profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

LRČ parādās jaunas klases; J.Krastiņš skaidro, kāpēc atkal divi posmi notiks Liepājā

Mārtiņš Jankovskis 24.11.2014 - 13:49 LRČ parādās jaunas klases; J.Krastiņš skaidro, kāpēc atkal divi posmi notiks Liepājā
Rolands Jaunzems šī gada Liepājas ERČ rallijā. Foto: Viesturs Lācis, Go4speed

LAF publicējis jauno LRČ nolikumu, kurā, salīdzinot ar šo gadu, lielas izmaiņas nav. Pēc nolikuma publicēšanas portāls Go4speed uz nelielu sarunu aicināja LAF Rallija komisijas padomes vadītāju Jāni Krastiņu, kurš pastāstīja par galvenajām izmaiņām un jaunumiem saistībā ar nākamo gadu.

Kādas ir galvenās un būtiskākās LRČ nolikuma izmaiņas, salīdzinot ar šo sezonu?
Klašu sadalījums un komandu sistēma. Šajā komandu sistēmā esam atgriezušies pie vecās sistēmas, kur ir gada komandas, nevis atsevišķu posmu. Tad vēl esam ieviesuši Baltic Open, kur varēs braukt ar standarta mašīnu. Šajā Baltic Open mēs redzam papildus iespēju, kur cilvēkiem nodarboties ar to, ko viņiem gribās, bet ar ko viņi nav spējīgi nodarboties. Pabeidzot šo Baltic Open projektu Latvijā, mēs gribam to piedāvāt kā Baltijas nacionālo klasi gan Lietuvā, gan Igaunijā, tādējādi atkal piesaistot jaunus braucējus. Kas zina, varbūt kādu dienu šīs klases ietvaros varēsim uzrīkot čempionātu.


Foto: Go4speed

Kā uz šo brīdi izskatās, vai jau ir lielāka interese par šīm klasēm?
Šobrīd grūti teikt, bet viennozīmīgi ir tas, ka šīs mašīnas būs lētākas ekspluatācijā, kas arī ir galvenais mērķis. Šīs klases dalībniekiem punktu sistēma būs tāda pati kā pārējiem, tikai viņi savā čempionātā cīnīsies sākot no vasaras posmiem. Viņi varēs braukt arī ziemas posmos, bet punktu skaitīšana sāksies no vasaras.

Nākamgad, cik saprotu, būs viens jauns rallijs Igaunijā?
Jā, tas būs Igaunijas posms Veru (šogad bija Viru), kas notiks pie Alūksnes. Šajā rallijā, kas solās būt ļoti interesants, LRČ pēdējo reizi notika sen atpakaļ.


Foto: Jānis Asaris

Ir dzirdēti dažādi viedokļi par to, kāpēc nākamā gada LRČ kalendārā atkal ir iekļauti divi posmi Liepājas ERČ rallija ietvaros. Kāds ir Jūsu pamatojums tam, ka arī nākamgad divi LRČ posmi pēc kārtas notiks Liepājā?
Situācija ir ļoti vienkārša. Jāsāk ar to, ka Liepājas ERČ nākamgad būs samazinājies kilometru ziņā (kopā 205 km). Šajā gadījumā tika pieņemts lēmums rīkot divus atsevišķus posmus, nekā vienu posmu ar lielākiem punktiem, kur, izstājoties, tu vari zaudēt daudz punktus. Tagad, ja sportists izstājas pirmajā dienā, tad viņš, ja tā izstāšanās nav ļoti nopietna, varēs braukt otrajā dienā un cīnīties par ieskaites punktiem no jauna.

Kāpēc nevarētu būt tikai viens LRČ posms Liepājā?
Lai vai kā, bet Liepājas rallijs ir lielākais Latvijas starptautiskais pasākums. Es nedomāju, ka būtu pareizi darīt tā, ka Liepājas rallijā LRČ notiek tikai vienu dienu. Tas nebūtu pareizi attiecībā pret to, ka Latvijas vārds Eiropas rallijā ir izskanējis ļoti augstu. Man Latvijas novērtējums ļoti apmierina, jo mēs, kas ERČ startēja tikai otro reizi, esam Top 3. Neuzskatu, ka būtu pareizi Liepājas rallijā kaut ko izlaist.

Piemēram, Igaunija atteicās rīkot ERČ posmu kopā ar Nacionālo čempionātu.
Jā, tā ir, bet šajā gadījumā Igaunijas federācija aizgāja virzienā uz Nacionālās L grupas braucējiem, kuri izteica iebildumus par to, ka viņiem jābrauc beigās pa sliktiem ceļiem. Mūsu gadījums ir savādāks. Ja ziema ir un tā ir laba, tad seguma ziņā mums nekas nemainās.


Foto: Mārtiņš Vanags, Go4speed

Daudzi teikuši, ka šie divi LRČ posmi iesit lielu robu budžetā un ir ļoti dārgi...
Jā, lēti viņi nav, bet, lai man kāds atnāk un pierāda to, ka nobraukt divus atsevišķus LRČ posmus divās dažādās vietās ir lētāk nekā divus posmus, kas notiks Liepājā. Dzīvošana, transports, loģistika, iepazīšanās ar trasi u.t.t. Liepājā būs viens un tas pats. Jā, piekrītu tam, ka mašīnas tehniskie izdevumi būs lielāki uz šo ralliju, bet, sasummējot kopā visu pārējo, šis rallijs būs lētāks nekā divi atsevišķi posmi divās dažādās vietās.

Sarunas nobeigumā, kāds ir Jūsu viedoklis par šo aizvadīto rallija sezonu?
Kopumā viss daudz maz ir labi. Ir nianses, pie kurām jāpiestrādā. Jā, diemžēl LRČ samazinās pašmāju braucēju skaits, taču tajā pašā laikā aizvien vairāk klāt nāk ārzemju braucēji, kas palielina interesi. Protams, latviešu braucēju samazinājums ir saistīts ar to, ka joprojām ekonomika nevirzās uz priekšu tā, kā gribētos. Ir daudz un dažādu problēmu, kuru nepaliek mazāk. Ņemot vērā vēl šī brīža ģeopolitisko situāciju, nedomāju, ka nākamgad būs daudz labāka situācija. Ļoti gribētu cerēt, ka ar jauno klašu izveidošanu interese par ralliju atgriezīsies.

Ar pilnu 2015.gada LRČ nolikumu var iepazīties ŠEIT.

2015.gada rallija kalendārs:
1. Rallijs Sarma - 23.01. - 24.01.
2. Rallijs Liepāja - 07.02
3. Rallijs Liepāja - 08.02
4. Rallijs Talsi - 16.05. - 17.05.
5. Veru rallijs (Igaunija) - 19.06. - 20.06.
6. 300 Ezeru rallijs (Lietuva) - 07.08. - 08.08.
7. Rallijs Kurzeme - 27.08. - 29.08.
8. Rallijs Latvija - 17.10. - 18.10.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png