profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Plikie somi, bargie sodi jeb Somijas rallija aizkulises (FOTO)

Mārtiņš Jankovskis 20.08.2013 - 06:22 Plikie somi, bargie sodi jeb Somijas rallija aizkulises (FOTO)
Foto no personīgā arhīva

Jau gadus sešus septiņus esmu apmeklējis pasaules rallija čempionāta (WRC) Somijas posmu. Katru reizi Somijas rallijā gūti jauni piedzīvojumi, jaunas emocijas, jaunas atziņas un, kas pats galvenais, jauni draugi.

Šogad Somijas rallijā man bija tas gods iepazīties ar trīs cesvainiešiem (Tāli, Aigaru un Ingusu), kuri Cesvaines rallijsprintā izglāba kādas igauņu ekipāžas dzīvības, tādējādi pelnīti iegūstot Latvijas lepnuma titulu. Šoreiz pastāstīšu nevis par rallija sportisko pusi un rezultātiem, bet gan par to, kā mums gāja, ko redzējām un kādas jaunas atziņas un secinājumus esmu ieguvis.


Tallina. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Ceļš uz Somijas WRC kopā ar diviem draugiem sākās naktī no trešdienas uz ceturtdienu. Nekur tālu neaizbraucot sekoja pirmā pietura - Juglas Statoil. Norēķinoties par pēdējiem pirkumiem, kasieris pēc garas nopūtas saka: ''Uz Somijas ralliju dodaties, ja?" Tā pārmijām dažus vārdus un devāmies tālāk. Ceļš līdz Tallinai bija mierīgs, taču brīžiem lija spēcīgs lietus, kas apgrūtināja braukšanu.

Pēc četru stundu brauciena veiksmīgi sasniedzām Tallinas ostu. Ar mūsu prāmi uz Helsinkiem itin labā noskaņojumā devās arī Ots Tanaks un Georgs Gross. Tuvojoties Somijai, laiks bija apmācies, taču tobrīd vēl nelija. Līdzko nobraucām no kuģa un piestājām pilsētas laukumā, sāka spēcīgi līt, tāpēc mūsu nelielā ekskursija pa Somiju izpalika.


Somijas rallijā gandrīz visi publiskie parkingi ir pilni. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Tālāk caur Neste benzīntanku, kur tika iegādāta rallija karte, mūsu ceļš veda uz pirmās dienas pirmajiem diviem ātrumposmiem. Lai arī par ieeju šajos ātrumposmos bija jāmaksā 25 eiro, biļešu kontrolierim norādot uz jakas esošo logo (Go4speed), samaksājām tikai 5 eiro par mašīnas stāvvietu. Teicām, ka braucam strādāt, un melots jau arī nebija.


Somijas rallijs - kemperu meka. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Lai arī pirmais skatupunkts nebija diez ko labs (divi vidēji ātri līkumi), šeit mēs pilnībā varējām izbaudīt tuvuma sajūtu (2 - 3 metri no ceļa) un pie reizes ieturēt pusdienas.


Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Otrajā reizē devāmies uz citu līkumu, kur bija ārkārtīgi daudz līdzjutēju. Lielākoties plīvoja Somijas karogi, bet bija manāmi arī norvēģu, zviedru un franču līdzjutēji. Kārtējo reizi pārliecinājos, ka daudziem skatītājiem interesē tikai vadošie braucēji. Pēc Miko Hirvonena (trasē devās no 14.starta vietas) sākās liela rosība un cilvēki lēnām sāka izklīst. Kopumā līkums (minimāls sānisks lēciens) bija labs, jo pēc tā ar acīm varēja izsekot, kā auto iebrauc finišā.


Kriss Mīke minētajā līkumā. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed 

Noskatījušies pusi no šī ātrumposma, devāmies uz Jivaskilu, kur bija servisa parks, kamēr otrs auto jau devās uz naktsmājām. Servisa parks kā jau vienmēr - liels, skaists un iespaidīgs. Izstaigājuši suvenīru veikaliņus un izbraukuši ar rallija simulatoru, devāmies aplūkot kā servisa parkā iebrauc vadošās rallija ekipāžas. Tobrīd cilvēku ap servisa zonu bija ļoti daudz, tāpēc pie līderiem tikt bija ļoti grūti.


Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed 
 
Lai arī sāka satumst, devāmies pie mūsu pašu ASRT, Dynamic Sport un SRT komandām. Sanāca aprunāties ar visu komandu pārstāvjiem (arī ar Lukjaņuku, kurš bija diezgan piezemēts, lai arī rezultāti tobrīd bija ļoti labi), kuri visi bija priecīgi, jo šis rallijs daudziem bija kā svētki. Īpaši priecīgs bija SRT komandas vadītājs Ģirts Krūzmanis, kurš ar prieku izrādīja komandas jauno motormāju. Iespaidīga!


SRT komandas jaunā motormāja. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed 

Novēlot veiksmi rallija turpinājumā, devāmies uz auto. Taču tad sekoja nepatīkamākais - aiz logu tīrītāja atradām baltu lapiņu ar 60 eiro sodu, lai gan jāatzīst, ka tajā vietā parkojāmies arī divas iepriekšējās reizes, ievērojot "Parking" zīmi. Taču, kas noticis, tas noticis.


Ģimenes bilde servisa parkā. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed  

Pirmajā naktī palikām lielā stāvlaukumā. Lai arī vietu tur vairs nebija, mans ceļojuma biedrs Sindroms (pazīstams kā liels rallija lietpratējs) atrada mums vienu vietiņu, kur arī nobāzējāmies. Kopā bijām trīs latviešu automašīnas. Pārsprieduši pirmās dienas notikumus un ieturējuši vēlas vakariņas, devāmies pie miera, jo lija lietus. Protams, diena būtu neizdevusies, ja nevarētu iesmiet par somu rallija līdzjutējiem, par kuriem, manuprāt, jau varētu sarakstīt nelielu grāmatu. Kamēr vācām mantas, mums garām pagāja divi pilnīgi kaili somu puiši. Izrādās, ka viņi bija aizgājuši nopeldēties (apmēram 500 metrus no stāvlaukuma bija liels ezers), taču bez drēbēm, bez dvieļiem... Pasmējāmies un devāmies pie miera. Pirmā diena, kurā kopā no mājām tika veikti apmēram 700 kilometri, veiksmīgi bija noslēgusies.


Ir somi, kuru ralliju vēro šādi. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed   

Otrā diena sākās samērā agri - jau plkst. 8:00 bijām augšā. Pabrokastojuši un iedzēruši rīta kafiju, devāmies uz šīs dienas pirmo ātrumposmu. Kamēr gaidījām startu, sākām runāt ar trīs latviešiem, kuri, kā izrādās, bija tie paši puiši, kas Cesvaines rallijsprintā kopā ar vēl pāris cilvēkiem izglāba igauņu ekipāžu un ieguva Latvijas Lepnuma titulu.


Ingus, Aigars un Tālis pie brokastu galda. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed   
 
Šeit arī kopā ar šiem puišiem izveidojās pirmā kuriozā situācija. Vispirms trīs somu trases ''apsargi'' centās mūs un pārējos somus iedzīt dziļāk mežā. Lai arī mazāko un gados vecāko piekukuļojām ar vienu sūkājamo konfekti, tas nelīdzēja, jo tik un tā mums pēc brīža vajadzēja par pāris centimetriem pavirzīties dziļāk mežā. Sākoties rallijam, Aigars nolēma nolauzt vienu mazu kociņu, jo tas traucēja redzamību. Domāts - darīts. Pāris kustības un kociņš nolauzts. Ejot atpakaļ, Aigars sadzirdēja kā bars somu izsaka pretenzijas. Izrādās, ka kokā bija iekārts paliels somu karogs, kuru Aigars nebija pamanījis, tāpēc arī droši nolauza koku. Protams, somiem acis lielas, taču viss beidzās mierīgi, kamēr mēs par šo atgadījumu smējāmies ilgi.


Otrās dienas pirmais līkums, kur redzams minētais karogs. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed    

Noskatījušies ātrumposmu, devāmies atpakaļ uz auto. Pusdienas, neliela atpūta un devāmies tajā pašā ātrumposmā, tikai uz otru pusi. Ejam, ejam, bet līkumu labu kā nav tā nav. Nolemjam iet vēl tālāk. Pēkšņi redzam garu, garu taisni, uz ko Sindroms saka, ka galā būs līkums. Pienākam, iekārtojamies iekšmalā uz lieliem akmeņiem un secinām, ka te jābūt kaut kam iespaidīgam, jo pienākošajam ātrumam vajadzētu būt maksimālajam. Un tā arī bija. Vispirms varēja dzirdēt, kā tuvojas auto, braucot ar maksimālo ātrumu. It kā nekas īpašs, taču pēc tam sekoja ātrs labais līkums, kuru Novikovs un Latvala izfrēzēja praktiski neatlaižot gāzi. Šis viennozīmīgi bija šī rallija labākais skatupunkts.

Novikovs darbībā. Video satur dažus necenzētus vārdus


Jāsaka, ka kaut ko tādu vēl nebiju redzējis. Pēc brīža atnāca kāds čehu līdzjutējs ar radaru un teica, ka Latvalam izejas ātrums no līkuma bija 178 km/h! Pēc WRC automašīnām sekoja WRC2 klases braucēji un tad jau mums palika ''nedaudz garlaicīgi", jo šie auto līkumā ienāca ''tikai" ar apmēram 150 km/h (Lukjaņukam bija ap 160 km/h).


Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed    

Nesagaidot posma beigas, lēnām devāmies uz automašīnām, lai varētu sakrāmēt mantas un doties uz rallija leģendāro Ouninpohja ātrumposmu. Nostājoties uz šī posma starta, pārņēma dīvainas sajūtas, jo agrāk šeit stāvējušas un braukušas tādas rallija leģendas kā Kolins Makrejs, Karloss Sains, Tomijs Makinens, Ari Vatanens, Sebastjens Lēbs u.c.

Līdz vietai, kur apmetāmies, nobraucām vairāk par desmit kilometriem. Pat braucot mierīgi (ne vairāk par 40-50 km/h) un izbaudot šī posma krāšņumu, brīžiem likās, ka mašīna atvieglojas. Tas, ka šis posms ir viltīgs, pierādīja kāds vietējais, kurš bija ielidojis grāvī. Taču ātri vien viņa auto tika izvilkts no grāvja un soms pazuda tālēs zilajās.


Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed     

Pa nakti šoreiz nepalikām ātrumposmā, bet kādā sānceļā, lai pēc rallija nav jāgaida ilgs laiks, kamēr atvērs trasi. Jāsaka, ka šis bija lustīgākais vakars šī gada Somijas rallijā - ugunskurs, vakara pastaiga pa Ouninpohjas dopu, dziesmas un jautrība sita augstu vilni līdz vēlam vakaram.


Uz Somiju devāmies trijatā, bet vēlāk mūsu kompānija pieauga līdz astoņiem cilvēkiem. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed      

Sestdienas rīts sākās samērā agri, jo līdz vietai, kuru bijām noskatījuši, bija jāpaiet kāds gabaliņš. Lai arī noskatītajā vietā ieradāmies laicīgi, labākās vietas somi jau bija aizņēmuši. Noskatītais skatupunkts bija vieta, kur pirms pāris gadiem diezgan smagi avarēja trīs ekipāžas. Lai arī šogad šis posms gāja uz otru pusi, vienai ekipāžai neizdevās izbraukt šo līkuma kā nākas, un sekoja vairāki kūleņi. Par laimi, sportisti necieta. Jāsaka, ka viens no pirmajiem, ja ne pats pirmais, kurš aizsteidzās palīgā avarējušajai ekipāžai, bija Latvijas lepnumu ieguvušais Ingus.

Clio avārija


Otrajā reizē šo pašu posmu skatījāmies vietā, kur bija tramplīns. Kad izstaigājām ar kājām šo vietu, nelikās, ka tur kāds ļoti varētu lidot, taču, sākoties rallijam, viss bija pilnīgi pretēji, jo lidoja praktiski visi. Izņemot Lukjaņuku, kurš pār tramplīnu pārbrauca ar avārijas signāliem. Sportistam bija caura riepa, ko viņš arī turpat nomainīja.

Lēciens sākot no 5:02



Lukjaņuks maina riepu. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed      

Arī šoreiz nesagaidījām visas ekipāžas, jo nolēmām mēģināt paspēt uz vakara prāmi (biļetes bija uz rīta prāmi). Ejot laukā no meža, uz atvadām kāds soms palaida kārtīgu gāzi, tādējādi atgādinot, kur mēs esam, jo Somijas rallijā somi šādi rīkojas ļoti bieži. Pasmējušies, devāmies uz auto, lai sāktu ceļu mājup. Lai arī braucām solīdi un ātrumu ļoti nepārkāpām, diemžēl vienai mūsu automašīnai sanāca satikties ar vietējo policiju. Šī iepazīšanās beidzās ar 110 eiro lielu soda kvīti. Lai vai kā, bet uz vakara prāmi paspējām laicīgi.

Uzkāpjot uz prāmja, pārņēma viegls nogurums. Taču atslābt nevarēja, jo vēl 300 kilometri bija jāpievar. Pa ceļam vēl viens pitstops ar Latvijas lepnuma puišiem un mūsu ceļi šķīrās, taču ne uz ilgu laiku, jo jau tiek kalti plāni par nākamo ralliju. Kopumā šis bija kārtējais skaistais Somijas rallijs, jo ir ļoti patīkami vienu reizi gadā izrauties no Latvijas un Baltijas rallijiem, lai paskatītos kaut ko citādāku. Un, ja vēl līdzi ir jautra kompānija, tad rallijs ir izdevies par visiem 110%. Šī gada lielākais prieks no šī rallija - esmu ieguvis trīs jaunus draugus. Patiesus, atklātus un jautrus.


Ļoti daudzi somi ralliju vēro ar radio pie auss, kur tiek sekots līdzi karstākajiem notikumiem. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed    

Atziņas, novērojumi un fakti
:
- Somijas burvība - daudz skaisti ezeri un sarkanas koka mājas.
- Mīnuss - pie daudziem ezeriem grūti tikt, jo visur apkārt ir privātīpašums.
- Ja puiši grib sev meklēt otru pusīti, Somijā atrast to būs ļoti grūti. Latvijā viennozīmīgi meitenes ir skaistākas.
- Stipro alkoholu brīvdienās nopirkt ir ļoti grūti.
- Ātrumu Somijā labāk nepārkāpt, jo sodi ir lieli.
- Ja nevari izvēlēties kādu kemperi sev pirkt, dodies uz Somijas ralliju un redzēsi gandrīz visus iespējamos kemperus vienuviet.
- Kārtējo reizi sanāca ietaupīt 60 eiro par biļetēm.
- Gribi lielāku jautrību, nakšņo publiskajās stāvvietās.
- Ja dzirdi, ka kāds nepārtraukti atraugājas, rīstās vai laiž gāzes, zini, ka esi Somijas rallijā.
- Šogad likās, ka latviešu bijām gauži maz. Citus gadus satikts daudz vairāk.
- Ja esi Somijas rallijā, noteikti izbrauc kaut daļu no Ouninpohjas dopa.
- Katrs piektais sestais soms ralliju skatās ar radio pie aus.
- Neēd somiem blakus saulespuķu sēklas, jo viņi domā, ka tu ēd dzīvnieku barību.
- Ja redzi kādam rokā lielu čemodānu, tad zini, ka tas nav ceļojuma koferis. Tā ir 24-paka ar džiniem vai alu.
- Viens no populārākajiem skatiem Somijas rallijā - skūta galva un gara bārda.
- Saule laikam nemīl somus, jo pa visu rallija laiku sanāca redzēt tikai pāris kaut cik iesauļojušos cilvēkus. Pārējie balti vai maigi rozā.
- Ja tev liekas, ka sāk smidzināt, paskaties apkārt, vai tev blakus nestāv kāds soms, jo viņi dabiskās vajadzības nokārto metru vai maksimums divus metrus no vietas, kur stāv un vēro ralliju.
Komentāri
deputats 20.08.2013 12:54
cepums par rakstu, uzradās vēlme atkal aizbraukt uz somijas ralliju
dukats 20.08.2013 09:45
Paldies, labs ieskats no Lielā rallija!
Personu ar segvārdu Sindroms es arī zinu, ja viņš ir blakus, pasākums vienmēr izdodas!:-)
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png