profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Nitišs un Baumanis dodas uz unikālo Beļģijas posmu

Go4speed 10.07.2014 - 12:53 Nitišs un Baumanis dodas uz unikālo Beļģijas posmu
Jānis Baumanis. Foto: Rihards Baumanis

Jau rīt, 11. jūlijā, Reinis Nitišs un Jānis Baumanis dosies uz Beļģiju, kur nedēļas nogalē norisināsies Monster Energy FIA pasaules rallijkrosa čempionāta (Pasaules RX un Eiropas RX) sestais posms. Žila Tašenī (Jules Tacheny) vārdā nosauktā trase šogad pirmo reizi uzņems rallijkrosa sacensības, tādējādi visiem dalībniekiem, neatkarīgi no viņu iepriekšējās pieredzes, sagādājot līdzvērtīgu debitantu statusu.


Baumanis trasē. Foto: Jonnie Loix

Kā ziņo Jānis Unbedahts, tad Pasaules un Eiropas RX sestais posms norisināsies Beļģijā, Mitē (Mettet), 87 km attālumā no valsts galvaspilsētas Briseles. 1030 metrus garajā (69% - asfalts, 31% - grunts), Žila Tašenī vārdā nosauktajā rallijkrosa trasē norisināsies trīs nedēļu ilgā rallijkrosa sacensību maratona pēdējais posms; pirms nākamā starta Kanādā paredzētas divas brīvas nedēļas nogales.

Jānis Baumanis
Baumaņa klasē uz starta izies 23 sportisti. Kā nesen ziņoja autocross.lv, tad atšķirībā no SuperCar klases pasaules čempionātā, Super 1600 sportistiem atlikušas vairs tikai četras sacīkstes, kas nozīmē, ka klasē sākušies izšķirošie notikumi medaļu dalīšanā. Baumanis vairs nedrīkst pieļaut ne sportiskas, ne tehniskas kļūdas, ja Jānis vēlas saglabāt cerības uz kopvērtējuma medaļām. Taču jāņem vērā, ka Baumanim šī ir tikai pirmā pilnā rallijkrosa sezona ne tikai Eiropas čempionātā, bet rallijkrosā kopumā: līdz šā gada Portugāles posmam Baumanis bija veicis tikai deviņas rallijkrosa cīņas. Tāpēc sasniegtie pjedestāli un uzvara Norvēģijā ir unikāli panākumi, savukārt kļūdas ir piedodamas.

Pēc pieciem posmiem Baumanis ar 83 punktiem ir ceturtajā vietā.


Baumanis trasē. Foto: Jonnie Loix

Kopvērtējums Super 1600 klasē pēc pieciem posmiem:

1


Sergey Zagumennov Škoda Fabia Mk2

130

2

Nikita Misyulya Škoda Fabia Mk2

102

3

Ulrik Linnemann Peugeot 208

92

4

Jānis Baumanis Renault Twingo Mk2

83

5

Ondřej Smetana Ford Fiesta Mk7

81

6

Kasparas Navickas Škoda Fabia Mk2

69

7

Timur Shigaboutdinov Renault Twingo Mk2

69

8

 
Rasul Minnikhanov Renault Twingo Mk2

56


Reinis Nitišs
Savās piektajās Pasaules RX sacensībās Zviedrijā pagājušās nedēļas nogalē 18 gadus jaunais jēkabpilietis Reinis Nitišs turpināja pārsteigt rallijkrosa pasauli, kvalificējoties finālbraucienam un izcīnot ceturto vietu. Līdz šim veiktajos piecos posmos Nitišs iekrājis 112 punktus un uz Beļģiju dodas kā Pasaules RX kopvērtējuma līderis. Par 9 punktiem mazāk jeb 103 punkti ir 2003. gada pasaules rallija čempionam Peteram Solbergam. Trešajā pozīcijā šobrīd atrodas Nitiša komandas biedrs Andreas Bakeruds, kuram - 99 punkti.

''Beļģijas trase ir pilnīgi jauna, un lielākā daļa komandu un braucēju šeit nav ne startējuši, ne veikuši testus. Arī es šajā trasē neesmu bijis un zinu tieši tik daudz, cik ir publiski pieejama informācija medijos un sociālajos tīklos. Cik esmu nopratis, trase ir izveidota autošosejas apļa vidū, līdz ar to tās konfigurācija un līkumi varētu būt netipiski rallijkrosa sacensībām,'' iesāk Reinis Nitišs.


Foto: Qingan.com

''Džokera aplis Beļģijā būs izveidots pie trases pēdējā līkuma, pirms finiša taisnes – tas nozīmē, ka pirmajā aplī pēc starta visiem braucējiem būs maksimāli ilgi jābrauc vienā grupā, paredzu, ka gaidāma nopietna spēkošanās. Otra zīmīgā atšķirība, kuru ievēroju - starta zona izveidota pretēji braukšanas virzienam. Lai gan braucējiem tas īpašus sarežģījumus nevarētu radīt, risinājums kā tāds ir visnotaļ unikāls, un ko tādu es redzu pirmo reizi,'' par trasi stāsta Nitišs.

''Teju visiem sportistiem šis būs pirmais starts šajā trasē, un komandām šobrīd vēl nav zināšanu un pieredzes par to, kādi automašīnas regulējumi Beļģijā dos vislabāko rezultātu, tamdēļ sagatavošanās pirms braucieniem tiek plānota ar īpašu rūpību. Mums paredzēta ļoti detalizēta iepazīšanās ar trasi, jo šoreiz informācija par pareizo braukšanas trajektoriju un izdevīgākajiem bremzēšanas punktiem nav pieejama un tā būs jāizveido no jauna,'' pirms došanās uz Beļģiju atklāj Nitišs.

''Katrs treniņbraucienos veiktais kilometrs šeit būs īpaši svarīgs. Lai gūtu maksimāli daudz informāciju, veicot treniņbraucienus, man un komandas biedram būs pilnīgi atšķirīgi regulējumi. Tas dos vairāk datus, ko analizēt, un, cerams, palīdzēs ātrāk saprast, kādi regulējumi šeit strādā un kādi rezultātu nenes.''


Foto: Qingan.com

''Beļģijā varēs novērtēt, cik augstā līmenī ir komandas sadarbība un cik daudz piloti dalās ar tehnisko informāciju par dažādiem regulējumiem. Tāpat varēs novērtēt arī braucējus – kurš no visiem spēs visātrāk pielāgoties un apgūt jaunos līkumus, lai gūtu visaugstākos rezultātus,” pirms došanās uz Beļģiju izklāsta Nitišs.

Kā atzīst autocross.lv, tad SuperCar konkurence ir īpaši sīva, zinot, ka uz starta katrā posmā stājas pasaules autosporta zvaigznes un pēdējo gadu Eiropas un pasaules rallijkrosa spēcīgākie piloti. Ja Nitiša trumpis arī turpmāk būs rezultātu un braucienu stabilitāte, Reinis var turpināt cīņu par pasaules čempiona titulu līdz pat sezonas finišam. Rezultāti un tendences rāda, ka par galvenajiem titula dalītājiem veidojas Reinis, kā arī norvēģi Peters Solbergs un Nitiša OlsbergsMSE komandas biedrs Andreass Bakerūds. Ir daudz braucēju, kuri var uzvarēt katrā no atlikušajiem posmiem, taču pašlaik viņu neuzrāda stabilitāti pasaules čempionāta punktu krāšanā.

Pasaules RX posma norises grafiks:
Piektdiena, 11. jūlijs:
17:00 1. kvalifikācijas kārtas starta vietu izloze

Sestdiena, 12. jūlijs:
12:00 Brīvie treniņbraucieni
14:30 1. un 2. kvalifikācijas kārta

Svētdiena, 13. jūlijs:
09:00 Iesildīšanās braucieni
10:30 3. un 4. kvalifikācijas kārta
no 15:00 Finālbraucieni

Kopvērtējums SuperCar klasē:

1

Reinis Nitišs Ford Fiesta Mk7

112

2

Petter Solberg Citroën DS3

103

3

Andreas Bakkerud Ford Fiesta Mk7

99

4

Toomas Heikkinen VW Polo Mk5

88

5

Anton Marklund VW Polo Mk5

64

6

Timur Timerzyanov Peugeot 208

64

7

Timmy Hansen Peugeot 208

59

8

 
Tanner Foust VW Polo Mk5

42


Pasaules RX posma galvenos notikumus ar komentāriem latviešu valodā varēs vērot kanālā Viasat Sport Baltic. Tiešraides sākums svētdien, 13. jūlijā, plkst. 15:00. Savukārt, sacensību finālbraucienus tiešraidē, angļu valodā, pārraidīs arī Pasaules RX oficiālajā interneta mājas lapā www.rallycrossrx.com.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png