profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Ketomā: Latvijā vietējos rallija posmus apmeklē vairāk skatītāju nekā Somijā

Go4speed 21.09.2011 - 11:38 Ketomā: Latvijā vietējos rallija posmus apmeklē vairāk skatītāju nekā Somijā
Foto: Aigars Tīdmanis

Pēc otrdienas „Rallija Latvija” preses konferences portāls „Go4speed” uz nelielu sarunu aicināja četrkārtējo Somijas rallija čempionu Jari Ketomā.

Šis būs jau tavs ceturtais rallijs Latvijā...

Jā, tā sanāk. Šobrīd gan jāsaka, ka vairāk šeit braucu tāpēc, ka ilgi pazīstu „MML Sports” kompāniju, tāpēc palīdzu tai attīstīt jauno R4 modeli. Taču jebkurā gadījumā man ir liels gods šeit braukt.

Pastāsti, lūdzu, cik, salīdzinot ar pirmo ralliju, izdevies uzlabot „Mitsubishi Lancer Evo 10 R4” automašīnu un tās regulējumus?

Kopš Talsu rallija esam aizvadījuši daudz testu braucienus – divas dienas pirms Talsu rallija, divas pirms Igaunijas posma un divas – pirms Kurzemes. Sešas testu dienas, tas ir daudz. Domāju, ka, salīdzinot ar pirmo ralliju, šobrīd „Mitsubishi Lancer Evo 10 R4” uz vienu kilometru ir ātrāks par kādām 0,2 – 0,3 sekundēm.

Vai bez šī posma Latvijā šogad brauksi vēl kaut kur?

Jā, šogad man vēl paredzēts braukt Ķīnas rallijā (Asia-Pacific čempionāts), jo man ir noslēgts līgums. Ceru, ka izdosies piedalīties arī Velsas WRC rallijā, jo starp šiem abiem rallijiem starpā ir viena nedēļa. Šobrīd vēl nevaru pateikt konkrēti, bet ir doma šajā Velsas posmā startēt ar WRC automašīnu.

Somijas ceļus mēs zinām labi. Pastāsti, lūdzu, kāda ir atšķirība starp to, kā vietējie ralliji tiek organizēti Somijā un kā šeit?

Būtiskākā atšķirība ir tā, ka Latvijā pirms katra rallija notiek reklamēšanas pasākumi un preses konferences, kurās piedalās dalībnieki, organizētāji un liels pulks mediju pārstāvji, kā tas redzams arī šoreiz. Tas ir svarīgi un sportistiem ļoti patīkami. Viss pārējais, kas saistīts ar organizēšanu, ir līdzīgs.

Zinām, ka Somijas rallija fani ir traki rallija līdzjutēji. Ko tu varētu teikt par mūsu skatītājiem?

Domāju, ka uz šo brīdi Latvijā vietējos čempionāta posmus apmeklē vairāk skatītāju nekā Somijā, jo čempionāta līmenis šeit ir ļoti augsts. Ir daudz spēcīgu N4 klases braucēju, kā arī bieži redzami braucēji ar WRC automašīnām. Skatītāji, nopērkot biļetes, var redzēt daudz spēcīgu un ātru automašīnu. Somijas vietējos rallija posmos nevar redzēt tik daudz ārzemju braucējus un WRC automašīnas.

Savas karjeras laikā esi braucis ar „Subaru Impreza WRC” automašīnu. Lūdzu, salīdzini to ar šī brīža WRC mašīnu.

2009. gadā Somijas WRC rallijā braucu ar „Subaru Impreza WRC” automašīnu, kur izcīnīju septīto vietu. Šogad Somijā braucu ar jaunākās paaudzes „Ford Fiesta RS WRC” spēkratu. Jāsaka, ka ar „Ford” braukšana ir viltīga, jo tā gan ātros, gan arī lēnos līkumos diezgan daudz slīd. Brīžiem nav tik viegli novaldīt šo jauno mašīnu. Ir viegli pagriezt, bet grūti novaldīt. Taču tas ir neticami, ko spēj paveikt inženieri. 2009. gadā „Subaru” bija 2.0 litru dzinējs, bet tagad – 1,6 litru turbo motors, bet mašīnu jaudas praktiski vienādas. Ar šo 1,6 litru dzinēju automašīnu apgriezieni visu laiku jātur maksimāli augstu, tāpēc lielākā atšķirība ir tā, ka ar jaunākās paaudzes mašīnu visu laiku jābrauc ar pilnu gāzi.

Kurš ir tavs mīļākais rallijs?

(Smejas) Protams, tas ir Somijas WRC posms. Šie ātrumposmi ir unikāli, jo nekur citur pasaulē tādu nav. Arī Jaunzēlandē ir skaisti ceļi, bet tas rallijs tomēr ir savādāks. 

Ketomā vizītkarte:

- Pirmais WRC rallijs – 2000. gadā Somijā;

- Labākais rezultāts – 7. vieta 2009. gada Somijas WRC rallijā („Subaru Impreza WRC”);

- 2008. gadā trešā vieta PWRC čempionātā;

- 2010. gadā ar trīs uzvarām izcīna ceturto vietu SWRC čempionātā;

- 2011. gada Somijas WRC rallija pirmajā 23 kilometrus garajā posmā uzrādīja ātrāko laiku;

- Četrkārtējs Somijas rallija čempions;

- WRC rallijā līdz šim izcīnījis astoņus punktus.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png