profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Igauņu talanta rallija karjera sākas saunā, lietuvietis stāsta par drausmīgo organizāciju Lietuvā

Mārtiņš Jankovskis 29.01.2013 - 07:03 Igauņu talanta rallija karjera sākas saunā, lietuvietis stāsta par drausmīgo organizāciju Lietuvā
Sīms Plangi Alūksnes rallijā. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Pirms neilga laika raidījumā 101 Rūc viesojās divi jauni rallija braucēji, kuri šogad pārstāvēs ASRT komandas krāsas. Viens no šiem braucējiem ir igaunis Sīms Plangi, bet otrs lietuvietis Rokas Kvaracejus. Minētajā sarunā sportisti pastāstīja kā nokļuva rallijā, kā nonāca pie sadarbības ar ASRT un kādi ir viņu plāni šim gadam.

SĪMS PLANGI, 20 GADI
Rallija pirmsākumi:
Sacensībās braucu kopš 14 gadu vecuma, lai arī pirms tam neviens manā ģimenē nebija sacīkšu braucējs. Vienu reizi ar tēvu sēdējām saunā un viņš man teica - braucam rallijā. Pirms tam vēl pamēģinājām arī motokrosu, kas bija labs, bet man tas nesagādāja pietiekami lielu interesi, tāpēc nākamais solis bija sēšanās mašīnā un rallijs.

Pirmā rallija mašīna:
Mana pirmā rallija mašīna bija Citroen C2, kas nāca no rūpnīcas. Tēvs teica, ka negrib daudz mehāniķus, tāpēc tika nolemts iegādāties jaunu mašīnu no rūpnīcas, taču smieklīgākais ir tas, ka man ar to mašīnu pirmajā reizē izdevās nobraukt tikai 300 metrus, jo tai izbeidzās dzinējs.

Talanti Igaunijā:
Uzskatu, ka mums ir ļoti labi ceļi. Daudzās vietās tie ir ļoti līdzīgi Somijas ceļiem, tāpēc mums arī ir daudz jaunu braucēju.


Sīms Plangi pagājušā gada Alūksnes rallijā pie Subaru stūres. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Kā nokļuva ASRT komandā
Pagājušā gada Alūksnes rallijā, braucot ar vecākas paaudzes Subaru, gandrīz uzvarēju (Plangi uzvarētājam Vorobjovam zaudēja tikai 1,85 sekundes). Pēc rallija ASRT komandas vadītājs Ainārs Igaveņš izteica man lielisku piedāvājumu, ko arī pieņēmu un pārkāpu uz Mitsubishi. Visu pagājušo gadu šī komanda bija lieliska. Tā visu laiku strādāja pie tā, lai es visos posmos varētu būt pirmajā vietā. Komanda tiešām ir laba.

Sezonas plāni:
Šogad braukšu tikai dažos Latvijas rallija čempionāta posmos. Plānā ir starts Polijas ERČ rallijā un Somijas WRC. Protams, aizvadīšu pilnu Igaunijas rallija čempionāta sezonu.

Mērķis rallijā:
Katra rallija braucēja mērķim jābūt WRC. Arī mans mērķis ir tāds. Zinu, ka būs ļoti grūti un smagi, taču strādāšu un centīšos sasniegt savu mērķi. Ja mani kāds pamanīs ERČ, tad, ja būs finansējums, WRC varētu startēt pēc trīs četriem gadiem.

ROKAS KVARACEJUS, 20 GADI
Jaunie rallija braucēji un pirmā mašīna:
Ja godīgi, tad esam greizsirdīgi uz latviešu jaunajiem braucējiem, jo mums Lietuvā nav tika daudz jaunu un perspektīvu braucēju. Varbūt kādi divi trīs. Pats sāku braukt rallijā pirms četriem gadiem - no 16 gadu vecuma. Mana pirmā rallija mašīna bija VW Golf, kurai arī vēlāk izbeidzās dzinējs. Pēc tam man uzbūvēja Mitsubishi Colt, kuram iekšā bija Evo VIII dzinējs. Vēlāk par labu naudu iegādājāmies Evo X, ar ko braucu arī līdz šim.


Rokas Kvaracejus Alūksnes rallijā. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

ASRT komanda
Pirmais iespaids par komandu ir ļoti labs. Komanda man palīdzēja atrast pareizos regulējumus un deva vērtīgus padomus. Uzskatu, ka šis gads manā rallija karjerā būs pats labākais un veiksmīgākais.

Rallija līmenis Latvijā un Lietuvā:
Latvijā ir ļoti labi Top 10 vai pat Top 15 braucēji, kamēr Lietuvā mums ir tikai kādi pieci labi braucēji. Ja pagājušā gada Latvijas posmā paliku desmitais, tad Lietuvā varētu būt pirmajā trijniekā.

Rallija organizācija:
Winter Halls Rally un 300 ezeru rallijā organizācija ir laba, bet pārējos tā ir drausmīga, kamēr Latvijā visi posmi ir labi noorganizēti, kuros valda fantastiska atmosfēra. Tu brauc uz šejieni nevis kā uz ralliju, bet kā uz svētkiem.


Sportista Mitsubishi Colt

Sezonas plāni:
Šogad braukšu Latvijas un Polijas ERČ posmos, kā arī aizvadīšu pilnu Latvijas un Lietuvas čempionātu.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png