profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Nitišs uz ledus testē RX Lites mašīnu un izvizina Emīlu Blūmu

Mārtiņš Jankovskis 13.02.2015 - 00:11 Nitišs uz ledus testē RX Lites mašīnu un izvizina Emīlu Blūmu
Foto: No Reiņa Nitiša personīgā arhīva

Piektdien, 13. februārī Zviedrijā norisināsies RallyX on Ice otrais posms, kurā uz starta stāsies arī Latvijas vadošie rallijkrosa braucēji Reinis Nitišs un Jānis Baumanis. Kārlstadē notiekošais posms iekļauts kā papildu elements pasaules rallija čempionāta Zviedrijas WRC programmā.

Sacīkstei, kas sāksies piektdienas vakarā pl.21:15 (pēc Latvijas laika), sākotnēji pieteikušies 12 dalībnieki, to vidū arī Baumanis un Nitišs. Tomēr pastāv iespēja, ka sportistu pulks līdz sacensību sākumam pieaugs. Latvijas sportistu konkurenti būs jau pirmajā posmā Hēljesā startējušie līderi Sebastjans Eriksons, Ričards Goransons, Andreass Bakerūds un citi. Taču īpaši jāizceļ bijušā pasaules rallija čempiona Markusa Gronholma starts.


Ar šo SRT komandas automašīnu brauks Nitišs. Foto: Artūrs Igaveņš


Jānis Baumanis iepriekšējā nedēļas nogalē Hēljesā aizvadīja pirmo RallyX on Ice posmu. Spēcīga konkurencē latvietis pārliecinoši iekļuva pusfinālā, no kura vēlāk kvalificējās arī finālam. Cīņa labāko sešu pulkā gan nebija veiksmīga – pēc starta sadursmē Baumaņa mašīna izlidoja no trases un iestiga kupenā. Taču Jānis ir apmierināts ar mašīnas uzvedību un savu ātrumu, tāpēc ar gandarījumu koncentrējas nākamajam posmam.

Reinis Nitišs Hēljesā nestartēja, jo aizvadīja Eiropas rallija čempionāta posmu Rally Liepāja. Taču ar RX Lites automašīnu Reinis iepazinies, tāpēc Zviedrijā Nitišs ieradīsies jau ar pietiekamu informācijas bagāžu par šo tehniku. Reinis startēs Latvijas komandas SRT sastāvā.


Foto: Rihards Baumanis

RallyX on Ice ir ziemas rallijkrosa seriāls, kurā dalībnieki startē ar RX Lites klases pilnpiedziņas automašīnām. Pēc pirmā posma atcelšanas laika apstākļu dēļ seriālā atlika trīs sacīkstes – aizvadītais posms Hēljesā, šīs nedēļas posms Kārlstadē un pēdējā sacīkste Ārē marta vidū.

Pirms došanās uz Zviedriju Reinis aizvadīja testus ar jauno ''kaujas zirgu''. Kā atzina sportists, tad braukšana ar šo auto ir savādāka, nekā ar SuperCar mašīnu.


Jānis Baumanis. Foto: Rihards Baumanis

''Braucot uz testiem, bija ļoti daudz nezināmā, jo nezināju, kā šis auto ar naglu riepām uzvedīsies uz ledus, kā arī nezināju, ar kādiem spiedieniem un regulējumiem labāk braukt, jo šim auto motors un ātrumkārba ir aizmugurē,'' sarunā ar portālu stāsta Reinis Nitišs. ''Sākumā apguvām pamata lietas – kā braukt, kad bremzēt u.t.t. Pēc tam jau strādājām ar regulējumiem un spiedieniem. Jāsaka, ka ar šo auto ir pavisam savādāk braukt nekā ar SuperCar vai Mitsubishi Evolution. Lai arī pēc testiem sajūtas ir labas, jāsaka, ka mums vēl ir daudz nezināmā, taču brauksim un cerēsim, ka mums ies labi. Lai arī šīs būs debijas sacīkstes, nebraukšu uz tām tikai ar domu piedalīties. Ja būs iespēja, noteikti cīnīšos par uzvaru.''


Foto: No Blūma personīgā arhīva

Kādā no braucieniem Reinis izvizināja savu draugu Emīlu Blūmu, par ko LMT Autosporta Akadēmijas pilots bija ļoti priecīgs, jo viņš guva ne tikai pozitīvas emocijas, bet arī uzzināja dažas jaunas lietas. ''Sēžot mašīnas iekšpusē, varu teikt, ka tur viss ir izdomāts un izgatavots tikai un vienīgi sportam. Viss bija ļoti ērti un pārskatāmi, kas pilotam ir ļoti svarīgi. Ar šo mašīnu, braucot pa ledu, bija daudz un precīzi jāstrādā, lai auto neizspolētu. Jāsaka, ka Reinim tas ļoti labi arī izdevās. Lai arī šis auto nav tik spēcīgs, kā SuperCar mašīna, ar kuru Reinis brauc RX čempionātā, automašīnas jauda uz šāda ledus (pāri par 300 Zs) bija pilnīgi pietiekama. Kopumā izvērtās patīkams un foršs brauciens, kurā varēju pasmelties arī dažas jaunas lietas,'' nobeidz Emīls Blūms, kurš jau sācis gatavoties vasaras rallija sezonai.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png