profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Toms Lielkājis: Nākamgad no rallija paiešu malā

Mārtiņš Jankovskis 09.12.2015 - 18:34 Toms Lielkājis: Nākamgad no rallija paiešu malā
Toms Lielkājis. Foto: LMT Autosporta Akadēmija

Šogad rallijā debiju piedzīvoja Toms Lielkājis, kurš pavisam kopā startēja 15 rallijos. Sezona Tomam, kurš ar savu braukšanu un plašajām sānslīdēm priecēja daudzus skatītājus, bija raiba. Tika uzrādīti gan labi rezultāti, gan arī tika pieļautas muļķīgas kļūdas, taču tas debitantam ir piedodams. Lai arī ar katru nobraukto ralliju Toms guva vērtīgu pieredzi, valmierietis nolēmis nākamgad nedaudz paiet malā no rallija.

Sarunā ar portālu Go4speed Toms atskatās uz šo debijas sezonu, kā arī ieskicē nākamā gada plānus.

Tom, esi aizvadījis savu pirmo rallija sezonu. Kā tu raksturotu šo gadu?
Kā pirmā rallija sezona šī bija ļoti laba, jo guvām vērtīgu pieredzi, lai arī brīžiem tā pieredze bija sāpīga. Taču jācer, ka nākamiem gadiem tas tikai dos stabilitāti.

Tagad zini, kas ir rallijs.
Jā, sapratām, kas tas ir un vai man tas patiks. Varu teikt, ka rallijs ar priekšpiedziņas auto ir kaut kas tāds, kam ir jānobriest. Nav tik viegli, kā no malas varbūt daudziem izskatās. Bet bija interesanti.


Foto: Ciedra Racing

Gāja tev šosezon kā pa viļņiem.
Sāku viss bija labi, taču tad satrakojos, jo bija domas, ka varu taču labāk un ātrāk. Taču tā uzreiz nenotiek, tāpēc arī bija muļķīgas kļūdas un avārijas. Uz pēdējo Latvijas ralliju saņēmos, kur uzradīju labu rezultātu.

Jāpiekrīt tev, ka dažas neveiksmes un avārijas tiešām bija muļķīgas.
No sākuma es to visu gribēju norakstīt uz neveiksmi vai uz vēl kaut kādām citām blakus lietām, taču tagad, visu apsverot, varu teikt, ka visās kļūdās un avārijās 100% vainīgs biju es pats. Citi uz apmalēm lauž riteņus, bet es uzmetu kūleni. Neko darīt, tā notiek, un tas ir rallijs. Pieredzi guvu un nākamreiz domāju, ka tādās vietās zināšu, ko darīt (smejas).


Foto: LMT Autosporta Akadēmija

Kad sezonas laikā runāju ar tevi, ambīcijas un vēlme sevi pierādīt tev bija liela, kas, protams, ir labi, bet piekrīti, ka laikam pirmajā gadā uzstādīt augstus mērķus nav pareizi.
Degsme man bija liela. Gribējās visu ātrāk un uzreiz, taču pārliecinājos, ka tā nenotiek. Labāk pirmajā gadā nobraukt sestajam vai septītajam, nekā skriet un kaut ko pierādīt. Ja man tagad kāds kaut ko jautātu, noteikti ieteiktu pirmajā gadā braukt piesardzīgi un nedomāt par nekādu rezultātu. Sākumā ir jābrauc un jāmācās, bet par rezultātu var domāt vēlāk. Ja pirms tam to nesapratu, tad tagad esmu to sapratis.

Vai var teikt, ka tev šogad nedaudz trūka psiholoģiskās noturības?
Ir visu laiku jāstrādā ar sevi. Nav tikai braukšana pa trasi, jo ir daudz jāstrādā arī psiholoģiskajā ziņā. Supersprintā tur bija savādāk – atbrauc, ātri nobrauc un brauc uz mājām, bet šeit tā visa gatavošanās, trases pierakstīšana un pats rallijs tomēr prasa lielu koncentrēšanos. Šosezon tam visam pasākumam par visiem 100% nebiju vēl gatavs.


Foto: Ciedra Racing

Vai rallija gaitas sākt ar ''Fiesta R2'' bija pareizs solis?
Uzskatu, ka sākt rallija gaitas ar ''Fiesta R2'' bija ļoti pareizs solis. Supersprintā un minirallijā es savulaik braucu ar pilnpiedziņu, bet, ja man kāds iedotu pilnpiedziņu rallijam, bail pat iedomāties, kas būtu sanācis (smejas). Braukt jau es māku, bet rallijs ir un paliek rallijs, kur debijas sezonā braukt ar pilnpiedziņu būtu ārkārtīgi grūti.

Kādi ir tavi nākamās sezonas plāni?
(gara nopūta) Par nākamo gadu ir diezgan sarežģīti, jo šobrīd skaidrības nav. Gribas jau braukt visur, taču, protams, tam arī vajag pienācīgu budžetu. Šoreiz laikam ir jāpadomā viens solis uz priekšu, tāpēc nākamgad varbūt brauksim jaunajā šosejas klasiē (nākamsezon Baltijas autošosejas čempionāta esošajai "Super 1600" klasei pievienosies R2 klases automašīnas - aut.), lai pamācītos trajektorijas. Ir nedaudz jānostiprina pamati.


Toms Lielkājis un Kalle Rovanpera. Foto: Dace Janova

Tad nākamsezon tev nav plānā aizvadīt pilnu rallija čempionāta sezonu?
Šobrīd nav, bet varbūt kādu posmu nobrauksim.
Komentāri
PTZ 09.12.2015 23:44
Tā,jau ir par tēta naudu meistarību nenopirksi.
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png