profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Berķis pēc iespaidīgās Talsu rallija avārijas būvē jaunu auto (VIDEO, FOTO)

Mārtiņš Jankovskis 22.05.2014 - 17:14 Berķis pēc iespaidīgās Talsu rallija avārijas būvē jaunu auto (VIDEO, FOTO)
Jānis Berķis. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Pēc Talsu rallija diviem ātrumposmiem kopvērtējums bija sekojošs – Sīms Plangi, Rauls Jēts un Jānis Berķis. ''Kas, kas trešajā vietā? Berķis? Nu gan pārsteigums,'' izbrīnīti bija vairāki rallija līdzjutēji, uzzinot šādu kopvērtējumu. Diemžēl trešajā posmā Berķis ar Edgaru Čeporju piedzīvoja diezgan iespaidīgu avāriju un rallijs ekipāžai bija beidzies. Šo rindu autoram, sazinoties ar Jāni, sportista balsī nevarēja dzirdēt rūgtumu. Tieši otrādi – Berķis ir kaujinieciski noskaņots un raujas atpakaļ trasē pierādīt, ka šī avārija bija tikai neveiksmīga sagadīšanās.

Kā jums ar veselību pēc šīs avārijas?
Paldies, ar veselību viss kārtībā.


Jānis Berķis/Edgars Čeporjus. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Tagad, kad ar vēsu galvu vēlreiz visu esi pārdomājis, saki lūdzu, kas tur īsti notika? Tava kļūda, stenogrammas kļūda?
Jāsaka, ka nedaudz par ātru tomēr mēs iebraucām tajā līkumā. Tagad ar vēsu galvu domājot, jāsaka, ka varējām būt nedaudz precīzāki stenogrammā, jo man tas bija atzīmēts kā ātrs trijnieks. Vajadzēja to līkumu nedaudz sadalīt, jo sākums viņam bija nedaudz lēzenāks. Kad iekrāmēju tajā trijniekā, tad sapratu, ka līkums vēl nemaz tā īsti nav sācies. Nedaudz iztaisnojos, un tālāk viss jau notika dabīgi. Pašu kļūda vien bija.

Tad kļūda bija gan braukšanā, gan stenogrammā?
Jā, jo gan nepareizi uzrakstījām, gan nepareizi iebraucām.

Kāds avārijas brīdī apmēram bija ātrums?
Kādi 130 - 140 km/h laikam jau bija.

Kādas pašam bija emocijas, sajūtas, redzot, ka esi trešais? Nedaudz nedeva tas pa nerviem?
Jā, varbūt nedaudz biju sasprindzis, jo vieta pēc pirmajiem diviem posmiem bija ļoti augsta. Varbūt tas kaut kā mani vēlāk atslābināja un iemidzināja. Varēja just, ka tas slogs uz pleciem bija smagāks nekā citus rallijus. Braucām tādā kā autopilotā – kā uzrakstīts, tā braucam, taču pieļauju, ka nākamajā rallijā, kad atgriezīsimies, tā braukšana būs nedaudz uzmanīgāka un piesardzīgāka.


Ekipāža avārijas brīdī. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Žēl, bet rallijā tā dažreiz mēdz notikt, kad spriedze dara savu un ekipāža kļūdās...
Jā, tā ir. Bet nē, kā ir tā ir, nav ko pārdzīvot. Mums jau nav doma braukt pa beigām, bet gan censties braukt pēc iespējas ātrāk. Sanāks, būs baigi labi, bet, ja nesanāks, tad mēģināsim citreiz. Šoreiz nesanāca.

Kāda bija jūsu ekipāžas stratēģija šim rallijam?
Šajā rallijā jau ar pirmajiem posmiem nolēmām braukt ātri, kas arī veiksmīgi izdevās. Arī turpinājumā bija doma braukt tikpat ātri.

Un pie lielākiem ātrumiem kļūdīties drīkst daudz mazāk...
Tieši tā. Ja agrāk mazas kļūdas pie mazākiem ātrumiem īpaši dārgi nemaksāja, tad tagad katra mazākā kļūda pie lielākiem ātrumiem jau varēja maksāt daudz. Šoreiz diemžēl tā arī sanāca.


Ekipāža avārijas brīdī. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Galvenais, ka pašiem viss labi.
Jā, tas galvenais, tikai pēc tās avārijas bija baigās dusmas uz sevi, jo līdz tam viss bija ļoti labi un jau domās biju nākamajos līkumos, kad pēkšņi viss jau beidzies. Gribējām vēl braukt ilgāk un ātrāk.

Pēc bildēm spriežot, auto cietis diezgan smagi.
Jā, autiņam bija smagāk nekā mums. Bet, neko darīt. Jau šodien (otrdien) citā mašīnā (EVO IX) liekam iekšā visas detaļas un jaunu drošības karkasu. Lēnām gatavosimies nākamajiem rallijiem.


Automašīna pēc avārijas. Foto: Twitter

Šī bija viena no tavām smagākajām avārijām?
Domāju, ka šī bija vislielākā avārija. Arī pirms diviem gadiem Talsu rallija Sukturu tramplīnos bija liela avārija. Īstenībā grūti salīdzināt šīs abas avārijas, jo abas dīvainas (smejas).

Laikam Talsu rallijs tagad nav tavs mīļākais rallijs...
Nē, rallijs bija foršs, tik pašiem nesanāca. Tagad Talsu rallijā bilance ir šāda - braukts četras reizes, no kurām divas reizes ir tikts pie kausiem, kā arī piedzīvotas divas smagas avārijas. Līdzsvars (smaida).


Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Nav tā, ka tagad rallijam gribas mest ar roku?
Nē, galīgi nav tā, ka negribas braukt. Ir baigās dusmas, tāpēc gribas pēc iespējas ātrāk sēsties pie stūres. Varbūt sākumā būs neliela bijība un mēs nebrauksim tik ātri, kā varbūt Talsos, bet braukt gribas.

Kad mēs jūs atkal redzēsim trasē?
Kurzemes rallijs paliek spēkā, bet domāju, ka līdz tam centīsimies nobraukt kādu rallijsprintu, lai ieietu atpakaļ ritmā.

Sarunas nobeigumā Berķis atklāja, ka nesen daudzi protestēja pret to, ka A grupas mašīnām jāmaina vieglās oglekļa durvis un jāliek metāla durvis. Tad šajā Berķa avārijā šīs metāla durvis ļoti daudz ko noturēja. Avārijas rezultātā sitiens bija no augšas un no muguras, kā rezultātā spārni un mašīnas kuzavs pagāja garām šīm metāla durvīm, bet durvis palika savā vietā.

Berķa iespaidīgā avārija (no 5:50):
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png