profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Dambergs: Mērķis – izskolot un izaudzināt pasaules čempionu autosportā

Mārtiņš Jankovskis 25.03.2014 - 22:07 Dambergs: Mērķis – izskolot un izaudzināt pasaules čempionu autosportā
Dainars Dambergs. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Piedāvājam Jums nelielu Biznesa portāla Db.lv sarunu ar autosporta projekta LMT Autosporta Akadēmija (SIA Baltic Motorsport promotion) vadītāju un dibinātāju Dainaru Dambergu.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?
Visu savas dzīves iepriekšējo laiku esmu bijis saistīts ar autosportu. No 18 gadu vecuma līdz 2010.gadam esmu piedalījies vairāk nekā 200 dažādās autosporta sacensībās, īpaši autorallijā. Pamatā esmu braucis par stūrmani kopā ar vairākiem pilotiem: Vilni Žimantu, Uģi Vītolu, Aivaru Laipnieku, Krišjāni Cauni un Ivaru Cauni. Visvairāk sacensību kopā aizvadīts ar Uldi Sesku, piedaloties arī dažādos ārzemju kausos un čempionātos. Padomju laikos tika izpildīti PSRS sporta meistara kritēriji.
No 1994 - 2006.gadam, dibinot autoklubu Kurzeme, vadīju autosporta dzīvi Liepājā un kopā ar līdzīgi domājošiem entuziastiem rīkojām vienas no prestižākajām sacensībām - autoralliju Kurzeme. Pēc 2001.gada šīs sacensības (trīs gadus pēc kārtas) kļuva arī par vienu no Eiropas čempionāta posmiem. Šajā laikā vairākus gadus tika izdots arī pašreiz vienīgais autosporta laikraksts autosports.


Dambergs, Juris Binde un Pēteris Neikšāns. Foto: autoakademija.lv

Tāpat vēl 1998.gadā tiku ievēlēts par LAF Rallija komisijas vadītāju un Latvijas Automobiļu Federācijas prezidentu, ko vadīju līdz pat 2010.gadam. Tādā veidā man bija iespēja ne vien aktīvi piedalīties latvijas autosporta dzīvē, bet arī vadīt to, kas jāatzīst, bija ļoti interesants posms manā karjerā. Tagad savu pieredzi un zināšanas vēlos nodot jaunajiem sportistiem un palīdzēt viņu izaugsmē.


Dambergs kopā ar Uldi Sesku. Foto: No Dainara personīgā arhīva

Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?
Iepriecina tas, ka mūsu valstī ir jaunieši, kam interesē autosports un kas, ieguldot darbu, ir gatavi virzīties uz sevis nosprausto mērķu sasniegšanu. Un tas, ka joprojām ir privāti uzņēmēji, kuri ir gatavi atbalstīt šo tehnisko sporta veidu virzību un izaugsmi. Savukārt apbēdina, ka mūsu valsts nenovērtē sporta nozīmi tās kopējā attīstībā, īpaši niecīgu atbalstu sniedzot individuālajiem tehniskajiem sporta veidiem.


Šobrīd Dambergs ar savu komandu palīdz šiem jauniešiem. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu uzņēmumu?
Iepriecina, ka uzņēmuma komandā iesaistījušies jauni cilvēki ar savām idejām un savu redzējumu par šo projektu. Viņi tic tam, ko mēs darām un ir gatavi to papildināt un turpināt. Esmu priecīgs, ka kopā ir sanākuši cilvēki, kuri visam pieiet ar fanātismu un nedomā, cik par to saņems. Iepriecina arī tas, ka LMT Autosporta Akadēmijā iesaistījušies pieredzes bagāti cilvēki, kuri dalās ar savu pieredzi, neliedz padoma un ir gatavi palīdzēt. Piemēram, tādi ir Ivars Caune un Pēteris Neikšāns, kurus noteikti varam uzskatīt par autosporta leģendām Latvijā. Viņiem ir zināšanas, kas noderēs jaunajiem pilotiem: Ralfam Sirmacim un Kristapam Feldmanim.

Vai darbinieku trūkumu izjūtat?
Šajā sfērā neizjūtu, jo ir vēl daudzi, kas būtu gatavi iesaistīties, bet trūkst piedāvājuma un autosports ir salīdzinoši maza tirgus niša. Vēlos īpaši uzsvērt, ka mums pašiem ir sava sporta automašīnu rūpnīca ar leģendāro Dakāras automašīnu OSCAR, kur savas fantastiskās konstruktora spējas licis lietā Andris Dambis.


Ralfs Sirmacis/Māris Kulšs. Foto: Viesturs Lācis, Go4speed Kādi ir uzņēmuma tuvākie un tālākie mērķi?
Tuvākais: Finansiāli un materiāli nostiprināt uzņēmumu un tā tehnisko bāzi, lai spētu piedāvāt konkurētspējīgāku produktu ne tikai latviešiem, bet arī ārzemju sportistiem. Nākotnes: Latvietis – izskolots un izaudzināts pasaules čempions autosportā.

Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu.
Tā kā daudzus gadus esmu bijis autosportā un redzējis, kā tas Latvijā veidojas un attīstās, LMT Autosporta akadēmija ir turpinājums manam darbam. Jauniešiem nododam savas zināšanas, radām vidi, lai viņiem nebūtu jālauza galvas par riepu montēšanu, transportu uz sacensībām, treneriem, lai visu uzmanību varētu veltīt savu prasmju izkopšanai. Radījām vidi, kāda man un daudziem citiem nebija, lai kļūtu par ievērojamiem autosportistiem pasaulē. Man ar domubiedriem – Andri Kulbergu un Mārtiņu Dzenīti – radās ideja, un sākām strādāt, lai to realizētu. Šis ir trešais gads, ko strādājam un redzam progresu, attīstību un zinām, ka esam uz pareizā ceļa.

Pilna intervija lasāma ŠEIT
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png