profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Baumanis: Pusfinālā sapratu, ka nav ko zaudēt un jāiet uz visu banku

Go4speed 23.08.2015 - 23:43 Baumanis: Pusfinālā sapratu, ka nav ko zaudēt un jāiet uz visu banku
Jānis Baumanis. Foto: Rihards Baumanis

Svētdien Hellas trasē Norvēģijā noslēdzās FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta astotā posma cīņas, kur pasaules RX ieskaitē uz starta izgāja Reinis Nitišs, bet Eiropas RX ieskaitē otro startu ar “Peugeot 208 WRX” automašīnu aizvadīja latviešu rallijkrosists Jānis Baumanis.

Trešajā kvalifikācijas braucienā Jānim uz starta līdzās stājās tādas autosporta leģendas kā pagājušā gada rallijkrosa pasaules čempions un šā gada čempionāta līderis Peters Solbergs un Matiass Ekstrēms. Iespēju ar pilnu atdevi paspēkoties ar šiem sportistiem Jānim sabojāja aizdedzes sveces defekts, kura dēļ nedarbojās viens no dzinēja četriem cilindriem. Rezultātā sportists savu braucienu noslēdza piektajā vietā ar ievērojami sliktāku rezultātu kā konkurentiem.


Jānis Baumanis. Foto: Rihards Baumanis

''Rīta treniņbraucienos mašīnai bija citi regulējumi, tāpēc uzrādītie apļa laiki nebija īsti labi. Bet uz trešo kvalifikāciju devos ar pilnu pārliecību, jo bija jābrauc kopā ar Solbergu, Ekstrēmu un vēl pāris labiem braucējiem. Sanāca ļoti labs starts, bet diemžēl jau aiz pirmā pagrieziena vienai aizdedzes svecei nolūza gals un motors palika ar trīs cilindriem,” dienas ieskaņu raksturo Jānis Baumanis.

Uz ceturto kvalifikācijas braucienu Jānis devās jau ar pilnībā funkcionējošu auto. To un sportista potenciālu atspoguļo arī rezultāts - uzvara savā braucienā, trešā vieta kvalifikācijas summā EuroRX ieskaitē un ceļazīme uz pusfinālu. Pusfinālā, līdz kuram nokļuvušie sportisti dara visu, lai sacensības ar to vien nebeigtos un tiktu līdz finālam, izvērtās īsta kontaktcīņa. Vienā no epizodēm Jāņa auto saņēma spēcīgu triecienu pa aizmuguri, taču laimīgā kārtā šajā sadursmē cieta tikai bampers, bet ne balstiekārta un savu sešus apļus garo braucienu latvietis noslēdza otrajā pozīcijā.

''Ceturtajā braucienā zināju, ka būs cīņa ar nedaudz lēnākiem braucējiem, tāpēc spiedu, cik varēju, uzvarēju un rezultātā četru kvalifikācijas braucienu summā izcīnīju trešo vietu. Pusfinālā uz starta stājos līdzās ātrākajam braucējam, tāpēc sapratu, ka nav ko zaudēt un jāiet uz visu banku. Bija ļoti labi laiki, izpildīju arī pats sev uzstādīto uzdevumu apli nobraukt 38,8 sekundēs. Uzdevumu pat pārspēju un finišēju otrais,” par pusfināla cīņām stāsta Jānis.


Foto: Rihards Baumanis

Pusfinālā sasniegtais rezultāts Jānim garantēja vietu finālā, kur, turpinot braukt savā ritmā un izvairoties no sāncenšu sadursmēm, sportists finišu šķērsoja trešajā pozīcijā. ''Finālā nesanāca starts un pirmajā pagriezienā iebraucu kā pēdējais. Gāja karsti un interesanti, cīņas bija smagas, bet apli pa aplim virzījos uz priekšu un beigās izcīnīta trešā vieta. Domāju, ka labs rezultāts debijai Eiropas čempionātā superkāros,” pēc Norvēģijas posma saka Jānis Baumanis.

Ne tik veiksmīgas sacīkstes padevās Reinim Nitišam. Pēc četru kvalifikācijas kārtu veikšanas Reinis Nitišs Pasaules RX kopvērtējumā ierindojās septītajā vietā un iekļuva pusfinālā. Sacensību pusfinālā Nitišs demonstrēja gan veiksmīgus apdzīšanas manevrus, gan mazāk veiksmīgas kontaktcīņas, un finišs tika sasniegts ceturtajā vietā, neiekļūstot finālā. 


Reinis Nitišs. Foto: Olsbergs MSE

''Lielais dalībnieku skaits šo posmu izvērta krietni spraigāku kā citus, jo katrā braucienā bija jācīnās ar konkurentiem – jāmēģina tos apsteigt, vai jānosargā sava pozīcija. Liels paldies Olsbergs MSE mehāniķiem, kuri pirmās dienas laikā saveda kārtībā manu Ford Fiesta ST mašīnu un es varēju uzrādīt ātrus apļa laikus un izbaudīt sacensības! Pusfinālā pēc starta izdevās apsteigt Žannē, tomēr trases lejas līkums bija saliets, lai neceltos lieki putekļi. Nebiju aprēķinājis, ka tas būs tik slidens, tamdēļ pieļāvu kļūdu un par tālu izbraucu līkuma ārmalā. Tam sekoja cīņa par pozīciju un neliela pagrūstīšanās ar konkurentiem, kuru rezultātā atrados pēdējā vietā un viss bija jāsāk no jauna. Norvēģijā bija iespēja sasniegt finālu, bet šoreiz nedaudz pietrūka, lai iespēju pārvērstu arī rezultātā.''

''Paldies atbalstītājiem, kuri Norvēģijā bija ieradušies īpaši lielā skaitā. Man ir liels gandarījums, ka rallijkross Latvijā kļūst arvien populārāks, un ar savu braukšanu spēju aizraut arvien lielāku fanu skaitu. Ja vien esat trasē, droši nāciet uz Olsbergs MSE mītni, kur ar lielāko prieku Jūs gaidīšu!” pateicīgs par atbalstu nedēļas nogalē ir Reinis Nitišs.

Pasaules RX nākamais posms no 4. līdz 6. septembrim norisināsies Francijā.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png