profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Mežaks: iespējams, šogad braukšu vēl, bet ar citu auto

Go4speed 07.07.2011 - 08:38 Mežaks: iespējams, šogad braukšu vēl, bet ar citu auto
Aigars Tīdmanis/Go4speed

Pēc aizvadītā rallija „Latgale 2011" portāls „Go4speed" uz sarunu aicināja „Skandi Motors" rallija komandas pilotu Matīsu Mežaku.

Šajā aizvadītajā rallijā pēc ilgākas pauzes uz starta izgāja Matīss Mežaks/Arnis Ronis, kuri brauca ar vecās paaudzes „Mitsubishi EVO IV". Diemžēl rallijs ekipāžai iesākās ne pārāk veiksmīgi, jo pirmajā dopā tika sasists disks, kā rezultātā posma laikā nācās mainīt riepu, kas rallija beigās ekipāžu ierindoja 32. vietā. Lai uzzinātu, kāpēc pilots nolēma atgriezties rallijā un vai mēs viņu redzēsim vēl kādā posmā, portāls „Go4speed" griezās pie Matīsa.

Kopš tava pēdējā rallija bija pagājis krietns laiks. Kur tu biji pazudis un kas tevi pamudināja atgriezties rallijā?

Nebiju jau nekur pazudis (smejas). Būvēju māju, kā arī piedzima divas meitas. Biju paņēmis pauzi. Bet atgriezties nolēmu tāpēc, ka Raimonds Kisiels, kurš šajā rallijā nestartēja tāpēc, ka bija aizbraucis atpūsties, piedāvāja mašīnu. Kas svarīgi - bez maksas. No tāda piedāvājuma bija grūti atteikties, tāpēc arī nolēmu atgriezties.

Cik ātri izdevās saprasties ar mašīnu un stūrmani?

Protams, nevarētu teikt, ka braucu tik ātri, cik vajadzētu un cik gribēju. Tas ir loģiski, ka pēc tik ilgas pauzes ir grūti uzreiz braukt ātri, ticēt visam, ko saka stūrmanis, kā arī atrast pareizos bremzēšanas punktus. Protams, bija dažas sīkas kļūdiņas, bet nekas nopietns. Nākamais piegājiens, ja tāds būs, tad jau būs daudz labāk.

Vai ar vieniem testiem bija pietiekami, lai sagatavotos uz šo ralliju?

Ar to bija pietiekami, lai saprastu, kuras vadības sviras jārausta mašīnā un kā tā uzvedās. Protams, ja mēs apskatāmies no tehniskās puses, tad šī mašīna bija novecojusi. Šai mašīnai nebija aktīvo diferenciāļu, kā tas ir jaunākās paaudzes „Evo" mašīnām, tāpēc katrā līkumā bija jākrāmē šķērsām nevis jāizstūrē. Varbūt skatītājiem labāk, ka tā (smejas). Personīgi man tas patika, jo guvu baudu. Žēl, ka neizdevās nobraukt līdz galam to pēdējo dopu, taču kopumā ar ralliju esmu apmierināts. Ja vēl noskaitītu nost tās pirmā posma piecas minūtes, ko mēs dabūjām pa kāju, tad desmitniekā mēs iebrauktu. Dažos dopos man bija līdzīgi laiki ar M.Neikšānu un Aivi Egli, tāpēc esmu pilnībā apmierināts, jo sākumā pirms šī rallija neko tādu nebiju gaidījis.

Ja tev būtu jaunāka mašīna, tad laiki noteikti būtu vēl labāki...

Tikko mēs ar šo mašīnu izbraucām uz taisnāka un platāka ceļa, tā uzreiz varēja just, ka laiks, salīdzinot ar jaunākajām mašīnām, tiek zaudēts. Ja būtu jaunāka mašīna, tad būtu jautrāk, bet tas jau ir no sērijas, kas būtu, ja būtu. Tagad filozofēt nav jēgas.

Kas īsti atgadījās pirmajā dopā? Varbūt kļūda stenogrammā?

Nē, tur aiz tramplīna ceļa vidū bija milzīgs akmens. Nezinu, kā tādu var izraut ārā. Viņš bija lielāks par ķiveri. Tā bija liela laime, ka man ar priekšu izdevās izvairīties no tā akmeņa, taču ar aizmuguri sanāca trāpīt gan. Jāsaka, ka riepa nebija caura. Ar to vēl varēja braukt līdz galam, taču disks bija pilnīgi sadauzīts lupatās, kurš ķērās pret suportu. Gribot negribot tas bija jāmaina. Žēl, ka trasē atgriezāmies aiz Valta Zvaigznes, kuram tobrīd bija problēmas ar reduktoru, tāpēc, braucot putekļos, tika zaudēts vēl vērtīgas sekundes.

Kā patika ceļi šajā reģionā?

Perfekti. Rallijs bija ideāls, izņemot infrastruktūru... Krāslavā taisīt šādu pasākumu nebija prāta doma. To varēja darīt vai nu Daugavpilī, vai arī Rēzeknē, kur cilvēks servisa parkā var aiziet vismaz paēst. Varbūt pirms desmit gadiem tas būtu normāli, bet tagad cilvēki pieraduši pie komforta.

Kā patika pilsētas posms?

Labs, nekāda vaina. Man vienmēr asfalts bija paticis, taču pirms šī rallija ar šo mašīnu uz asfalta nebiju braucis. Ņemot vērā, ka bija cietie bloki, vadāmība bija savādāka nekā biju gaidījis, tāpēc arī zaudēju vērtīgas sekundes, jo atrast bremzēšanas punktus uz asfalta bija vēl sarežģītāk.

Vai šī atgriešanās nozīmē to, ka mēs tevi šogad redzēsim vēl kādā rallijā?

Cerība ir, ka jūs mani šogad redzēsiet vēl kādā posmā (viltīgs smaids). Taču ne ar šo mašīnu, ar kuru braucu Latgalē. Ja braukšu, tad tas būts nedaudz savādāks auto. Nezinu, vai tas būs jaudīgāks, bet savādāks gan, bet pagaidām neko negribu teikt, kamēr nav 100% pārliecība.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png