profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Uldis Tatarčuks: 'Tet Rally Latvia' būs motoru dziesmu svētki, kuros piedalās visi

Go4speed 16.07.2024 - 09:27 Uldis Tatarčuks: 'Tet Rally Latvia' būs motoru dziesmu svētki, kuros piedalās visi
Foto: Tet Rally Latvia

Pirmdien, 15. jūlijā, svinīgā gaisotnē Rīgas Motormuzejā norisinājās preses konference par godu šonedēļ gaidāmajam FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posmam Tet Rally Latvia. Preses konferencē uzstājās gan Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis, CSDD valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks, Tet Rally Latvia direktors Raimonds Strokšs un tehnoloģiju kompānijas Tet valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks, gan Latvijas WRC piloti, tāpat arī Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Ansis Pumpurs un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Jānis Grīnbergs, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma Eco Baltia vide valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts, visiem uzsverot sacensību plašo vērienu un absolūtu nepieciešamību ievērot visus drošības noteikumus.

Preses konferences pirmajā daļā tika veiktas uzrunas, savukārt pēcāk pie preses konferences galda sēdās visi trīs Latvijas piloti, kuri startēs vēsturiski pirmajā FIA pasaules rallija čempionāta posmā Latvijā. Latvijas sportisti pēc tam tika aicināti parakstīties uz simboliskās Latvijas kartes, kurā atzīmētas visas rallija pilsētas un novadi. Savukārt preses konferences noslēdzošajā daļā runas teica valsts dienestu pārstāvji, uzsverot drošības jautājumu būtiskumu.


Foto: Tet Rally Latvia

''Prieks būt pirmajam, kas rallija nedēļā šeit uzrunā sanākušos viesus. Trīs lietas, ko es vēlējos pateikt. Pirmkārt, liels paldies Raimondam. Es domāju, pēc šī pasākuma Raimonds noteikti varēs pamācīt citus sporta nozares pasākumu rīkotājus, kā strukturēti strādāt ar valsti, uztverot to kā sadarbības partneri. Otrā lieta – vēlreiz paldies visiem, kas šo pasākumu ir atveduši uz Latviju. Tas mums dod grūdienu paskatīties uz lieliem sporta pasākumiem ne tikai kā uz sportu, bet kā uz ko tādu, kas spēj dot atpakaļ mūsu ekonomikai. Rallijs bija pirmais pasākums, kurā mēs sākām rūpīgi skatīties, ko mums dod katrs ieguldītais eiro. Šobrīd esam nonākuši līdz Ekonomikas ministrijas izveidotajai programmai par dižpasākumiem, kurai pieteikusies nu jau daudzi citi lieli sporta pasākumi. Šis bija ļoti labs sākums. Un pati galvenā lieta – es vēlos novēlēt veiksmi sportistiem, un skatītājiem izbaudīt šo pasākumu. Mēs droši vien tikai nākamās nedēļas sākumā sapratīsim, kas ir noticis Latvijā, mūsu ceļos, mūsu pilsētās. Lai visiem kopā izdodas!” stāsta Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis.


Foto: Tet Rally Latvia

''Šodien, tuvojoties Biķernieku trasei un Motormuzejam, bija tāda brīnišķīga svētku sajūta, kādu spēj uzburt RA Events komanda. Lielā nedēļa ir sākusies, un man ir ļoti liels prieks, ka pasaules rallija čempionāts ir atnācis ne tikai uz Latviju, bet arī tas sāksies tieši Biķernieku trasē. Ik pa laikam dzirdu šos 15 gadus, kad tika uzsākts darbs, un, faktiski, arī Biķernieku trasei šie ir bijuši aptuveni 15 gadi, kopš mēs šo trasi sākām kopt, atjaunot un izbūvēt jaunām sporta sacensībām, kā rallijkrosam un spīdvejam. Tas nebūtu iespējams, ja mums nebūtu laba sadarbība ar sportistiem, ar sacensību organizatoriem, jo mēs gribām darīt tieši to, kas vajadzīgs viņiem un vajadzīgs sporta attīstībai. Esam visu sagatavojuši lai sacensības norisinātos sekmīgi, lai sportisti varētu lieliski startēt, lai skatītājiem būtu brīnišķīgas emocijas. Gaidām visus Biķerniekos ar nepacietību, un vēlu mūsu sportistiem sekmīgus startus, lai Biķernieku meža gari stāv klāt, bet ne mazāk gribu novēlēt izturību sacensību organizatoriem,” teic Ceļu Satiksmes Drošības direkcijas valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks.

''Tikai 15 gadi ir veltīti šai nedēļai, ko mēs startējam šodien. Ārkārtīgi daudz cilvēku ir ieguldījuši milzīgu daudzumu enerģijas, lai tas viss notiktu. Šobrīd ārā ir gūzma ar cilvēkiem, kas būvē visus objektus un norises vietas. Mums priekšā ir izaicinājumiem pilna nedēļa, un es tiešām aicinu jūs visus to izbaudīt. Liels paldies visiem klātesošajiem par iespēju darīt mūsu darbu, paldies Latvijas valdībai, mūsu ģenerālsponsoram, visiem pārējiem partneriem. Mūsu cilvēki šobrīd ir ļoti motivēti, viņi strādā kā mašīnas. Ja vajag strādā arī naktīs, un man personīgi, šī ir viena no lielākajām balvām, redzēt cik daudz cilvēkiem tas ir svarīgi un ko viņi ir gatavi darīt pasākuma labā. Ātrumposmi ir fenomenāli, mēs esam izdarījuši visus priekšnosacījumus, lai visiem sportistiem šī būtu lieliska nedēļa,” iesāk Tet Rally Latvia direktors Raimonds Strokšs.


Foto: Tet Rally Latvia

''Skatītājiem jāapzinās, ka mēs esam izanalizējuši un izplānojuši katru rallija metru līdz pēdējam sīkumam, kur skatītāji drīkst stāvēt un kur nedrīkst. Ņemiet vērā, ka Jūs ļoti daudz cilvēku, visticamāk, nāksies pastāvēt sastrēgumos vai paiet garāku gabalu no stāvvietas līdz skatpunktam. Galvenais lūgums mūsu skatītājiem, atcerieties, ka drošība ir pirmajā vietā. Lūdzu ievērojiet mūsu sagatavoto plānu, un trīs galvenās lietas, ko jāatceras ir – 30 minūtes pirms ātrumposmu starta ir aizliegts pārvietoties pa sacensību trasi, zaļā lenta nozīmē, ka tur var stāvēt. Ja neredziet zaļu lentu, tad tur stāvēt nedrīkst. Un trešā lieta, klausiet mūsu tiesnešu norādījumus un esiet pacietīgi. Lai visiem šos svētkus sagādātu, aicinu ievērot šos galvenos noteikumus,” tā Raimonds Strokšs.

''Es domāju, šis pasākums Latvijā būs savādāks kā citi pasaules rallija čempionāta posmi. Šie būs kā Dziesmu svētki, kur ne visi dzied, bet visi piedalās. Tiem, kas vēl šaubās vai ir vērts aizbraukt, es gribētu teikt, noteikti ir vērts to izdarīt. Ir jāizmanto tās iespējas, ko daudzi cilvēki daudzu gadu garumā rūpīgi strādājot ir sarūpējuši. Nāciet piedalieties, šie būs motoru dziesmu svētki, un, noteikti, pilnīgi citādāki kā citi ralliji. Tāpat mums jābūt ļoti uzmanīgiem, jo Tet Rally Latvia piedalās arī visi skatītāji. Brauciet pa ceļiem apdomīgi, esam saprotoši, palīdzam viens otram. Kopā mēs varam, un skatītāji ir daļa no veiksmes stāsta, tāpēc kopā uzbūvējam labāko pasākumu, kāds ir bijis. Mums jāiemācās lepoties ar to, ko mēs mākam, jo mums viss notiek un mums kopā sanāk!” stāsta tehnoloģiju uzņēmuma Tet valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.


Foto: Tet Rally Latvia

''Šorīt jau paspējām iepazīties ar Biķernieku trases ātrumposmu, savukārt pēc preses konferences pa taisno dosimies uz Tukuma novadu, lai turpinātu trases pierakstīšanu. Lai arī tas ir māju rallijs, gandrīz katru nakti mēs paliekam citur – Rīgā, Skrundā, Liepājā, atkal Rīgā un Liepājā, tā kā arī mums ir viens varens ceļojums. Protams, ka mājas sienas mums noteikti palīdz, bet kādā brīdī tas arī uzliek papildu pienākumus. Katrā ziņā, mums ir jāizbauda šis brīdis, kad pasaules čempionāts ieradies mūsu mājās. Lai gan vakar bija viena treniņu diena, vēl jāpiedomā, kā izmantot šo papildi hibrīda jaudu, lai kādā brīdī neiztērētu par daudz, bet citā nesataupītu par daudz. To mēs turpināsim mācīties sacensību gaitā. Pēdējās sešas nedēļas mums fokuss starp Eiropas čempionātu un pasaules čempionātu ir mainījies ik nedēļu. Mūsu galvenais uzstādījums ir būt mierīgiem, braukt droši un parādīt savu stabilitāti,” tā M-Sport Ford World Rally Team pilots Mārtiņš Sesks.

''Kad Raimonds izziņoja, ka šāds pasākums varētu notikt, tā uzreiz bija skaidrs, ka jāmēģina piedalīties. Šis rallijs ir vairāk kā svētki, ne tikai sporta notikums. Šim pasākumam gatavojāmies ilgi, mēģinājām savākt budžetu, tāpēc liels paldies, ka visi atbalstītāji sadevās kopā un palīdzēja šo sapni piepildīt. Savulaik mums bija sapnis, ka varētu startēt pasaules rallija čempionātā, bet noteikti pat sapņos nerādījās, ka šis pasākums varētu notikt tepat Latvijā,” stāsta Latvijas braucējs WRC2 kategorijā Matīss Mežaks.

''Pēdējoreiz startēju nopietnās sacensībās pirms “padsmit” gadiem. Savukārt dēļ šī rallija man nācās paņemt atvaļinājumu darbā. Ja parasti esmu menedžeris komandai un rūpējos, lai braucējiem viss būtu labi, tad šoreiz esmu otrā pusē, un varu izbaudīt to no sportista skata. Jaunības maksimālismā noteikti arī bija doma, ka varētu startēt WRC, bet laikam ejot tu saproti, ka tas tomēr ir diezgan nepaceļami finansiāli. Bet kad Raimonds atveda šo pasākumu uz tejieni, es domāju, nu kā es jutīšos, ja nemēģināšu piedalīties. Paldies maniem atbalstītājiem kas iedeva to papildu jaudu, lai šo mērķi varētu īstenot,” teic otrs Latvijas pilots WRC2 Arturs Priednieks.


Foto: Tet Rally Latvia

''Valsts policija ar savu klātbūtni iesaistīsies trīs pamatvirzienos – sabiedriskās kārtības nodrošināšana, ceļu satiksmes uzraudzība, kā arī bezpilota gaisa kuģu aizlieguma kontrole. Šajos trīs virzienos ir prognozēti galvenie riski, un tos mēs gatavojamies uzraudzīt un, pēc vajadzības, iesaistīties un novērst pārkāpumus. Atkarībā no konkrētās dienas, iesaistīti būs plaši Valsts policijas resursi, tāpat iesaistīsies arī Igaunijas, Lietuvas un Polijas kolēģi, kuri asistēs problēmsituāciju gadījumā ar šo valstu līdzjutējiem. Valsts policija atgādina, ka motoru sports var būt bīstams, tāpēc aicinu ievērot visus organizatoru noteiktos ierobežojumus. Ievērojot visus noteikumus, ļausim izbaudīt šos svētkus visiem. Un aicinu nemēģināt atkārtot trasē redzēto ceļu satiksmē!” stāsta Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Ansis Pumpurs.

''Ir ieguldīts rūpīgs plānošanas darbs, katrā no ātrumposmiem atradīsies glābēju brigāde. Tāpat gribu iedrošināt cilvēkus – mūsu ikdienas darbs netiks traucēts, jo visi resursi, kas ikdienā reaģē uz izsaukumiem, būs pieejami, savukārt drošai rallija norisei ir piesaistīti papildu resursi. Aicinu visus padomāt, kur tiek novietotas automašīnas, domājot ne tikai par sevi, bet arī ārkārtas dienestiem, kuriem var rasties nepieciešamība tikt garām. Mēģināt iegaumēt, kur jūs atrodoties, piedomājat par ugunsbīstamību, arī par drošību, ja esat nolēmuši atveldzēties kādā ūdenstilpē. Gribu visiem novēlēt patīkamu šo nedēļu, un, lai svētki patiešām būtu svētki ikvienam. Lūdzu ievērojamam drošības noteikumus un organizatoru norādes, lai izvairītos no potenciālām nelaimēm,” tā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Jānis Grīnbergs.

''Mēs kā rallija vides partneris vēlamies teikt, ka esam sarūpējuši pietiekamu infrastruktūru, lai ik vienā no rallija norises vietām būtu iespējams sašķirot atkritumus un neko neatstātu skatupunktos, ņemot vērā, ka tas ir kāda īpašums. Šķirošanas infrastruktūra būs pieejama gan rallija skatītājiem, gan pašiem dalībniekiem. Esam atbildīgi, ko paņemam līdzi, to aiznesam atpakaļ. Ir nodrošināti visi priekšnosacījumi, lai šis būtu ilgtspējīgs pasākums gan skatītājiem, gan visiem sportistiem. Lai skatītāji varētu sagatavoties atkritumu šķirošanai, tepat Biķernieku trasē arī ir tapis mūzikas klips, kurā pastāstīts kā varam būt atbildīgi ne tikai trasē, bet arī ikdienā,” stāsta Eco Baltia vide valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Unbedahts
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png