profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Brīns vadībā pēc Rally Liepāja pirmās dienas, Svilis saņem sodu un sestais (PAPILDINĀTS)

Go4speed 07.02.2015 - 20:16 Brīns vadībā pēc Rally Liepāja pirmās dienas, Svilis saņem sodu un sestais (PAPILDINĀTS)
Kreigs Brīns. Foto: Artūrs Igaveņš, ASRT Media

Papildināts ar otro rindkopu 

Skarbos un mainīgos laika apstākļos aizvadīta Rally Liepāja pirmā diena, pēc kuras rallija vadībā atrodas īru sportists Kreigs Brīns (Peugeot 208), kurš savu tuvāko sekotāju Sīmu Plangi (Mitsubishi Lancer Evo X) apsteidz par minūti un 23 sekundēm. Uzrādot lielisku sniegumu pēdējos divos dienas ātrumposmos, Mārtiņš Svilis ieņem augsto trešo pozīciju pēc pirmās rallija dienas. 

Diemžēl vēlāk izrādījās, ka Mārtiņš Svilis/Ivo Pūķis ieradušies trīs minūtes par vēlu uz laika kontroli un viņiem piešķirts 30 sekunžu sods, kas rezultātā ekipāžai nozīmēja sesto vietu kopvērtērtējumā pēc pirmās rallija dienas. 

Atkušņa dēļ pirmos ātrumposmus klāja ne tikai slapja sniega kārta un ledus, bet arī ūdens, padarot ceļus īpaši slidenus. Iestājoties tumsai un veicot ātrumposmus otro reizi, sniega kārta praktiski vairs nebija un sportisti brauca pa tīru grants segumu. 

Ātrāko laiku pirmajā ātrumposmā uzrādīja krievu sportists Aleksejs Lukjaņuks (Ford Fiesta R5), kamēr tikai 0,7 sekundes viņam zaudēja īru sportists Kreigs Brīns. Poļu sportists Kajetans Kajetanovičš (Ford Fiesta R5) Lukjaņukam zaudēja jau vairāk par 10 sekundēm. Dienu labā tempā iesāka arī igauņu sportists Sīms Plangi, kuram ceturtā vieta pirmajā ātrumposmā. Šajā ātrumposmā no ceļa noskrēja un izstājās viens no sacensību favorītiem - piektā numura īpašnieks čehs Jonatans Hirši.


Hirši pēc avārijas. Foto: Twitter

Labākais starp latviešu sportistiem pēc pirmā ātrumposma bija Jānis Vorobjovs, kuram septītā vieta kopvērtējumā, taču, kā ziņoja sportists, tad automašīnai radās tehniskas problēmas ar stūres pastiprinātāju, kas apgrūtināja auto vadāmību. Tikmēr Mārtiņš Svilis ierindojās divpadsmitajā pozīcijā.

Ne visai veiksmīgi dienu iesāka Ralfs Sirmacis, kuram bija tikai divapdsmitais rezultāts RC4 ieskaitē. Tiesa gan, sportists ralliju iesāka ceturtajā starta pozīcijā, kas konkurentiem sniedza lielu priekšrocību sniegoto un slideno ceļu dēļ.  RC4 ieskaites klasē augstāko vietu, sesto, ieņēma Emīls Blūms, savukārt lielisku sniegumu demonstrēja klases līderis Emīls Bergkvists, kurš finišēja augstajā piektajā vietā absolūtajā vērtējumā.

Pirmo ātrumposmu nolauztas pusass dēļ pabeigt neizdevās LMT Autosporta Akadēmijas braucējam Mārtiņam Seskam.

Otrajā ātrumposmā izstājās rallija līderis Lukjaņuks, kura auto burtiski "noripoja" no ceļa ātrumposma sākuma daļā. Līdz ar to, rallija vadību savās rokās pārņēma Kreigs Brīns, kuram poļu sportists Kajetanovičs pēc otrā ātrumposma zaudēja jau 18,9 sekundes. Pēc krievu sportista izstāšanās, uz trešo vietu pakāpties izdevās igaunim Sīmam Plangi. Pārsteidzošs atkal bija juniora Emīla Bergkvista sniegums, kurš pēc diviem ātrumposmiem ieņēma jau ceturto vietu absolūtajā rallija vērtējumā.


Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Auto sliktās vadāmības dēļ, Vorobjovs otrajā ātrumposmā pazaudēja divas pozīcijas, ieņemot devīto vietu absolūtajā vērtējumā. Uz piekto vietu savā klasē un desmito kopvērtējumā izdevās pakāpties Emīlam Blūmam. Jaunajam sportistam izdevās apsteigt arī Mārtiņu Svili, kurš pēc diviem ātrumposiem ierindojās vienpadsmitajā pozīcijā.


Grāvī otrajā ātrumposmā iekļuva Jānis Krickis, pazaudējot astoņas minūtes. Foto: Twitter.com/bahinsh

Trešajā ātrumposmā par trīs sekundēm ātrāks atkal izrādījās Kreigs Brīns, palielinot savu pārsvaru pār Kajetanoviču līdz 21 sekundei. Trešais ātrumposmā un kopvērtējumā Sīms Plangi. 

Lielisku sniegumu trešajā ātrumposmā uzrādīja Emīls Blūms - ceturtais laiks absolūtajā vērtējumā, taču diemžēl sportists saņēma desmit sekunžu sodu par pāragru startu. Labu rezultātu uzrādīja arī Jānis Vorobjovs - piektais ātrumposmā un saglabāta devītā vieta kopvērtējumā. 


Diogo Gago otrajā ātrumposmā. Foto: Kristaps Bērziņš

"Šodien plusi trasi ir pabojājuši, nav baudāmas braukšanas, ir pat ļoti bīstami, liela iespēja palikt ātrumposmā. Mēģinām braukt nedaudz piesardzīgāk, lai varētu pabeigt šo dienu. Otrajā reizē braukšana būs ātrāka, jo būs notīrīta sniega kārta no ceļa," pēc trešā ātrumposma komentēja Mārtiņš Svilis, kurš uz sacensībām bija ieradies ar augstu temperatūru.

Pēdējie divi ātrumposmi, kas norisinājās tumsā, sportistiem bija jāveic otro reizi, līdz ar to šos ātrumposmus vairāk klāja grants nekā sniegs un ledus, pamatīgi bojājot radžotās riepas, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos.

Ceturtajā ātrumposmā nemainīgi ātrākais Kreigs Brīns, kuram tikai nedaudz zaudē poļu sportists. Vairāk laika šajā ātrumposmā pazaudēja Sīms Plangi, līderiem zaudējot pus minūti. Lielisku rezultātu šajā ātrumposmā uzrādīja Ralfs Sirmacis, kuram ceturtais ātrākais rezultāts, savukārt Mārtiņam Svilim izdevās pakāpties par veselām sešām pozīcijām un pēc četriem ātrumposmiem viņš ieņēma jau piekto vietu rallija kopvērtējumā.


Mārtiņš Svilis. Foto: Mārtiņš Vanags, Go4speed

Vorobjovs, kuram servisā izdevās atrisināt tehniskās problēmas, ceturtajā ātrumposmā saķēra priekšā braucošo Vojteču Štajfu un, kā komentēja Andris Mālnieks, mēģinot tikt garām, pazaudētas aptuveni divdesmit sekundes.

Dienas noslēdzošais ātrumposms atnesa lielas izmaiņas līderu trijniekā, jo riteni nolauzt kādā iekšmalas bedrē pamanījās otrās pozīcijas īpašnieks Kaitans Kajetanovičs. Tādējādi otro vietu, aiz Kreiga Brīna, pakāpās Sīms Plangi, savukārt trešajā vietā dienu pabeidza Mārtiņš Svilis. Vēlāk tajā pat bedrē "iekrist" izdevās portugālim Gago un Daņilam Belokoņam.


Lukjaņuks pēc avārijas. Foto: Rafal Cebula

Uzrādot ceturto un trešo ātrāko rezultātu pēdējos ātrumposmos, visus pārsteigt izdevās Ralfam Sirmacim, kuram, no devītās vietas trešajā ātrumposmā, dienu izdevās pabeigt kā ceturtajam ātrākajam RC4 klasē un starp Junioru ieskaites dalībniekiem.

Vorobjovs turpināja cīnīties ar neveiksmēm, jo pēdējā ātrumposmā atgriezās problēmas ar stūres pastiprinātāju, kuras ekipāža cer novērst līdz otrās dienas startam. Kopvērtējumā Vorobjovs ieņem astoto pozīciju, savukārt ERČ2 ieskaitē latviešu sportists ir ceturtais.

Rally Liepāja absolūtais kopvērtējums pēc pirmās dienas:
1. C.Breen/S.Alistair Martin (RC2) 1:04:22,8
2. S.Plangi/M.Sarapuu (RC2) +1:23,0
3. D.Butvilas/K.Heller (RC2) +4:04,1
4. E.Bergkvist/J.Sjöberg (RC4) +4:14,0
5. M.Karl Erik Adielsson/C.Bäck (RC4) +4:29,7
6. M.Svilis/I.Pūķis (RC2) +4:30,7
7. J.Steve Røkland/J.Aldridge (RC4) +4:33,4
8. J.Vorobjovs/A.Mālnieks (RC2) +4:33,5
9. R.Sirmacis/A.Šimins (RC4) +4:39,8
10. R.Jeets/A.Toom (RC2) +4:47,1
Komentāri
Agris 07.02.2015 23:31
http://www.fiaerc.com/events/live/id/28
Diemžēl Svilim 30sek. sods liedz trešo vietu kopvērtējumam.
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png