profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Baumanis un Nitišs atklāj, ko darījuši, kad Lēbs izcīnīja pirmo čempiontitulu

Mārtiņš Jankovskis 05.04.2016 - 07:55 Baumanis un Nitišs atklāj, ko darījuši, kad Lēbs izcīnīja pirmo čempiontitulu
Sebastjans Lēbs fanu ielenkumā. Foto: facebook.com/SebLoebOfficiel

Vēl deviņas dienas līdz pasaules rallijkrosa čempionāta sezonas sākumam, kas startēs Portugālē. Jau iepriekš esam ziņojuši, ka šogad jau tā spēcīgajam pasaules RX čempionātam pievienojušies vēl vairāki spēcīgi pasaules autosportisti, kuru vidū ir gan deviņkārtējais WRC čempions Sebastjans Lēbs, gan ASV zvaigzne un šovmens Kens Bloks.

Protams, skaļākais šīs starpsezonas notikums bija ziņa, ka pasaules RX pilnu sezonu aizvadīs deviņkārtējais WRC čempions Lēbs. Vēl patīkamāk, ka šajā klasē, kurā startēs Lēbs, brauks arī divi latviešu sportisti - Reinis Nitišs un Jānis Baumanis.

Portāls Go4speed pirms sezonas sākuma nolēma noskaidrot, ko mūsu braucēji darīja tad, kad Lēbs 2004.gadā izcīnīja savu pirmo WRC titulu.


Lēbs savā jubilejas rallijā. Foto: www.motorsportforums.com

''Kad Lēbs pirms 12 gadiem izcīnīja savu pirmo titulu, tad es spēlēju basketbolu un braukāju līdzi tētim uz sacensībām,” smejoties atceras 23 gadus vecais Jānis Baumanis. ''Daudzi cilvēki saka, ka Lēbs ir kā mašīna, robots, taču es to tā galīgi neuzskatu. Lēbs ir vienozīmīgi viens no labākajiem pasaules pilotiem, kāds jebkad ir dzīvojis. Man ir liels prieks par to, ka viņš ir izvēlējies piedalīties Pasaules Rallijkrosa čempionātā.''

Tikmēr 20 gadus vecais Reinis Nitišs laikā, kad Lēbs kļuva par WRC čempionu, tikai sāka savas autosporta gaitas. ''Man bija astoņi gadi, un es tobrīd otro sezonu braucu ar kartingu iesācēju klasē, kur cīnījos par pēdējām vietām,'' ar smaidu uz lūpām saka Reinis Nitišs.

Abi sportisti atzīst, ka viņiem ir liels prieks par to, ka sacensībās izdosies startēt ar Lēbu un citām zvaigznēm, taču, nostājoties uz starta līnijas, vairs par uzvārdiem netiek domāts. ''Protams, tas dod lielu ieguvumu, ka rallijkrosam ir pievienojies Lēbs, kuru uzskatu šobrīd par pasaules labāko braucēju. Viņš bija mans bērnības elks, tāpēc ir liels prieks, ka varēšu tagad sacensties un cīnīties ar viņu vienā trasē. Noteikti izmantošu katru iespēju, lai pamācītos no viņa. Domāju, ka tagad daudziem būs stimuls pārspēt viņu, kas tikai sacīkstes padarīs interesantākas, jo domāju, ka viņš daudziem bija, ir un būs elks. Taču sacensībās, kad sev ir jāizcīna un jānosargā vieta zem saules, tur neviens netiek šķirots. Arī cieņu un respektu no skatītājiem un atbalstītājiem var iegūt tad, kad tu atļaujies kādu nelielu nekaunību izrādīt arī pat pret autosporta zvaigznēm. Lielisks piemērs ir Peters Solbergs, par kuru arī sākumā visi teica, ka viņu būs grūti pārspēt. Taču, kā redzam, tad viņš nav tik neuzvarams, jo ir braucēji, kuri var pārspēt viņu,'' turpina Baumanis.


Jānis Baumanis. Foto: Rihards Baumanis

''Protams, Lēbs un Solbergs ir čempioni un lieliski braucēji. Tas, ka viņi startēs rallijkrosā, šim sporta veidam dos lielu popularitāti. Prieks, ka arī man būs iespēja plecu pie pleca braukt ar šīm autosporta zvaigznēm, taču, stāvot uz starta, mēs visi esam vienādi, un nebūs tā, ka viņu palaidīšu garām, jo viņš ir Lēbs,'' saka Reinis. 

Arī par Bloku abi sportisti izsakās ļoti labi, jo, lai arī viņš ir šovmens, arī braukšanas ziņā Bloks ir ļoti spēcīgs. ''Par Bloku es teiktu tā, ka viņš ir nedaudz nekaunīgs, agresīvs un ātrs vienlaikus. Savu braukšanas stilu un mašīnas kontroli viņš ir apguvis braucot ar daudz un dažādām mašīnām. Viņš noteikti zina ļoti labi mašīnas limitus un spēs ātri pierast pie visām trasēm. Tādi braucēji ir nepieciešami čempionātam, lai tas kļūtu vēl populārāks un skatāmāks. Noteikti viņš būs braucējs, ar kuru būs jārēķinās trasē. Arī no viņa var daudz ko mācīties,” Bloku slavē Jānis, kuram pievienojas arī Nitišs. ''Bloks ir šovmens, bet viņš ir arī lielisks braucējs, jo viņš gandrīz katru nedēļas nogali atrodas savā sacīkšu mašīnā. Viņš ir braucis daudz, tāpēc viņš zina visādas nianses.'' 


Reinis Nitišs. Foto: facebook.com/ReinisNitissOfficial

Sarunas nobeigumā abi braucēji atzīst, ka sezona būs aizraujoša. ''Sezona būs aizraujoša, jo uzvarēt varēs 10 – 12 braucēji. Šis čempionāts attīstās straujiem soļiem, tāpēc ar nepacietību gaidu sezonas sākumu. Domāju, ka daudziem vēl ir grūti aptvert to, ka mazajā Latvijā sacensībās uz starta redzēsim tādas zvaigznes. Ja nebūtu nodarbojies ar autosportu, tad es tagad lasītu ziņas un priecātos, ka Lēbs un Bloks brauks uz Rīgu, taču man tā situācija ir savādāka un man būs tas gods ar viņiem cīnīties,'' nobeidz Nitišs.

''Šogad man mērķis ir mācīties un vēlreiz mācīties. Par uzvarām šogad vēl nesapņoju, jo zinu, ka uzvarēt un sacensties ar rūpnīcas automašīnām būs ļoti sarežģīti, taču tajā pašā laikā viss ir iespējams, ko arī lieliski parādīju Argentīnas posmā, kur izcīnīju 4.vietu. Paredzu, ka mūs sagaida lieliska un aizraujoša sezona,'' tā Jānis.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png