profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Nauris Bruņinieks: Rallija laikā sanāca arī nedaudz paplēsties ar brāli, kas kuram jādara

Mārtiņš Jankovskis 15.03.2023 - 20:41 Nauris Bruņinieks: Rallija laikā sanāca arī nedaudz paplēsties ar brāli, kas kuram jādara
Foto: No personīgā arhīva

Pēc deviņu gadu pārtraukuma Alūksnes rallijā uz starta izgāja Nauris Bruņinieks, kurš kopā ar brāli Ati pirmo reizi startēja ar aizmugures piedziņas ''BMW E46 Compact'' automašīnu. Līdz šim Nauris rallijā bija startējis tikai ar priekšpiedziņas auto. Neskatoties uz to, debija pie aizmugures piedziņas auto izdevās lieliska, jo ekipāža rallijsprinta ieskaitē izcīnīja uzvaru RK9 klasē. Jāpiebilst, ka arī brālim Atim šis bija tikai otrais rallijs, kad viņš iejutās stūrmaņa lomā, jo līdz šim Atis pārsvarā rallijā startējis kā pilots.


Foto: No personīgā arhīva

Lai noskaidrotu, kas pamudināja ekipāžu rallijā startēt ar aizmugures piedziņas automašīnu, kā Naurim pagāja atgriešanās rallijs un kādi ir ekipāžas sezonas plāni, par to šajā sarunā.

Nauri, kas tevi pamudināja atgriezties rallijā?
Ja esi braucis rallijā, tad nevajag nekādu pamudinājumu, lai tur atgrieztos. Jā, bija man lielāka pauze, kuras laikā siekalas tecēja, lai atkal brauktu rallijā, līdz beidzot izdomājām, ka ir kaut kās jāsāk darīt.


Foto: No personīgā arhīva

Kāpēc izvēlējāties tieši BMW automašīnu?
Jau kaut kādu brīdi ar brāli skatījāmies kaut kādas mašīnas, kas ir piedāvājumā. Un tad mums acīs iekrita šis Lietuvas rallijā startējušais BMW. Ņemot vērā, ka vienu auto palaidām garām, tad šoreiz bija jārīkojas ātrāk, tāpēc brālis ar Kārli Nebaru drīz vien devās ceļā. Kopumā automašīna apmierināja, bet uzreiz sapratām, ka būs lietas, kas būs jāpamaina.

Kādi ir automašīnas parametri?
Mums ir parasts ielas 2.8 dzinējs un 230 Zs. Nekas pārdabisks. Jā, auto var uzlabot un padarīt jaudīgāku, bet tas nav mūsu plāns. Mums bija primārais atrast auto par pieņemamu cenu, kurš ekspluatācijā nav dārgs. Kā mums teica, ja pats neko nesalauz, tad ir tikai jālej degviela un jābrauc. Ceru, ka tā arī būs. Redzēsim, kā vasarā ies, bet plāns mums ir braukt savam priekam un gūt adrenalīnu, kaut arī neslēpšu, ka gribas pabraukt un arī pacīnīties par rezultātu. Cik te parunājām ar igauņu sportistiem, tad viņu BMW ir ap 400 Zs un vēl jaudīgāki.


Foto: No personīgā arhīva

Daudz darba ieguldījāt, lai auto būtu gatavs startam?
Automašīnu Kārlis Nebars ar savu komandu izjauca visu, un, protams, ik pa laikam ārā izlīda visādi brīnumi (smejas). Vairāk nekā bija domāts. Līdz ar to jau tobrīd sapratām, ka Sarmas rallijs (automašīna tika iegādāta janvāra vidū) mums nespīd. Ja godīgi, tad mums sākumā vispār nebija nekāds uzstādījums, ka obligāti ir jāpaspēj uz kādu no ziemas rallijiem, taču, kad sapratām, ka laikapstākļi uz Alūksnes ralliju solās labi, puiši iespringa ar mašīnas salikšanu. Bet viss bija kā caur adatas aci. Pat pēdējā nedēļā lietas vēl negāja, kā gribētos, bet ar piedzīvojumiem mums tomēr izdevās visu sagatavot un iziet uz starta. Gribētu teikt lielu paldies KN Autosport komandai un Kārlim Nebaram par labi sagatavoto automašīnu un nakts darbiem.

Kas par piedzīvojumiem bija?
Aizvedām regulēt automašīnu, kad uzteica sajūgs. Tur pat uz vietas noņēmām ātrumkārbu, kur konstatējām, ka no gultņa uz sajūga diska virsū ir tikusi smēre. Salikām visu, noregulējām, bet tehnisko apskati nepaspējām iziet. Nākamajā dienā uzbraucām nelielus testus, bet vakarā jau bija jāpieraksta trase. Nākamajā rītā (piektdien), ejot tehnisko apskati, tika konstatēts, ka ar visu ātro kārbas ņemšanu nost kardāns nebija kārtīgi pieskrūvēts (smejas). Labi, ka tas tika konstatēts tobrīd, savādāk būtu izstājušies jau pirmajā dopā. Pēc tam puiši uzreiz mašīnu nogādāja servisā, kur tika novērsts minētais defekts, kā arī izieta tehniskā apskate. Stresiņš bija (smejas).


Foto: Urmo Sibul

Lai arī bez piedzīvojumiem pirms starta neiztikāt, skatoties pēc rezultātiem, ar braukšanu viss bija daudz maz kārtībā, jo izcīnījāt pirmo vietu RK9 klasē.
Nakts braukšana man personīgi nepatika. It kā galvā saproti visu, bet, ja tas nav darīts ilgu laiku, tad nekas labs tur nevar sanākt. Trases pieraksts mums nebija spožs. Varēja just, ka ir bijusi tik liela pauze. Naktī braukšana bija grūti, jo daudz kam neticēju. Bet, neskatoties uz to, diezgan ātri nakts dopos noķērām sev priekšā braucošo poļu sportistu, kuram tas bija pirmais ziemas rallijs. Otrajā dienā braukšana jau bija labāka, bet jāsaka, ka mēs tam visam piegājām taktiski, jo sapratām, ka ir jāturas špūrē, jo, ja tu izbrauc no tās, tad tu vari zaudēt laiku. Jā, piekrītu, ka no malas mūsu braukšana nebija skatāma. Tur nebija nekas no tā, kā būtu jābrauc ar BMW (smejas). Bet šoreiz Alūksnes rallijs to neļāva darīt. Manuprāt, ar priekšpiedziņas automašīnu nobrauktu ātrāk šo ralliju. Bet domāju, ka vasarā ar BMW būs labāk braukt. Ja tagad nebija tik skatāmi, tad vasarā parūpēsimies par to, lai mūsu braukšana būtu skatāmāka (smaida).


Foto: Urmo Sibul

Un tā arī nobraucāt bez piedzīvojumiem.
Jā. Neiebraucām nevienā kupenā, rupjas kļūdas nebija, un beigās rezultāts bija labs. Braucām taktiski un gudri, un šoreiz tas vainagojās ar panākumu.

Kā ''jaunais'' stūrmanis?
Ar lasīšanu un uztveri mums sākumā gāja visādi, bet uz beigām viss aizgāja. Sanāca arī nedaudz paplēsties, kas kuram jādara (smejas). Vienu brīdi jau runājām, ka varbūt jāmainās vietām, jo viens nemāk īsti braukt, otrs īsti lasīt (veselīgi smiekli). Bet beigās viss sagāja un bija kārtībā.

Atim jau tā pieredze kā stūrmanim nav liela.
Jā, tieši tā. Viņš kā stūrmanis ir blakus sēdējis Zigurdam Kalniņam (2013.gadā) un tagad man. Jā, vienreiz arī Mārtiņam Seskam treniņos. Un to varēja just, ka tā pieredze viņam nav liela. Bija vietas, kur Atis pārstāja lasīt un skatījās uz ceļa kā pilots (smejas). Bija jautri. Sākumā viņš uz mani padusmojās par braukšanu, bet es uz viņu par lasīšanu, bet uz beigām jau viss bija ļoti labi un katrs darījām savu darbu labi.


Foto: Dace Janova

Tad kopumā atgriešanos vērtējat pozitīvi.
Jā, viennozīmīgi. Pat negaidīti labi viss izvērtās, it īpaši pēc nakts dopiem, pēc kuriem biju nedaudz sašļucis.

Kā patika pats rallijs no organizēšanas viedokļa? Kā fani?
Nu Latvijas karogus nevarēja neredzēt. Sen nebiju braucis, tāpēc tādas sajūtas sen nebiju piedzīvojis. Tu brauc, redzi, ka ir daudz cilvēku, un tad pamani lielos Latvijas karogus. Tas bija aizkustinoši. Uzreiz ieslēdzās patriotisms. Kopumā liekas cilvēku bija daudz, tāpēc paldies visiem faniem par atbalstu. Bija forši.


Foto: No personīgā arhīva

Kādi plāni uz vasaru?
Brauksim iespēju robežās. Plānojam startēt Vecpils rallijsprintā, kas man patīk. Tālāk skatīsimies. Viss atkarīgs no laika un finansēm. Cik varēsim, tik brauksim, lai arī vasara man ir traka, jo ir daudz koncertu. Ja es netikšu, tad brauks brālis. Viņam jau arī gribas braukt pie stūres nevis sēdēt blakus un lasīt (smejas). Mums jau abiem tā lasīšana ir kā sodiņš (smejas).

PIEDALIES ''RALLY BUHARIKI'' WRC PROGNOŽU SPĒLĒ!
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png