profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Berķis: Rallijā Latvija piedzīvoju savas karjeras sāpīgāko avāriju (VIDEO)

Mārtiņš Jankovskis 15.01.2016 - 06:05 Berķis: Rallijā Latvija piedzīvoju savas karjeras sāpīgāko avāriju (VIDEO)
Jānis Berķis. Foto: Neiksans Rally Sport

2015.gada sezonā LRC1 klasē trešo vietu izcīnīja Jānis Berķis/Edgars Čeporjus, kuriem tas bija piektais gads rallijā (tešais pilnpiedziņas klasē). Sezonas laikā ekipāža izcīnīja divas uzvaras un divas reizes bija otrā. Diemžēl sezonas pēdējā posmā ekipāža avarēja, kas liedza pacīnīties par otro vietu absolūtajā kopvērtējumā. 

Kā sarunā ar portālu Go4speed atzina Jānis, tad kopumā sezona bija laba, vienīgi sezonas pēdējais rallijs esot bijis ļoti neveiksmīgs. Lai arī sākotnēji daudziem Jāņa avārija rallijā Latvijā likās parasts negadījums bez nopietnām sekām, izrādās, tā nebija, jo gan ekipāža, gan mašīna cieta diezgan smagi.

Jāni, kā esi apmierināts ar 2015.gada sezonu?
Ja godīgi, tad jāsaka, ka tas bija tāds jocīgs gads, bet kopumā jau sūdzēties nevar. Labākais, kas bija 2015.gadā, bija braukšana Māra Neikšāna komandā. Visi bija ļoti draudzīgi un saticīgi, jo uz katru ralliju braucām kā uz svētkiem. Arī tehniskajā ziņā bez dažām mazām problēmiņām, kas ātri tika novērstas, sezona bija lieliska, tāpēc esmu pateicīgs Mārim par 2015.gada sezonu un viņa attieksmi pret mums.


Foto: Mārtiņš Vanags, MV Foto

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, arī tavs temps bija audzis.
Jā, esam kļuvuši ātrāki. Patīkami, ka vienā vai divos ātrumposmos var aizbraukt garām vai piebraukt ļoti tuvu Jānim Vorobjovam. Ja kāds man jautātu pirms septiņiem gadiem, vai es varētu kādreiz noķert Vorobjovu, man tad tas liktos smieklīgi, bet redzi, ka ar treniņiem viss ir iespējams. Ir tikai jātrenējas.

Izstāsti, kas notika rallijā Latvija, kur piedzīvojāt, jāsaka, ka diezgan muļķīgu avāriju.
Tā avārija bija pilnīgi muļķīga. Braucot uz starta, mēs mistiskā kārtā nomaldījāmies. Sākās neliels stress, bet paspējām un viss bija kārtībā. Taču kādā no nevainīgiem līkumiem stūrmanis visu pareizi nolasīja, bet man galvā jau bija cits līkums. Kaut ko mēģināju labot, bet bija par vēlu un mēs avarējām.

Cik sapratu, tad šī avārija jums ir bijusi pati sāpīgākā?
Jā, šī bija vissmagākā. Abās iepriekšējās Talsu rallija avārijās, kur kūleņojām, mums nekas nebija, taču šeit ļoti smagi. Tieši fiziskajā ziņā, jo mēs ļoti traki sasitāmies. Tajā vietā ar apmēram 100 km/h lielu ātrumu ar mašīnas priekšu iedūrāmies zemē. Pēc šīs avārijas bijām spiesti doties uz slimnīcu, jo šajā avārijā mums bija dažādi sasitumi, sastiepumi un citas lietas. Ļoti stipri sasitām iekšējos orgānus. Aizbraucot uz slimnīcu, satiku to japāņu sportistu, kurš arī bija smagi avārējis. Gan startējām viens aiz otra, gan arī slimnīcā bijām kopā (smaida). Par laimi, arī viņu drīz vien izlaida ārā, lai arī tā avārija viņam bija daudz smagāka.

Izvairīties no tā grāvja, kurā ieskrējāt, nevarēja?
Kad jau jutu, ka būšu nost no ceļa, redzēju, ka ir pļava pa kuru varam izbraukt, tāpēc baigi vairs nebremzēju. Biju atbrīvojies un jau ar acīm meklēju, kur griezt atpakaļ, taču tad pamanīju dziļu grāvi, kurā arī frontāli iedūrāmies. Tagad varu teikt, ka tās avārijas, pēc kurām tu uzreiz apstājies, ir pašas trakākās.


Foto: Mārtiņš Vanags, MV Foto

Kas jūsu mašīnai pēc avārijas?
Mašīna arī īstenībā cieta diezgan traki, jo motors gandrīz bija ienācis salonā. Arī visas starpsienas bija sasistas. No trieciena ar rokām saliecu stūri. Pat GPS kaste norāvās nost un no aizmugures ielidoja kaut kur priekšējā panelī. Godīgi sakot, traki. Daudz darba, lai visu sasvestu kārtībā.

Kādi plāni 2016.gadā?
Plānojam braukt pilnu Latvijas rallija čempionātu, kur noteikti mērķi būs tie augstākie.

Jūsu klasē tagad būs par dažiem jauniem braucējiem vairāk.
Jā, prieks, ka Edijs Bergmanis beidzot nāks uz lielo ralliju, tāpēc sezona noteikti solās būt vēl aizraujošāka. Arī Raimonds Kisiels kaut ko brauks. Protams, katram būs savi mērķi, taču ir interesanti braukt, kad tavā klasē brauc vēl kāds sportists.

Ekipāžas avārija
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png