profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Rallijkrosa ceļvedis jeb kas jāzina par spriedzes pilno autosporta disciplīnu VIDEO)

Mārtiņš Jankovskis 24.04.2015 - 06:38 Rallijkrosa ceļvedis jeb kas jāzina par spriedzes pilno autosporta disciplīnu VIDEO)
Jānis Baumanis un Reinis Nitišs. Foto: www.facebook.com/ReinisNitissOfficial

Sestdien Portugālē startēs pasaules rallijkrosa čempionāta (Pasaules RX) otrā sezona, kurā startēs arī Reinis Nitišs. Tāpat Pasaules RX ietvaros notiks arī Eiropas rallijkrosa čempionāts (Euro RX), kur savukārt cīnīsies Jānis Baumanis.

Daudzi noteikti zina, kas ir rallijkross, kā skaita punktus un kā nosaka uzvarētāju, taču noteikti ir arī tādi skatītāji, kuri īsti nezina, kas ir rallijkross. Lai jaunajā sezonā būtu vieglāk orientēties rallijkrosā, portāls Go4speed piedāvā ceļvedi rallijkrosā.

Rallijkross:
Rallijkross savā būtībā ir autošosejas un rallija sajaukums. Tas nodrošina aizraujošas cīņas trasē, kas notiek faniem plaši pārredzamā trasē. Uz starta vienlaicīgi stājas līdz pat sešiem pilotiem, kuri vada ārkārtīgi jaudīgas automašīnas. Sportisti sacenšas ļoti īsās trasēs, kas sevī ietver tramplīnus, asus līkumus, kalnus un pārejas starp asfalta un grunts segumu. Rallijkrosu mēdz aprakstīt kā spriedzes pilnu autosporta disciplīnu, kuras popularitāte pēdējos gados piedzīvojusi ievērojamu kāpumu.


Foto: FIA World Rallycross Championship

Čempionāts:
FIA pasaules rallijkrosa čempionāta (Pasaules RX) kalendārā šogad paredzēti 13 posmi – tas ir par vienu vairāk nekā 2014. gadā. Vienpadsmit posmi savu vietu kalendārā saglabājuši, tikmēr Formula 1 trases Spānijā (Barselona) un Vācijā (Hokenheima) Pasaules RX posmu uzņems pirmo reizi.

Dalībnieki:
Ja pagājušajā gadā startēja sešas komandas ar diviem braucējiem katrā vienībā, tad šogad par ražotāju kausu cīnīsies astoņas komandas, tādējādi apliecinot reputāciju par visstraujāk augošo čempionātu pasaules motorsportā. Līdz ar to šobrīd paredzams, ka katrā posmā uz starta izies šie 16 braucēji no pieteikušajām komandām, kā arī vēl divi individuāli braucēji, kuri startēs pilnu čempionātu. Tātad katrā posmā būs vismaz 18 braucēji, kuriem katrā posmā pievienosies vēl vairāki braucēji. Piemēram, pagājušajā gadā Vācijas posmā Nitiša klasē uz starta izgāja 41 SuperCar automašīna!


Čempionāta dalībnieki. Foto: FIA World Rallycross Championship

Mašīnas:
Uz starta šogad izies tādas automašīnas kā Citroen DS3, Ford Fiesta ST, Volkswagen Polo RX, Peugeot 208 WRX, Audi S1 EKS RX Quattro, Audi S3 un citas. Visas šīs mašīnas ir ārkārtīgi jaudīgas. 100 km/h šīs 600 Zs jaudīgās mašīnas sasniedz nepilnās divās sekundēs.

''Te ir runa par ātrāko lietu, ar ko var pabraukt. Personīgi man šīs ir labākās mašīnas pasaulē,'' saka divkārtējais X-Games zelta medaļas ieguvējs un RX posmu uzvarētājs Liams Dorans.


Nitišs pagājušā gada Portugāles posmā. Foto: www.facebook.com/ReinisNitissOfficial

Sacīkšu formāts:
Ir četras ieskaišu klases – SuperCar, Super1600, Touring Cars un RX Lites. Pēc brīvajiem treniņiem katru klašu sportisti aizvada četrus kvalifikācijas braucienus (vienā braucienā jāveic četri apļi), kur katrā braucienā uz starta stājas piecas mašīnas vienā rindā. Pēc kvalifikācijas kārtas visu braucēju rezultāti tiek sarindoti no labākā laika līdz sliktākajam. Katrā no braucieniem ātrākie 12 braucēji saņem ieskaites punktus. Pēc visiem četriem kvalifikācijas braucieniem tiek apkopoti rezultāti, kur 12 labākie braucēji tiek sadalīti divos pusfinālos – katrā pa sešiem braucējiem. Pusfinālā, kur jābrauc seši apļi, sportisti startē no starta pozīcijām. No katra pusfināla trīs ātrākie iekļūst finālā, kurā kopā uz starta stājas seši braucēji. Arī šie braucēji tiek izvietoti pēc starta pozīcijām, kur augstākas starta pozīcijas ieņem braucēji, kuri pusfinālā uzrādījuši ātrāko laiku. Finālā sportistiem jāveic seši apļi.


Kvalifikācijas starts. Foto: FIA World Rallycross Championship

Trase:
Rallijkrosā trase sastāv no asfalta un grunts seguma, kuru attiecība parasti ir ap 50/50. Katrā trasē ir džokera aplis, kas paildzina apļa garumu par 2 – 3 sekundēm. Katram sportistam katrā braucienā šajā džokera aplī ir jāiebrauc vismaz viena reize. Ja tas netiek izdarīts, tad seko 30 sekunžu sods.


Trases shēma un džokera aplis.

Punkti:
Par uzvaru kvalifikācijas braucienā braucējs saņem 50 punktus. Otrā vieta 45, trešā – 42 punktus un tā uz leju. Pēc četrām kvalifikācijas kārtām tiek saskaitīti katra braucēja punkti, kur braucējs, kurš izcīnījis visvairāk punktus, saņem 16 ieskaites punktus, kas skaitās čempionāta kopvērtējumā. Otrā vieta tiek pie 15 punktiem, trešā pie 14 punktiem, bet 16.vieta tiek pie viena ieskaites punkta. Par uzvaru pusfinālā braucējs saņem sešus punktus (otrā vieta piecus un tā uz leju), bet par uzvaru finālā sportists saņem vēl astoņus punktus. Līdz ar to, ja braucējs uzvar kvalifikācijā, pusfinālā un finālā, tad viņš tiek pie maksimālā punktu skaita – 30 (16+6+8). Sezonas beigās uzvar tas pilots, kurš visos notikušajos posmos izcīnījis visvairāk punktus. Jāpiebilst, ka par dažādām lietām var arī zaudēt punktus (dzinēju maiņas u.t.t.).


Foto: FIA World Rallycross Championship

Nauda:
Dalības maksa čempionātam ir 50 000 eiro, ko komanda samaksā par diviem braucējiem. Par papildus braucēju komandai jāšķiras no vēl 20 000 eiro. Līdz ar to šogad Nitiša ''Ford Olsbergs MSE'' komanda par Reini un Andreasu Bakerudu, kā arī Timuru Timerzjanovu spiesta samaksāt 70 000 eiro. Dalības maksa jebkuram sportistam vienā posmā ir 1100 eiro.


Peters Solbergs, Reinis Nitišs un Kens Bloks. Foto: www.facebook.com/ReinisNitissOfficial

Katrās sacensībās ar naudas balvām tiek apbalvoti pirmo sešu vietu ieguvēji, (attiecīgi 800, 500, 400, 300, 300 un 300 angļu mārciņas). Beidzoties čempionātam, tiek pasniegtas naudas balvas pirmo trīs vietu ieguvējiem – 20 000, 15 000 un 10 000 angļu mārciņas.

Portāls Go4speed novēl skatītājiem patīkamu un aizrautīgu skatīšanos, bet mūsu sportistiem novēlam veiksmīgus un panākumiem bagātus startus.

2015.gada pasaules rallijkrosa čempionāta kalendārs:
1
  25. – 26. aprīlis Pista Automóvel de Montalegre (Portugāle)
2  1. – 3. maijs Hockenheimring (Vācija)
3  16. – 17. maijs Circuit Jules Tacheny Mettet (Beļģija)
4  21. – 24. maijs Lydden Hill Race Circuit (Anglija)
5  20. – 21. jūnijs Estering (Vācija)
6  4. – 5. jūlijs Höljesbanan (Zviedrija)
7  7. – 8. augusts Circuit Trois-Rivières (Kanāda)
8  22. – 23. augusts Lånkebanen (Norvēģija)
9  5. – 6. septembris Circuit de Lohéac (Francija)
10  19. – 20. septembris Circuit de Barcelona-Catalunya (Spānija)
11  3. – 4. oktobris Istanbul Park (Turcija)
12  17. – 18. oktobris Franciacorta International Circuit (Itālija)
13  28. – 29. novembris Córdoba (Argentīna)

Pagājušā gada spilgtākie momenti:


Portugāles posms:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png