profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Okartes Autosporta Akadēmijas piloti par ralliju, neveiksmēm un nākotnes plāniem

Mārtiņš Jankovskis 05.07.2013 - 09:58 Okartes Autosporta Akadēmijas piloti par ralliju, neveiksmēm un nākotnes plāniem
Šībrīža LRČ R2 klases līderis Ralfs Sirmacis. Foto: Okartes Autosporta Akadēmija

Aizvadīta puse no Latvijas rallija čempionāta (LRČ) sezonas, pēc kuras R2 klasē pirmajā trijniekā atrodas visas trīs Okartes Autosporta Akadēmijas komandas ekipāžas. Līderis ir Ralfs Sirmacis/Māris Kulšs (63 punkti), kuram seko Emīls Blūms/Andris Mālnieks (47 punkti) un Kristaps Feldmanis/Raivis Poišs (30 punkti). Arī komandu ieskaitē pārliecinoša līdere ir Okartes Autosporta Akadēmijas komanda.

Lai uzzinātu, kā līdz šim šīs komandas pilotiem aizritējusi sezona, kādas ir braucēju stiprākās un vājākās puses, kā arī kādi ir braucēju tuvākie un tālākie plāni, portāls Go4speed uz sarunu aicināja visus trīs jaunos pilotus.


Okartes Autosporta Akadēmijas komanda. Foto: No komandas personīgā arhīva

Aizvadīta puse no LRČ sezonas. Kā Tu vērtē savu sniegumu šajos aizvadītajos posmos?
Ralfs Sirmacis: Kopumā sezonas pirmajā pusē gājis labi, jo kopvērtējumā esam pirmie. Visos posmos galvenais uzdevums bija bez lieka riska aizbraukt līdz galam. Protams, ja vajadzētu, varētu pabraukt nedaudz ātrāk, bet pagaidām tādas situācijas, kad būtu ļoti jāriskē, nav bijušas.
Emīls Blūms: Kopumā mans sniegums sezonas pirmajā pusē ir bijis viduvējs. Tika pieļautas kļūdas, kas liedza uzrādīt labāku rezultātu. It kā visos rallijos jutos labi, bija pārliecība, bet beigās kaut kas nogāja greizi. Piemēram, Talsu rallijā sanāca sadegt.
Kristaps Feldmanis: Uzskatu, ka sezonas pirmā puse aizritējusi diezgan neveiksmīgi, jo savā braukšanā nejūtu nekādu progresu. Tagad pirms Igaunijas rallija ar jauno treneri Arti Štrausu aizvadām nopietnus treniņus. Jūtu, ka ir labāk, tāpēc uz Igaunijas ralliju brauksim ar pavisam citu sagatavotību. Jāsaka, ka pirmajos rallijos tikai iepazinos un sapratu, kas tāds rallijs ir, bet tagad tā braukšana būs jau nopietnāka.


Kristaps Feldmanis Talsu rallijā. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Kurš no aizvadītajiem rallijiem tev pašam vislabāk patika, bet kurš nepatika?
Kristaps Feldmanis: Visvairāk patika Talsu rallijs, kurā pirmo reizi mūžā ieguvu rallija kausu. Šis rallijs ar saviem ceļiem man ļoti spilgti palicis atmiņā. Nepatika laikam jau Eiropas rallija čempionāta posms, jo toreiz mēs paši neko no rallija nesapratām. Aizbraucām nesagatavoti. Ko un kā mums teica, tā arī braucām.
Ralfs Sirmacis:
Vislabāk, kā jau vienmēr, man patika Sarmas rallijs – ziema, sniegs, kupenas. Nepatika Liepājas rallijs. Organizācija bija gandrīz vislabākā, bet šoreiz laika apstākļi pievīla – nebija ne sniega, ne ledus.
Emīls Blūms: Vislabāk īstenībā patika Talsu rallijs, kurā mēs piedzīvojām avāriju. Ceļi bija interesanti. Patika arī Liepājas – Ventspils ERČ posms, jo līdz tam nebiju braucis pa tādiem laikapstākļiem. Nepatika Sarmas rallijs – negāja kaut kā man, jo tur bija lielas špūres. Arī par sevi nebiju pārliecināts.


Ralfs Sirmacis/Māris Kulšs. Foto: No komandas personīgā arhīva

Nosauc savas stiprākās un vājākās puses rallijā?

Emīls Blūms: Manas stiprākās puses – mēģinu pilnveidoties un uzklausu, ko saka citi. Mēģinu no katra paņemt to, kas man nepieciešams. Sliktās puses - trūkst stabilitātes.
Kristaps Feldmanis: Manas vājākās puses ir stabilitāte un pieredzes trūkums, kas rallijā ir ļoti svarīga. No labajām lietām, ko man teikuši daudzi, es labi jūtu mašīnu un ļoti labi un ātri atceros ātrumposmus, kas otrajā reizē tos ļauj veikt ātrāk.
Ralfs Sirmacis: Manas stiprākās puses laikam ir tie ātrie līkumi, bet vājākās puses tagad laikam ir tādas, ka zaudēju uz lēnajiem līkumiem. Esmu sācis šo Fiesta mašīnu ļoti metāt. Iespējams, tas tāpēc, ka Supersprintos braucu ar Subaru, kur braukšana ir savādāka.


Emīls Blūms/Andris Mālnieks. Foto: No komandas personīgā arhīva

Noraksturo savus komandas biedrus. Kādas ir viņu stiprākās/vājākās puses rallijā?

Emīls Blūms: Ralfam ir tīra un ātra braukšana. Ja runājam par Kristapu, tad tas ir tikai laika jautājums, kad viņš sāks braukt ar mums vienā tempā. Ja viņš piestrādās pie stenogrammas, tad drīzumā viņš būs ļoti ātrs.
Ralfs Sirmacis: Emīls ir ātrs, bet trūkst stabilitātes. Tagad, cik noprotu, viņam ir daudz treniņu, kas stabilitāti tikai uzlabos. Domāju, ka turpinājumā būs sīva cīņa. Kristaps – braukt viņš māk, bet viņš mācās braukt rallijā. Uzskatu, ka ar katru nobraukto ralliju viņš kļūs aizvien ātrāks. Domāju, ka vēl divi trīs ralliji un viņš jau cīnīsies ar mums.
Kristaps Feldmanis:
Ralfs – ātrs, precīzs un stabils braucējs, kurš, manuprāt, rallijā brauc bez stresa. Viņš ir pārliecināts par sevi un par to, ko saka stūrmanis. Emīls – ātrs, mērķtiecīgs un ātri mācās, bet trūkst stabilitātes.


Ralfs Sirmacis/Māris Kulšs trasē. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Kādi ir tavi plāni tuvākajiem 3-5 gadiem?
Kristaps Feldmanis: Šajā laikā būtu jānostabilizē rallija zināšanas un tad pēc 3 - 5 gadiem varētu domāt par pārkāpšanu uz pilnpiedziņas mašīnu. Pagaidām ir plāns braukt ar Ford Fiesta. Šobrīd plānā ir braukt Latvijā un Baltijā, bet, ja būs līdzekļi, tad izskatīsim iespēju pabraukt arī ārpus Baltijas. Kaut vai tajā pašā Polijā, kur arī var iemācīties ļoti daudz.
Emīls Blūms: Plāns šajā laikā - kļūt par stabilāku priekšpiedziņas braucēju, lai varētu izmēģināt spēkus arī kādā ERČ posmā. Ja būs stabilitāte un ātrums, tad vēlāk varētu pārkāpt uz pilnpiedziņas mašīnu. Šāds plāns ir arī manam skolotājam Jānim Vorobjovam, kurš uzskata, ka 3 - 5 gadu laikā būtu jau jāmēģina braukt ar pilnpiedziņu. Tāpat šajā laikā gribētu uzsākt kaut kādu biznesu, kas būtu saistīts ar autosportu.
Ralfs Sirmacis: Tuvākajā laikā ar šo pašu mašīnu gribētos braukt Eiropas rallija čempionātā (ERČ). Ja būtu labi rezultāti un atbalstītāji, tad varētu domāt par pārkāpšanu uz pilnpiedziņas mašīnu. Taču pagaidām gribu kaut ko vairāk sasniegt ar šo mašīnu.


Kristaps Feldmanis ar treneri Arti Štrausu. Foto: No komandas personīgā arhīva

Kurš ir tavs favorīts WRC rallijā?
Ralfs Sirmacis: Mans favorīts ir Sebastjans Ožjē. Pirmkārt, pirms šīs sezonas daudzi teica, ka VW nevarēs cīnīties par uzvarām pirmajā gadā, taču šobrīd mēs redzam pretējo – viņi ir līderi. Otrkārt, man patīk viņa braukšanas stils – bez liekām sānslīdēm, ātri un precīzi. Viņš nebrauc tā, kā to tagad daru es (smejas).
Emīls Blūms:  WRC patika kā brauca Kolins Makrejs un Karloss Sainss. No šī brīža braucējiem nav neviens izteikts favorīts. Vienu brīdi patika Peters Solbergs, kurš bija atraktīva personība WRC rallijā.
Kristaps Feldmanis: Daudz nesanāk sekot līdzi WRC, bet patīk kā brauc Ožjē.


Blūms/Mālnieks trasē. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png