profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

LSM.LV: 'Tet Rally Latvia' izmaksās vairāk nekā 4,3 miljonus eiro

Go4speed 16.07.2024 - 17:09 LSM.LV: 'Tet Rally Latvia' izmaksās vairāk nekā 4,3 miljonus eiro
Foto: Tet Rally Latvia

Kā vēsta LSM.LV, tad pasaules rallija čempionāta (WRC) Latvijas posma sarīkošanai rīkotāju budžets bijis vairāk nekā 4,3 miljoni eiro, no kuriem tikai mazākā daļa ir valsts finansējums. Jau šonedēļ Latvijā notiks viens no prestižākajiem autosporta čempionātiem pasaulē. Cik daudz skatītāju var gaidīt, un kāds ir prognozētais ieguvums Latvijas ekonomikai?

WRC Latvijas posma rīkotāji šim notikumam gatavojušies vairāk nekā divus gadus. Organizatori šo iespēju nopelnīja, pateicoties sekmīgi sarīkotiem Eiropas rallija čempionāta (ERC) posmiem daudzu gadu garumā, savukārt jauno WRC čempionāta rīkotāju mērķis ir dot iespējas labākajiem rallijiem no Eiropas čempionāta ienākt pasaules čempionāta apritē. Posma rīkotāji Latvijā šo iespēju garām nelaida, un iepriekšējo divu gadu posmi Eiropas čempionātā jau bija kā izmēģinājums, gatavojoties šī gada WRC rallijam.

Tet Rally Latvia direktors Raimonds Strokšs neslēpa, ka arī pēdējās nedēļās pirms posma viņš satraucas par sīkumiem, lai gan pasākums jau sen ir saplānots un tagad tas jārealizē dabā.

"Esmu pilnīgi pārliecināts, ka tie čaļi te atbrauks un viņi priecāsies. Ne viss ir 100% ideāli, jo pirmajā versijā mēs bijām uztaisījuši 256 kilometru maršrutu, tieši sporta elementu. Tur es liku roku uz sirds un teicu, ka tur viss ir perfekti. Tad FIA [Starptautiskā Automobiļu federācija] mums lika aiziet atpakaļ uz 300 kilometriem, tāpēc pielikām kilometrus, ar kuriem 100% komfortā neesmu, bet to lika izdarīt, mēs izdarījām. Par ātrumposmiem man nav ne mazāko šaubu, tie ir superīgi," sarunā ar LSM.lv sacīja Raimonds Strokšs.

Latvijas posma organizatori daudzējādā ziņā mācījušies no igauņu pieredzes, gatavojoties šā gada rallijam. No kaimiņu pieredzes var iegūt arī dažādus datus par rallija apmeklētību, ārvalstu viesu skaitu un viņu paradumiem. Lai arī Latvijas posms sāksies Rīgā un pēc tam turpināsies pa visu Kurzemi, pasākumam noritot salīdzinoši lielā teritorijā, rallija tradicionālajiem mērogiem Latvijas attālumi nav nemaz tik lieli, tāpēc ir ārzemnieki, kas izvēlas nakšņot Rīgā.

Rīkotāju aplēses liecina, ka Latvijas posmu varētu apmeklēt apmēram 50 000 cilvēku. Sagaidāms, ka aktīvākie būs vietējie līdzjutēji, bet no ārzemēm visaktīvāk biļetes pērk igauņi un lietuvieši. Iepriekš gan rallija organizatori arī atklāja, ka biļešu iepriekšējās pārdošanas dati rādīja, ka prognozes par skatītāju skaitu tiks pārsniegtas.

Rallija specifika un norise plašā teritorijā brīvā dabā nozīmē, ka biļetes var nopirkt arī pēdējā brīdī, jau ierodoties pasākumā. Proti, šo pasākumu neierobežo arēnas vai stadiona ietilpība, tāpēc reālo apmeklētāju skaitu varēs pateikt pēc posma beigām. Valsts finansējums šim pasākumam ir iezīmēts jau kopš 2021. gada, un 2024. gadā tas ir 1,8 miljoni eiro. Kopumā gan valsts posma rīkošanai atvēlējusi vismaz līdz 2,45 miljoniem eiro. Papildu finansējums saņemts no rallija rīkošanā iesaistītajām pašvaldībām, kā arī finansējumu paredzēts gūt no apmeklētāju biļešu un dalībnieku dalības maksas.

"Tas lielā mērā bija licences maksa, kalendāra maksa un daļēji ari dienesti. Pasākuma budžets – pēc rallija varēšu pateikt precīzi, bet tie ir vairāk nekā 4,3 miljoni eiro, kas nozīmē, ka pašu finansējums ir krietni lielāks nekā valdības. Varam teikt, ka kopumā organizēt WRC ralliju izmaksā divas trīs reizes vairāk nekā ERC posmu," turpina Strokšs.

''Mēs pasākuma laikā veiksim ļoti apjomīgus pētījumus, tieši par finanšu pienesumu no ārzemju apmeklētājiem. Visu filmēsim, lai varam pēc tam parādīt. Pirmais mērķis man ir pabeigt pasākumu un nomaksāt rēķinus. Daru visu, lai tas sanāktu. Jebko, kas paliks pāri, to esmu apsolījis un arī izpildīšu, mēs visu atmaksāsim Valsts kasē. Visu, kas būs palicis pāri. Līdz tam vēl ir jānonāk, un ceru, ka būšu spējīgs to izdarīt," sacīja Strokšs.

Igauņu pieredze liecina, ka aptuveni 85% skatītāju ir vietējie, bet pārējie ierodas no ārzemēm. Tartu reģionam, kur notiek Igaunijas rallijs, pozitīvā ekonomiskā ietekme ir apmēram 10 miljoni eiro. Tiesa, katrā valstī pieredze ir dažāda – Zagrebas Universitātes pētnieki Horvātijā aprēķināja, ka WRC posms 2021. gadā Horvātijai ienesa vairāk nekā 100 miljonus eiro. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra ieņēmumus no pasākuma iepriekš prognozējusi vismaz 16,8 miljonu eiro apmērā.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png