profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Rallija eksperti: Liepāja - Ventspils rallijā uzvarēs Ketomā

Mārtiņš Jankovskis 30.01.2013 - 18:21 Rallija eksperti: Liepāja - Ventspils rallijā uzvarēs Ketomā
Jari Ketomā. Foto: ketomaa.com

Jau pēc nepilnām divām dienām tiks dots starts otrajam Eiropas rallija čempionāta (ERČ) posmam. Kā jebkurā sporta veidā, tad uzvarētājs ir tikai viens. Lai noskaidrotu, kurš ir šī rallija favorīts, portāls Go4speed.lv griezās pie Latvijā zināmiem rallija braucējiem, rallija funkcionāriem un ar ralliju saistītiem cilvēkiem. Tāpat portāls uzrunāja divus rallija līdzjutējus, kuri rallijam seko jau ilgu laiku.

Katram no aptaujātajiem portāls uzdeva trīs jautājumus:
1. Kurš pilots uzvarēs absolūtajā ieskaitē?
2. Kurš no vietējiem braucējiem (tai skaitā arī Baltjas un mums zināmajiem Krievijas braucējiem) būs augstākā vietā?
3. Vai priekšpiedziņas klasē ātrākais būs kāds pašmāju braucējs vai kāds ārzemju sportists.

Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, tad par absolūto rallija uzvarētāju vairums mūsu aptaujātie eksperti minēja Jari Ketomā. No vietējiem braucējiem favorīti bija Aleksejs Lukjaņuks un Jānis Vorobjovs, bet no priekšpiedziņas klases braucējiem visvairāk izskanēja Ralfa Sirmača vārds.


Ivars Caune. Foto: Arturs Bets
 
Ivars Caune (13-kārtējais rallija čempions):
1. Domāju, ka absolūti uzvarēs Jari Ketomā. Viņš ir bijis šeit un, manuprāt, viņš arī ir ātrākais no šiem visiem braucējiem. Delakūram ir liela pieredze, taču nedomāju, ka viņš būs baigi ātrs. Kreigs Brīns arī būs ātrs, taču es palieku pie tā, ka uzvarēs Ketomā.
2. Domāju, ka Jānītis (Vorobjovs) būs ātrākais. Ātrs būs arī Aleksejs Lukjaņuks, taču viņš brauks ERČ ieskaitē un ar citām riepām (15 collu riepas, kuras ir platākas un smagākas, un kas vairāk slīd).
3. Starp priekšpiedziņām ātrākam jābūt ir latvietim (smejas). Tos R2 braucējus ļoti nepārzinu, tāpēc likšu uz kādu no mūsējiem.


Ģirts Krūzmanis. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Ģirts Krūzmanis:
1. Lielu daļu sacīkstes līderis būs Ketomā, taču tad viņš pazaudēs minūti un paliks ceturtais. Domāju, ka uzvarēs Fransuā Delakūrs (smejas).
2. Vasīlijs Grjazins. Kāpēc? Viņš kļuvis gan ātrāks, gan arī mašīna ir laba.
3. Starp priekšpiedziņu braucējiem ātrākais būs Ralfs Sirmacis. Pieredzējis Latvijas ceļos, kas varētu nospēlēt lielu lomu.

Ivars Vasaraudzis:
1. Likšu uz Ketomā, jo viņam ir pieredze uz šādiem ceļiem. Delakūrs un Brīns arī būs ātri, taču ne paši ātrākie. Iespējams, Delakūrs kādā posmā varētu kaut ko iegūt uz pieredzi. Varbūt kaut ko var nospēlēt tas, ka Ketomā brauks ar DMACK riepām, taču, ņemot vērā, ka Ketomā ir soms un pieradis braukt pa šādiem ceļiem, viņš šajā rallijā būs favorīts Nr1.
2. Gribētu jau teikt, ka Raimonds Kisiels, bet ļoti ātrs noteikti varēt būt Lukjaņuks. Tāpat izšaut var arī Sīms Plangi, Vitautas Švedas. Šeit es runāju par ERČ ieskaiti, jo noteikti ātrs būs arī Jānis Vorobjovs, kurš brauks citā klasē un ar citām riepām, tāpēc nevar objektīvi salīdzināt Lukjaņuku ar Vorobjovu. Ja brauktu vienā klasē, tad noteikti galvenais favorīts būtu Vorobjovs, kas šos ceļus pazīst labi. Jebkurā gadījumā būs daudz ātri braucēji, tāpēc būs ko redzēt.
3. Es par latviešiem. Noteikti viens no galvenajiem favorītiem būs Sirmacis. Ja viņš saņemsies, sakārtos savu prātu un nokoncentrēsies jau uz pirmo ātrumposmu, tad viņam ir visas iespējas, jo viņš to jau ir pierādījis. 


Ivars Vasaraudzis (vidū). Foto: Valdis Zāgeuss, Go4speed

Andis Neikšāns:
1. Pieļauju, ka Ketomā, jo Brīns vēl ir pārāk jauns.
2. Ņemot vērā pieredzi un ātrumu, domāju, ka ātrākais varētu būt Vorobjovs. Viņam būs citas riepas, kas spēlēs lielu lomu.
3. Parasti, ja atbrauc kāds spēcīgs ārzemnieks, tad viņš arī uzvar. Nezinu tos braucējus, kuri brauks, bet, iespējams, šādā rallijā ātrāks varētu būt kāds viesu braucējs.


Andis Neikšāns. Foto: Fotodarius.lt

Matīss Mežaks:
1. Droši vien, ka uzvarēs Ketomā, taču viņam bieži vien gadās dažādas problēmas. Nākamais aiz viņa varētu būt Brīns. Delakūrs? Viņš ir tiešām labs braucējs, bet šajā rallijā viņš neuzvarēs.
2. Par Lukjaņuku neesmu augstās domās, jo, manuprāt, viņš brauc pāri savam saprātam. Domāju, ka Vorobjovs būs ātrākais no mums zināmiem braucējiem.
3. Noteikti, ka priekšā būs kāds vietējais, kas pazīst šos ceļus un ir braucis šādos apstākļos.


Matīss Mežaks (pa labi dzeltenajā kombinezonā). Foto: Gints Bērziņš, Go4speed

Kaspars Šimkus:
1. Absolūtajā ieskaitē ir divi varianti - vai nu ar tehnikas pārākumu ātrākais būs Ketomā, vai arī pieredzes bagātais Delakūrs.
2. No latviešiem grūti spriest, kurš varētu būt augtākā vietā. Man atkal ir divi varianti - Aivis Egle vai Lukjaņuks.
3. R2 ieskaitē līderos nebūs mūsējie. Šeit par uzvaru cīnīsies Rok Turk un Stephane Lefebvre.


Kaspars Šimkus/Gatis Veilands. Foto: Mārtiņš Vanags

Mārtiņš Vētra (rallija skatītājs ar stāžu):
1. Manuprāt, absolūti ātrākais būs Ketomā, kuram ir pieredze WRC. Viņš arī bijis vairākkārtējs Somijas rallija čempions, kas zina, kā jābrauc ziemā. Arī Latvijā viņš braucis gana daudz, tāpēc šie ceļi viņam nebūs sveši. Saliekot to visu kopā, viņš ir favorīts Nr.1.
2. Lukjaņuks pagājušajā sezonā pierādīja, ka ir konkurētspējīgs braucējs. Viņš ar savu ātro un agresīvo braukšanu pārsteidza ne tikai skatītājus, bet arī daudzus sportistus. Protams, arī Vorobjovs būs ātrs, kurš šos ceļus pazīst pietiekami labi. Arī Grjazins var pārsteigt, kurš to jau pierādīja Alūksnē.
3. Domāju, ka šajā ieskaitē ātrākais būs kāds no pašmāju braucējiem. Vismaz tā vajadzētu būt.


Lietotājs Sindroms, Mārtiņš Vētra un Mārtiņš Jankovskis Sāremā rallijā.

Sindroms (Lietotājs, kurš ir ļoti gudrs uz zinošs rallija jomā)
1. Absolūtajā ieskaitē uzvarēs Ketomā. Visos rādītājos vislabākais - braucēja meistarības ziņā, tehnikas ziņā, teicami zina, kā jābrauc ziemā, pārzina vietējo ceļu specifiku un raksturu.
2. No Baltijas un citiem tuvējiem - ātrākais būs Vorobjovs. Galvenais konkurents Lukjaņuks brauks ar neierastu plato riepu, un līdzšinējā pieredze ziemā ir ļoti minimāla.
3. ''Divriteņos" vinnēs latvietis. Tā iemesla dēļ, ka neviens no pārējiem tā īsti nav īstu ziemu redzējuši, tas ir - ar garo naglu braukuši. (Ok, izņēmums ir soms Immonens).

Arī šo rindu autors uzskata, ka ātrākais absolūti būs Ketomā, starp vietējiem par labāko laiku cīnīsies Vorobjovs un Lukjaņuks, bet starp priekšpiedziņu braucējiem favorītam noteikti jābūt Sirmacim, taču, iespējams, pārsteigt varētu Blūms.

Vai arī Tu vēlies izteikt prognozi par šo ralliju? Dari to ŠEIT un, iespējams, iegūsi "Top Gear" žurnāla abonomentu vai cīnīsies par galveno balvu no Contour.
Komentāri
Mārtiņš Jankovskis 30.01.2013 23:50
Nu, ja godīgi, tad pēdējai bildei autors ir statīvs un taimeris :D
Crabis 30.01.2013 23:10
Pie visām bildēm, izņemot vienu, ir uzrādīts fotogrāfs. Varējāt jau arī pēdējai bildei pielikt "Foto: iedevēm čomam aparātu mūs nobildēt" :)
Visinteresantākais Mežaka koments par Lukjaņuku. Vēsu galvu domājot, var piekrist - pārāk ilgu laiku jau ir balansējis uz naža asmens bez avārijām.
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png