profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Dopings autosportā jeb kā nekļūt par dopinga lietotāju

Mārtiņš Jankovskis 17.05.2016 - 19:19 Dopings autosportā jeb kā nekļūt par dopinga lietotāju
Foto: www.br.de

Pirms kāda laika notika Latvijas automobiļu federācijas (LAF) biedru pilnsapulce, kurā viena no tēmām bija arī dopings un tā lietošanas kontrole Latvijā un pasaulē. Kā portālam Go4speed pastāstīja LAF preses dienesta vadītājs Viesturs Saukāns, tad, protams, neiztika sarunas par un ap Mildronātu, alkoholu, zāles pīpēšanu un citām tradicionālajām tēmām. Tāpat šajā pilnsapulcē uzstājās VSMC Antidopinga nodaļas vadītājs Gatis Berķis, kurš prezentācijā atzīmēja, ka mājas lapā www.antidopings.lv jebkurš var atrast medikamentu sarakstu, kur katrs sportists var pārbaudīt, vai viņa izmantotie medikamenti nesatur sportā aizliegtās vielas.

Šajā pirmajā materiālā piedāvājam jums sarunu ar Viesturu Saukānu, kurš pastāstīs, kas jāzina sportistiem, lai nekļūtu par dopinga lietotājiem. Tikmēr otrajā materiālā portāls Go4speed aprunāsies ar dažiem mūsu autosportistiem, kuri ikdienā startē ārpus Latvijas, lai noskaidrotu, vai viņiem kādreiz ir bijis jānodod analīzes, lai pārbaudītu, vai sportists lieto kādas aizliegtās vielas.

Kā atzina Saukāns, tad antidopinga nodaļa uz dopinga pārbaudēm var pasaukt jebkuru LAF licencētu autosportistu (no folkreisa, rallijsprinta, rallija, supersprinta u.t.t.). Šādu lēmumu pārbaudīt autosportistus pieņem pati antidopinga nodaļa, kura jebkurās sacensībās var ierasties bez brīdinājuma. Ja kāds sportists tiek pieķerts aizliegto vielu lietošanā, tad antidopinga aģentūra (ne LAF) sportistu diskvalificē uz četriem gadiem.

Ja augsta līmeņa sportistiem ir savi personīgie vai komandas ārsti, kuri uzmana un kontrolē, ko un cik daudz sportists lieto, lai nepārkāptu pieļaujamo robežu, tad autosportistiem pašiem ir jākontrolē, ko viņi lieto un cik daudz.


Foto: www.cyclingnews.com

Uzzinot, ka jebkurš var pārbaudīt katru medikamentu, vai tas sportā ir atļauts vai nav, šo rindu autors apmeklēja mājaslapu un pārliecinājās, ka, piemēram, bieži lietotais Rinodeks sīrups, ko var lietot gan bērni, gan pieaugušie, satur aizliegtās vielas. Protams, lai dopinga pārbaudē uzrādītu pozitīvu rezultātu, šāds sīrups būtu jālieto daudz un regulāri, bet fakts kā tāds, ka šādos parastos un populāros medikamentos ir vielas, kas ir aizliegtas sportā. Pārbaudot arī mājās esošās kakla tabletes Cold3 un pretsaaukstēšanās līdzekli Theraflu, secināju, ka arī šie medikamenti ir aizliegto vielu sarakstā. Protams, ja tās dzer, kā rakstīts instrukcijā, tad visam jābūt kārtībā, bet, ja kāds sportists pirms sacensībām nolemj izdzert divus Theraflu pulverīšus un izsūkāt divas kakla tabletes, tad pastāv risks, ka analīzes var būt pozitīvas.

Viesturs atzīst, ka pirms pāris gadiem Latvijā ir bijušas dopinga pārbaudes gan folkreisā, gan autokrosā, gan arī rallijā. ''Ja nemaldos, tad pagājušajā gadā šādas pārbaudes nebija, taču, cik sapratu no antidopinga komisijas, tad šogad šādas pārbaudes būs, kur viņi smejot teica, ka tiks pārbaudīti sportisti arī par pagājušo gadu. Līdz ar to gribu visiem sportistiem ieteikt sekot līdzi, ko jūs dzeriet un cik daudz, lai nav nepatīkamu brīžu, jo folkreisistam, supersprintistam un šahistam noteikumi ir tieši tādi paši, kā jebkuram Olimpiskajam čempionam.''


www.shutterstock.com

Taču ir sportisti, kuriem, iespējams, ir jālieto kādas zāles, kas tomēr satur aizliegtās vielas. Šādos gadījumos ir jābrīdina antidopinga aģentūra. ''Varbūt kādam sportistam ir kaut kādas zāles, kas noteikti jālieto, lai varētu atveseļoties vai pat arī dzīvot. Tad ir laicīgi jāaizpilda pieteikuma veidlapa, kur jāmin, kādas zāles tiek lietotas, cik daudz u.t.t. Tad aģentūra izpētīs, vai tiešām ir jālieto tikai tās zāles, vai deva ir pareiza u.t.t. Pēc tam tiks rasts risinājums, lai vēlāk, veicot pārbaudes, nebūtu negatīvi pārsteigumi. Līdz ar to, ja ir kādas neskaidrības vai jautājumi, sportistiem ir jāvēršas antidopinga aģentūrā, kas ļoti ātri un operatīvi sniedz atbildi. Ja kāds tiks pieķerts, atpakaļ ceļa nav. Šeit nepalīdzēs tas, ka man ārsts teica vai es nezināju. Sekos diskvalifikācija. Arī ģimenes ārsti, izrakstot zāles, paši nebrīdina, ka šie medikamenti sportā ir aizliegti, tāpēc pašiem ir jāinteresējas. Arī gadījumos, kad kādam tiek veikta operācija, ir jāzina, cik un kādas zāles tiek špricētas vai lietotas, lai tas parādās izrakstā. Ir jāsaprot, ka dažas zāles no organisma iziet ļoti ātri, bet dažas var iziet ilgāku laiku,'' turpina Saukāns.

Sarunas nobeigumā Viesturs piebilda, ka gan LAF, gan atsevišķas komisijas pirms sacensībām pašas pārbauda sportistus, vai nav lietots alkohols. Ja kāds sportists tiek pieķerts, tad sodu lemj komisija vai LAF, bet, ja to pieķer antidopinga aģentūra, tad seko divu gadu diskvalifikācija. Viesturs atzina, ka mums autosportā ir atrunāts, ka promiles nedrīkst būt, kamēr antidopinga aģentūra pieļāva 0,1 promili.

Līdz ar to, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, sekosim līdzi tam, ko un cik daudz mēs lietojam. Par tīru sportu!
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png