profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Strokšs: darbs pie Eiropas rallija čempionāta posma norit bez brīvdienām

Mārtiņš Jankovskis 29.10.2012 - 19:50 Strokšs: darbs pie Eiropas rallija čempionāta posma norit bez brīvdienām
Raimonds Strokšs. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Otrdien, 16.oktobrī, oficiāli tika paziņots, ka no 1. līdz 3. februārim Liepājas, Ventspils un Kuldīgas ceļos pirmo reizi Latvijā un arī Baltijā tiks aizvadīts Eiropas rallija čempionāta (ERC) otrais posms - rallijs ''Liepāja-Ventspils''. Tieši rīt kopš šīs vēsturiskās dienas būs pagājušas divas nedēļas, tāpēc portāls Go4speed sazinājās ar RA Motorsport direktoru Raimondu Strokšu, lai uzzinātu, kas jauns un kā sokās ar rallija organizēšanu.

Lai arī sarunu ar Raimondu sākotnēji bija norunāta piektdienas pēcpusdienā, vēlāk tā tika pārcelta...uz sestdienas rītu, jo aizņemtības dēļ Raimonda plāni mainās strauji. Lai arī daudziem brīvdienas domātas, lai atpūstos pēc garās darba nedēļas, Raimonds ir to cilvēku pulkā, kam tagad jāstrādā arī brīvdienās. Lūk, ko mēs uzzinājām nelielā sarunā ar Strokšu. 

Kas ir tie galvenie darbi, pie kā šobrīd Tu un tava komanda strādājat?
Tagad pats galvenais un lielākais darbs ir pie sponsoriem. Paralēli esam jau izveidojuši trasi, tāpēc tagad skaņojam ātrumposmus, skaņojam telpas, kur notiks dažādas aktivitātes, gatavojam mārketinga kampaņas, atlasam personālu u.t.t. Var teikt, ka šobrīd tiek strādāts pie ļoti daudzām lietām vienlaicīgi.


Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Tu pieminēji sponsorus. Vai ar LR Izglītības un Zinātnes ministrijas, Liepājas un Ventspils finansējumu nepietiek, lai noorganizētu šo posmu?
Valsts, Liepājas un Ventspils finansējums paredzēts rallija licences maksai, kā arī lai nosegtu raidījuma (Eurosport) izmaksas. Viss pārējais budžets ir jāpiesaista no sponsoriem, kas nav viegli. Taču mēs darām, ko varam un dodam virsū.

Ir kaut kas zināms jau par ātrumposmiem?
Ceļi faktiski ir zināmi, vienīgi ir vēl jāvienojas par dažām atļaujām. Drīz tiks publicēts rallija gids, kur būs plānojumi, ātrumposmu izklāsts, termiņi un citas lietas.

Cik ātrumposmu plānojas šajā rallijā?
Šobrīd izskatās, ka būs 15 ātrumposmi, kopumā 240 kilometri.


Foto: ewrc.cz

Noteikti daudzi no tiem posmiem jau būs braukti...
Daudz kas būs jau braukts, bet, protams, būs dažas jaunas sekcijas, savienojumi, kas būs jaunums visiem. Neatceros, kad šajā pusē kāds zināmus posmus brauktu ar ziemas naglām. Jā, iespējams, kāds varbūt ir kaut ko braucis treniņu nolūkā, bet rallija sacensībās šeit nebūs neviens braucis. Varu pateikt to, ka Ventspilī Superspeciālais ātrumposms būs pilnīgi jauns. Tas būs interesants un avantūrisks posms.

Šie posmi ziemā varētu būt īpaši interesanti un skaisti...
Nesen izbraucām visus posmus un pateikšu godīgi - guvu lielu baudu no tiem (smejas). Uzbūru mazu ainiņu, kādi tie izskatās ziemā. Būs ļoti forši.

Nesen tika publicēts Latvijas rallija čempionāta kalendāra projekts, taču diemžēl tur nebija Talsu rallija vārds. Kāpēc tā?
Par Talsiem ir garāks stāsts. Tur nav viss tik vienkārši, bet, kā ir tā ir. Tāda dzīve.

Nesen izteicies, ka nav sanācis vienoties ar Tallink par prāmja laikiem. Pastāsti, lūdzu, ko Tu ar to biji domājis?
Mūsu rallijs notiek nedēļu pirms Zviedrijas WRC, tāpēc gribējām salāgot prāmju satiksmi, kas būtu ļoti labs risinājums. Ar Tallink nesanāca vienoties, taču nekas vēl nav beidzies - arī Ventspilī ir prāmji, kas ienāk un iet uz Zviedriju. Mēs pie tā joprojām smagi strādājam. Ja sakārtosim šo loģistiku, tad varētu iegūt ļoti daudz ko.


Foto: ewrc.cz

Vai tuvākajā laikā kāds no FIA un Eurosport plāno doties uz Latviju?
Nesen jau bija pārbaude no Eurosport un FIA, taču drīz visa Eurosport komanda atkal ieradīsies Latvijā, lai iepazītos ar ātrumposmiem un lai zinātu, kā pārvietosies operatori. Jāsaka, ka šī ir ļoti profesionāla komanda, kurā strādā tāds vīrs kā Žans Pjērs Nikolā, kas ir bijušais Peugeot Motorsport vadītājs, kura laikā par pasaules čempionu kļuva Markuss Gronholms.

Runājot par dalībniekiem. Lai arī, protams, vēl par ātru par to runāt, kas ir zināms šajā sakarā?
Pie dalībniekiem jau pavisam drīz sāksies intensīvs darbs. Drīz došos uz Čehiju, lai tiktos ar vienu ļoti profesionālu vietējo organizatoru, kurš man šo to pastāstīs, kā arī iepazīstinās ar vadošajiem rallija braucējiem (Romānu Krestu, Martinu Prokopu), kurus mēģināšu pierunāt, lai viņi startē pie mums. Ir vēl šādi tādi plāni, kā mēs varētu piesaistīt labus braucējus, bet pagaidām ar to mēs vēl nestrādājam. Skatoties no kādām valstīm apmeklē mūsu mājas lapu, jāsaka, ka interese ir. Cik zinu, itāļu žurnālisti jau ir norezervējuši viesnīcu, tāpēc esmu pārliecināts, ka mēs sagaidīsim ļoti solīdu dalībnieku sarakstu.

Vai šajā rallijā var braukt arī braucēji ar WRC tehniku?
Var braukt, bet viņi tad startēs nacionālajā čempionātā pēc visiem ERC dalībniekiem. Taču jāsaka, ka pēc visām šīm klašu apvienošanām šajā rallijā būs ļoti interesants un vēl neredzēts tehniku klāsts. Domāju, ka mēs vēl neapzināmies to, kādu čempionātu esam ieguvuši. Kad pieteiksies pirmie dalībnieki, tad arī varēs saprast, kas tas par čempionātu.

Šī noteikti būs lieliska iespēja vietējiem braucējiem sevi parādīt plašākai publikai...
Tieši tā. Arī mūsu braucējiem jāpaskatās uz to, ka tā ir fantastiska iespēja, jo tas viss notiek mājās, ko translēs 59 valstīs. Tāpat varu pateikt, ka visas pārraides mēs retranslēsim TV6 kanālā, tāpēc tā būs fantastiska iespēja sevi parādīt.


Foto: ewrc.cz

Vai tiem braucējiem, kuri startēs abos Latvijas čempionāta posmos, būs jāmaksā pilna summa par abiem posmiem?
Nē, nebūs jāmaksā divu pilnu posmu dalības maksa. Summa būs mazāka. Tie, kuri brauks ERC klasē, tiem Latvijas čempionāts būs jau cenā. Darām visu, lai atrastu vidusceļu un nāktu pretim braucējiem.

Pieļauju, ka dalībnieku saraksts varētu būt ļoti kupls. Noteikti, ka būs jāievieš arī kādi ierobežojumi...
Būs ierobežojums, jo mēs nevaram izplesties bezizmērā. Noteikti, ka būs daudz somu, zviedru un citu valstu sportistu, tāpēc limits būs jānosaka. Izmantojot iespēju, iesaku pieteikties laicīgi, lai viss tiek akceptēts un var mierīgu prātu gatavoties startam. 

Šobrīd laikam ir gan tādi cilvēki, kas grib palīdzēt, gan arī tādi, kas joprojām netic un izsaka dzēlīgas piezīmes?
Jā, ir gan vieni, gan otri. Ļoti patīkami, ka daudzi cilvēki nemaz neprasot piesakās palīgā. Patīkama sajūta, jo nav jau tā, ka viss ceļš kaisīts ar rozēm, jo pa vidum ir daudz dažādu problēmu, šķēršļu. Tāpat drīz paziņosim arī par brīvprātīgo programmu. Protams, netrūkst arī cilvēku, kuri izsaka visādas negatīvas piezīmes, bet tā jau būs vienmēr. Ir arī tādi, kas joprojām neticam tam. Ja netic, tad lai netic, ko es varu padarīt (smejas).

Darba diena laikam paiet vēja spārniem...
Jā, darba laika kā tāda nav. Ir tikai darbs, darbs un vēlreiz darbs. Bet, ko darīt, ja patīk, vai ne? Šobrīd nedēļa paiet ļoti ātri - tikko ir pirmdiena un skaties jau klāt sestdienas vakars. Taču jādod virsū un jāiet tālāk.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png