profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Provizoriskie dati rāda, ka Tet Rally Latvia apmeklēja vairāk nekā 100 000 cilvēku

Go4speed 26.07.2024 - 14:25 Provizoriskie dati rāda, ka Tet Rally Latvia apmeklēja vairāk nekā 100 000 cilvēku
Foto: M-Sport

Pagājušajā nedēļā Latvijā noslēdzās vēsturiski pirmais FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posms Tet Rally Latvia, Latvijai oficiāli kļūstot par 37. pasaules valsti, kurā notikušas paša augstākā sportiskā līmeņa autorallija sacensības. Sarīkojot vēl nebijuša ģeogrāfiskā tvēriena un organizatoriskās sarežģītības sacensības, provizoriskie dati rāda, ka skatpunktus ātrumposmos, kā arī dažādās pilsētu aktivitātes un citas ar rallija norisi saistītās vietas apmeklēja vairāk nekā 100 000 cilvēku. Tet Rally Latvia finišā uzvaru izcīnīja divkārtējais pasaules čempions soms Kalle Rovanpera, kurš savu karjeru uzsāka tieši Latvijā, divkārt izcīnot arī Latvijas rallija čempiontitulu.


Foto: McKlein Photography

Atbilstoši sacensību statusam, vienlīdz iespaidīga bija arī vēsturiski pirmā Tet Rally Latvia norišu programma. Sacensību gaidīšanas svētki tika sākti jau 11. jūlijā, kad Rīgā tika sarīkots īpašs starta pasākums ar latviešu ekipāžu dalību, demonstrējot arī rallija auto veiktspēju un dodot rallijam simbolisku startu. Drīz pēc tam, 13. un 14. jūlijā, Liepājas un Talsu apkārtnē norisinājās treniņbraucieni, ļaujot dalībnieku labāk sagatavoties gaidāmajam WRC Latvijas posmam.

Sacensību programma sākās 15. jūlijā, kad jau no agra rīta Rīgas Motormuzejā norisinājās administratīvā pārbaude un dokumentu izsniegšana, lai ekipāžas, kā pirmo izbraucot ātrumposmu Biķernieku trasē, varētu uzsākt trīs dienu garo trases pierakstīšanas un stenogrammas sagatavošanas procesu. Tet Rally Latvia noslēdzošā un sportiski aktīvākā fāze sākās ceturtdien, 18. jūlijā – no rīta Liepājas pusē notika testa ātrumposms jeb shakedown, kam sekoja aktivitātes Rīgā – Rātslaukumā notika svinīgā atklāšanas ceremonija, pēc kuras ekipāžas devās uz leģendāriem stāstiem apvīto un skatītāju pārpildīto Biķernieku trasi, lai startētu vēsturiski pirmajā WRC ātrumposmā Latvijā.


Foto: McKlein Photography

Turpmāko trīs dienu laikā, 19.-21. jūlijā, FIA pasaules rallija čempionāta ekipāžas apbraukāja teju visu Kurzemes reģionu, plaši iepazīstot Latviju – ātrumposmiem, servisa parkam, dalībnieku zonām un citām aktivitātēm notiekot Tukumā un Tukuma novadā, Talsos un Talsu novadā, Kuldīgā un Kuldīgas novadā, Dienvidkurzemes novadā un rallija pilsētā Liepājā – līdz Vecpils autotrasē tika noskaidrots pirmais WRC Latvijas posma uzvarētājs.

''Šīs bija vissarežģītākās sacensības, kādas līdz šim bijām sarīkojuši,” iesāk Tet Rally Latvia direktors Raimonds Strokšs. ''Jau iepriekš, sarīkojot FIA Eiropas rallija čempionāta posmu, esam pieredzējuši ne mazums izaicinājumu, bet šogad pasaules čempionāta posma norisē bija jāsaskaras ar vēl vairāk un daudz sarežģītāku risinājumu meklēšanu un to pielietošanu. Pie tam, rallija aktivitātes nereti notika vienlaicīgi dažādās vietās, vairākos novados un pilsētās, kuras šķir desmitiem kilometru. Par visa plānotā realizāciju un apjomīgo darbu jāsaka liels paldies visai manai komandai!''

''Paldies visām rallija norises pilsētām par uzņemšanu, īpašs paldies vietējo māju iedzīvotājiem un uzņēmējiem par sapratni, uzņemot pasaules mēroga sacensības, kuras ar TV translāciju starpniecību vēro aptuveni 80 miljoni skatītāju. Apzināmies, ka autorallijs notiek pa koplietošanas ceļiem, kas uz laiku tiek slēgti, kā arī tiek noteikti citi ierobežojumi. Katru gadu pārskatām mūsu darbības veidu, lai iespējami saīsinātu šo laiku, kā arī rallija dienās sadarbojamies ar ātrumposmu tiešā tuvumā dzīvojošajiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem, lai tiem nodrošinātu iespējami netraucētāku piebraukšanu.''


Foto: Dace Janova

Sacensību noslēguma preses konferencē Vecpils autotrasē pozitīvi uz aizritējušo Tet Rally Latvia atskatījās franču autosporta leģenda Sebastjans Ožjē. ''Liels paldies visiem skatītājiem par sniegto atbalstu un uzvedību ātrumposmos. Jūs varat būt lepni ar Mārtiņa sniegumu, varat būt lepni ar šīm sacensībām, un ceru, ka Latvija saglabās vietu WRC kalendārā arī turpmāk!” skanot skaļām ovācijām, pēc rallija atzina astoņkārtējais pasaules čempions Sebastjēns Ožjē.

''Ožjē teiktais ir tiešs apliecinājums mūsu kopdarba rezultātam,'' vēlāk atzina Raimonds Strokšs. ''Šis rallijs ir iespaidīgs ne vien tā ģeogrāfiskā izpratnē vai plaši sasniegtās auditorijas ziņā, bet arī sarīkošanā iesaistīto personu skaita ziņā. Kāds garāku, kāds īsāku laiku, bet sacensību sarīkošanā piedalījās vairāk nekā 2000 cilvēku, un katrs no Jums bija vienlīdz svarīga šo sacensību daļa, un tikai mūsu nesavtīga kopdarba rezultātā varam saņemt šādas uzslavas no tik titulēta čempiona, kurš Latvijā bija ieradies pirmo reizi. Rallijs var būt tik labi sarīkots, cik labi mēs katrs veicam savu darbu. Un ja tā, tas šāds darbs tiek pamanīts un novērtēts. Paldies Jums visiem par paveikto!” nobeidz Tet Rally Latvia direktors Raimonds Strokšs.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png