profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Kristapam Feldmanim šosezon būs jauns stūrmanis

Mārtiņš Jankovskis 07.01.2014 - 23:16 Kristapam Feldmanim šosezon būs jauns stūrmanis
Kristaps Feldmanis. Foto: Artūrs Igaveņš

Jau beidzoties pagājušajai rallija sezonai, bija skaidrs, ka 18 gadus vecajam Kristapam Feldmanim šosezon būs jāmeklē sev jauns stūrmanis. Ne jau tāpēc, ka Artis bija slikts stūrmanis, bet tāda esot bijusi vienošanās, kad abi sāka braukt kopā.

''Artis jau pašā sākumā, kad sāka sadarbību ar Kristapu Feldmani, atzina, ka viņš nav gatavs būt Kristapa stūrmanis ilgtermiņā. Viņš bija ar mieru nobraukt vienu sezonu un iedot Kristapam to, ko viņš var iedot. Viņa galvenais uzdevums bija izķert tās kļūdas, kuras Kristapam bija no paša sākuma,'' portālam atklāj Mārtiņš Dzenītis.

Šobrīd zināms, ka Kristapa jaunais stūrmanis būs 32 gadus vecais Andris Velme, kurš pēdējā laikā bija manāms braucot kopā ar brāli Ivaru Velmi. Lai noskaidrotu, kā jaunajai ekipāžai sokas, vai ir apraduši viens ar otru, kā arī daudz ko citu, portāls Go4speed sazinājās ar abiem sportistiem.


Kristaps Feldmanis rallijā Latvija. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

KRISTAPS FELDMANIS:

Zinu, ka kopā ar Andri esat aizvadījuši vairākus treniņus. Pastāsti, kā ir braukt kopā ar Andri.
Kad braucu ar Arti, kurš, manuprāt, ir gudrākais rallija cilvēks Latvijā, viņš man visu varēja pamācīt un pateikt, kur, ko, kāpēc, bet tagad, kad braucu ar Andri, tad daudzi lēmumi man jāpieņem pašam. Bet domāju, ka viss būs labi, jo Andris ir normāls čalis, ar kuru ir par ko parunāt arī ārpus rallija, kas ar nav mazsvarīgi. Savu tiešo darbu viņš dara ļoti labi. Taču šobrīd ļoti prasās treniņi ar sporta mašīnu, jo līdz šim kopā esam trenējušies tikai ar ielas mašīnu.

Kā Andris lasa stenogrammu?
Man Andrim nekas nav jāmāca, kā jālasa. Varbūt tur ātrāk vai lēnāk pašā ātrumposmā, bet tas ir pašsaprotami. Viņš ir pieredzējis un savu darbu pilda lieliski. Zinu, ka viņš neļaus man, piemēram, L3 vietā ierakstīt L1. Bet nu jāgaida, kad varēsim izbraukt ar sporta auto kaujas režīmā. Bija plānots, ka līdz pirmajam rallijam kopā nobrauksim vairākus tūkstošus, bet pagaidām ziema ir ieviesusi savas korekcijas.

Cik zinu, tad jūs bez braukšanas tagad nopietni trenējat arī fizisko?
Jā, ejam uz trenažieru zāli, baseinu, spēlējam galda tenisu. Kopā ar mums daudz strādā Pēteris Neikšāns. Viss notiek, taču man vairāk gribētos, lai būtu iespēja vairāk braukt un nostiprināt savu stenogrammu, braukšanu. Šī tomēr man rallijā ir tikai otrā sezona, tāpēc vēl daudz jāmācās tieši braukšanas ziņā.


Kristaps Feldmanis. Foto: Artūrs Igaveņš

Vasarā būs ERČ posms Igaunijā, kur igauņi ziņo, ka šis posms dalībnieku ziņā būšot viskuplākais. Ir doma braukt šajā posmā?
Jā, mūsu mērķis un uzdevums būs maksimāli labi sagatavoties tieši šim rallijam. Ir plānā šajā rallijā atrādīt savu mājas darbu un cīnīties par augstām vietām.  

Kāds ir tavs sezonas mērķis kopumā?
Mērķis ir kļūt par R2 klases čempionu. Taču, ņemot vērā, ka ar mani paralēli visu laiku trenējas Ralfs Sirmacis, būs grūti pārspēt viņu, taču sezonas beigās redzēsim, kurš vairāk strādājis un trenējies. Šobrīd treneris, treniņi un uzdevumi mums ir vieni. Tikai pieredze viņam ir lielāka.

ANDRIS VELME:

Andri, tas, ka kļuvi par Kristapa stūrmani, tagad nozīmē to, ka vairs nebrauksi kopā ar brāli?
Tā gluži nevarētu teikt, jo šobrīd kopā braukšanu esam atlikuši, nevis pārtraukuši. Kamēr vēl taisām savu auto, tikmēr nolēmu kļūt par Kristapa stūrmani. Kad tas Audi projekts būs pabeigts, tad arī varēs domāt tālāk.


Ivars un Andris Velmes ar Audi. Foto: Mārcis Priede

Uzreiz piekriti piedāvājumam kļūt par Kristapa jauno stūrmani?
Sākumā izrunājāmies ar brāli, pēc tam izbraucām kopā ar Kristapu un Arti Štrausu, lai saprastu, vai der vai neder Kristapam tāds stūrmanis. Pēc pāris reizēm nolēmām, ka mums kopā kaut kas varētu sanākt.

Kāda ir vienošanās par Jūsu kopējo sadarbību?
Vismaz šo gadu mēs noteikti brauksim kopā. Par nākamo sezonu tad jau skatīsimies. Tas būs atkarīgs no šīs sezonas rezultātiem un Kristapa nākotnes plāniem.

Cik daudz jau kopā esat nobraukuši ar Kristapu?
Sporta režīmā vēl nav sanācis, bet treniņos ar pieraksta mašīnu gan esam nobraukuši daudz. Manuprāt, vairāk nekā ar Ivaru vienā sezonā. Kopā vienā treniņā nobraucam apmēram 80 km, un kopā esam braukuši kādas septiņas astoņas reizes.

Kā šobrīd izskatās braukšana kopā ar Kristapu?
Viņš ir uzcītīgs. Viņš pievērš uzmanību visām tām lietām, ko viņam pamāca Pēteris Neikšāns un Štrauss. Nav tā, ka viņam tikai pedālis grīdā un uz priekšu. Viņš uzklausa visu un viņam ir liela vēlme mācīties. Nedaudz man jāpierod pie šādas stenogrammas rakstīšanas, jo Ivaram tā bija savādāka. Taču nu jau esmu sapratis, kā viņš tos līkumus redz un viss lēnām iet uz priekšu.


Ivars un Andris Velmes. Foto: Edijsfoto.lv

Cik tev pašam liela pieredze, sēžot stūrmaņa krēslā?
Divas sezonas kopā ar Ivaru nobraucām lielajā rallijā, bet tā man ar ralliju un stūrmaņa krēslu ir saistība kopš 16 gadu vecuma. Visai daudz sanācis būt stūrmanim. Protams, arī mans tēvs ilgus gadus bija stūrmanis, tāpēc viņš man ir iemācījis ļoti daudz. Esmu izgājis cauri lielam procesam.

Tagad sanāks daudz laika būt prom no ģimenes...
Jā, tā sanāk. Startēsim visos LRČ posmos, bet papildus tam būs ļoti daudz treniņi. Fiziskajā ziņā liekas, ka gatavojamies Soču olimpiādei (smejas). Bet kopumā šie visi treniņi ir ļoti pārdomāti un vajadzīgi, lai rallijos būtu izturība un noturība.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png