profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Svilis: Visiem gadās kādreiz kļūdīties (VIDEO)

Mārtiņš Jankovskis 16.10.2013 - 07:25 Svilis: Visiem gadās kādreiz kļūdīties (VIDEO)
Mārtiņš Svilis/Ivo Pūķis. Foto: rallye-magazin.de

Aizvadītajās brīvdienās Vācijā ar "ADM Lausitz Rallye 2013" noslēdzās Vācijas  rallija čempionāts, kurā uz starta izgāja arī piecas latviešu ekipāžas.  Par rallija uzvarētāju kļuva norvēģis Anders Grondāls (Subaru Impreza),  kuram 22 sekundes zaudēja Jānis Vorobjovs (Mitsubishi Lancer Evo X).  Trešo vietu izcīnīja vācietis Hermans Gasners (Mitsubishi Lancer Evo X). Šis bija vienīgais rallijs Vācijā, kas notika uz grants seguma, jo pārējie posmi tiek aizvadīti uz asfalta. Rallija trase bija izvietota tādā kā karjerā, kur sportistiem bija jābrauc gan pa veciem tanku ceļiem, gan poligoniem. Arī segums bija ļoti mainīgs, jo brīžiem smiltis nomainīja melnzeme un māli.

Pēc aizvadītā rallija portāls Go4speed.lv aprunājās ar visām latviešu ekipāžām.


Rallija uzvarētājs Anders Grondāls. Foto: rallye-magazin.de

''Dodoties uz šo ralliju, necerējām uz ļoti labiem rezultātiem, jo šis  bija kā izlūkošanas brauciens, lai apskatītos, kas notiek citur - kādi  braucēji, kāds līmenis,'' sarunā ar portālu saka Jāņa Vorobjova stūrmanis Artūrs Žeibe. ''Pirmajā dienā lija lietus, kā arī bija tumsa,  tāpēc mēs nebraucām ļoti ātri, lai arī rezultāts bija labs  (3.vieta). Otrajā dienā jau nedaudz apradām ar šiem ceļiem un varējām  braukt drošāk. Protams, ja vajadzētu, tad mēs ietu uz visu banku un  ķertu rokās Grondālu, taču šoreiz tas nebija galvenais uzdevums.  Nobraucām līdz galam, izbaudījām ralliju un esam apmierināti. Braucām ātri un  savā tempā. Labs sezonas nobeigums. Ja mēs  runājam par organizāciju, tad Latvijā un Baltijā tā ir augstākā līmenī.''


Jānis Vorobjovs/Artūrs Žeibe. Foto: race-pixs.de

Pēc sešiem posmiem līderis bija Mārtiņš Svilis/Ivo Pūķis, taču tad ekipāža saņēma septiņu minūšu sodu un atkrita uz 11.vietu. ''Kopumā viss bija labi, taču apstākļi pirmajā dienā gan nebija tie labākie -  lietus, tumsa, lieli ātrumi, nepārredzami līkumi. Papildus visam pirmajā dienā, kad  lija, mašīnā svīda ciet logi, kas apgrūtināja braukšanu. Protams, šoreiz  jau vairāk zinājām, kas mūs sagaida, jo ceļi bija gandrīz tie paši, kas  pagājušajā gadā. Šī iemesla dēļ arī braucām ātri, taču ļoti neriskējām,'' iesāk Mārtiņš Svilis.  

''Diemžēl sanāca tā, ka arī pieredzējuši stūrmaņi  mēdz kļūdīties. Jāsaka, ka šajā rallijā tās karnetes bija nedaudz  savādākas nekā pie mums. Tur ir plānotais un faktiskais starta laiks.  It kā visos ātrumposmos tika rēķināts pēc viena laika, bet vienā posmā tika sarēķināts nepareizi, tāpēc servisa parka laika kontrolē mēs iebraucām septiņas minūtes par ātru, par ko arī saņēmām sodu. Arī  Ivo nemācēja pateikt, kāpēc šoreiz tā sanāca. Stulba situācija, bet neko darīt. Visiem gadās kādreiz kļūdīties. Tobrīd no pirmās vietas atkritām uz 11. pozīciju, taču beigās aizcīnījāmies līdz devītajai vietai.''

''Rallijam beidzoties, no vācu organizatoriem saņēmām specbalvu kā ātrākā rallija ekipāža, jo ne vienmēr pirmais ir pirmais (smejas). Prieks, ka viņi mūs tur labprātīgi gaida. Arī tā pieeja ir ļoti patīkama, jo  rallija centrā no 15 dalībvalstu karogiem, kas plīvoja, aiz Vācijas karoga nākamais  bija latviešu. Patīkami. Prieks, ka tik kuplā un spēcīgā konkurencē mēs varējām cīnīties par visaugstāko vietu,'' nobeidz Svilis.


Brāļi Bergmaņi.
Foto: rallye-magazin.de

Septīto vietu debijas reizē izcīnīja brāļi Edijs un Kārlis Bergmaņi. ''Tas bija kaut kas jauns, ko pirms tam vēl nebijām izbaudījuši un  redzējuši. Jāsaka, ka viņu rallijs no mūsu atšķiras ļoti būtiski. Gan  ceļu ziņā, konfigurācijas, gan arī skatītāju. Ja Latvijā daudzi saka, ka  mums ir aerodromi un ceļi ar lieliem ātrumiem, tad ieteiktu viņiem  atbraukt uz šo ralliju, kur vietām kilometriem jābrauc bez līkumiem,  kuros būtu jābremzē. Pieredze, ko guvām, ir pozitīva, bet ar rezultātu,  ko izcīnījām, esam apmierināti daļēji. Pirmajā dienā tā pārliecība bija  ļoti švaka - nepazīstami ceļi, segumu maiņas, lietus. Tempu varēja turēt  augstāku, taču saprāts ņēma virsroku, jo gribējās sasniegt finišu,'' iesāk Edijs Bergmanis.

''Konkurence? Tu jau pats redzēji, ka pirmais sešinieks bija tāds  internacionāls. Vāciešiem grants rallijs nav populārs, tāpēc arī daudzi  ārvalstu braucēji spēja cīnīties par labu rezultātu. Prieks par Grīvu,  kurš bija ļoti ātrs. Viņš arī neslēpa, ka pieredze, kuru guva  pagājušajā gadā, viņam ļāva braukt ātrāk. Sākums bija grūts, bet uz  beigām jau uzlabojām sniegumu. Domāju, ka, ja šajā rallijā brauksim vēl,  tad rezultāts noteikti būs labāks, jo pieredzi guvām neatsveramu.''

''Sarunas nobeigumā gribētu teikt paldies organizatoriem, jo tāds piedāvājums mums līdz šim vēl nebija  pieredzēts. Mums tika apmaksāta dalības maksa, dzīvošana, kā arī tika  dota ceļa nauda. Ja mūs vēlreiz aicinās, noteikti izskatīsim šo  piedāvājumu. Kad organizatoram jautāju, kā viņš jūtas, ka ārvalstu  braucēji nosaka toni šajā rallijā, un vai viņš arī turpmāk aicinās  ārvalstu braucējus, viņš atzina, ka viss ir labi un ka viņš pat gribētu,  lai viens Latvijas rallija čempionāta posms notiktu pie viņiem. Nezinu, cik tas ir  patiesībā, bet viņš tā teica,'' nobeidz Edijs.


Aleksandrs Grīva/Jānis Veilands.
Foto: rallye-magazin.de

Labu rezultātu uzrādīja Aleksandrs Grīva/Jānis Veilands, taču finišu ekipāža nesasniedza, jo nācās izstāties tehnisku iemeslu dēļ. ''Rallija pirmā diena, kurā lija lietus, bija tā pati, kas pagājušajā gadā. Kopumā mums tā aizritēja labi, lai arī bija nelielas tehniskas problēmas. Otro dienu iesākām ļoti labi, jo pirmajā posmā uzrādījām sesto laiku absolūti. Tobrīd klasē bijām otrie, taču sestajā posmā izbeidzās aktīvais diferenciālis. Turpinājām braukt bez aktīvā diferenciāļa un mazu turbospiedienu, taču tāpat rezultāts bija gana labs. Diemžēl astotajā posmā pēc garas taisnes auto noslāpa. Kamēr atradām vainu, bija pagājušas 30 minūtes. Turpinājām braukt, taču tad mēs posmā saķērām kādas četras mašīnas, kā arī pirms finiša mašīnai atvērās vaļā motora pārsegs. Notikumiem bagāts posms bija. Taču nepadevāmies un izgājām uz starta arī devītajā posmā, lai arī tobrīd mūsu zaudētais laiks, kā arī sods par kavējumu, bija ļoti liels. Taču diemžēl mums nebija lemts sasniegt finišu, jo pēc kāda līkuma sākās eļļas noplūde un viss salons bija pilns ar dūmiem. Šī iemesla dēļ stājāmies malā un rallijs mums bija beidzies.

Kopumā šogad bijām daudz ātrāki nekā pagājušajā gadā. Prieks, ka,  salīdzinot ar Sviļa ātrumu, bijām krietni ātrāki nekā Latvijā. Šajā  rallijā uz vienu kilometru mēs viņam zaudējām zem divām sekundēm,'' tā par aizvadīto ralliju teica Aleksandrs Grīva.


Gints Bremze/Toms Freibergs. Foto: Foto: rallye-magazin.de

Tāpat šajā rallijā nepaveicās Gintam Bremzem un Tomam Freibergam, kuri jau pirmajā posmā piedzīvoja tehniskas problēmas. ''Pirmā diena bija jāaizvada pa tumsu. Uz starta izgājām apņēmības pilni, taču mūsu ļoti labi uzņemto tempu apturēja kārtīgi metošs tramplīns pirmās lielās taisnes galā, uz kuru uzgājām ar ātrumu virs 200 km/h. Diemžēl piezemējoties auto saņēma pamatīgu sitienu pa apakšu, kā rezultātā pēc aptuveni 800 metriem izbeidzās turbo spiediens. Līdz ar to šo un nākamo posmu veicām pārbrauciena režīmā, lai servisa parkā kaut ko vērstu pa labu. Pateicoties mehāniķiem un donoram, tas veiksmīgi tika izdarīts, un pirmā rallija diena tika veiksmīgi pabeigta,'' saka Toms Freibergs.

''Otrajā dienā ar auto viss bija kārtībā. Braucām labi, bet, ņemot vērā, ka pirmajā dienā jau rezultāts bija sabojāts, tad otrajā dienā par to neiespringām, tādēļ visur, kur varējām, braucām plaši un par prieku skatītājiem un sev. Jāatzīmē, ka otro dienu startējām aiz divām priekšpiedziņas mašīnām, tāpēc katrā posmā pirmo mašīnu noķērām ap septīto kilometru, bet otro - netālu no finiša. Tā ka mums bija rallijs ar autokrosa elementiem (smejas).''

Lausitz Rallye rezultāti:
1. A. Grondal Subaru Impreza  
2. J.Vorobjovs Mitsubishi Lancer Evo X
+22,0
3. H.Gassner jr.
Mitsubishi Lancer Evo +1:09,9
4. A.Kremer Škoda Fabia S2000 +1:46,8
5. H. Gassner Mitsubishi Lancer Evo VIII +3:55,1
6. S.Vierimaa Mitsubishi Lancer Evi IX +5:09,1
7. E.Bergmanis 
Mitsubishi Lancer Evo +5:32,2
8. G.Dul Mitsubishi Lancer Evo IX +5:39,5
9. M.Svilis Mitsubishi Lancer Evo IX +6:45,7
...
... ...  
14. 
G.Bremze
Mitsubishi Lancer Evo
+11:22,9

Vācijas rallija apskats:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png