir astoņkārtējs pasaules rallija čempions, un viņam ir simtiem tūkstošu fanu visā pasaulē. Visiem, kas piedalās FIA aktivitātēs, ir tiesības sagaidīt taisnīgu attieksmi, cieņu un uzklausīšanu. Diskusijas par atšķirīgajiem viedokļiem ir jāveic nekonfrontējošā veidā, cienot citu uzskatus."

Tiesneši uzskatīja, ka Ožjē pārkāpuma būtība ir nopietna, un gadījumā, ja komentāri kaitē motorsporta interesēm un FIA aizstāvētajām vērtībām, piemērotais sods ir atbilstošs saskaņā ar FIA kritērijiem. Ožjē saņēma 30 000 eiro lielu nosacītu naudas sodu uz diviem gadiem. Ožjē būs jāmaksā 30 000 eiro, ja viņš atkārtoti pārkāps šo pašu noteikumu.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png