profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Baumanis: Mērķis bija tikt Top 10, tāpēc par trešo vietu ir liels gandarījums

Mārtiņš Jankovskis 05.05.2014 - 17:44 Baumanis: Mērķis bija tikt Top 10, tāpēc par trešo vietu ir liels gandarījums
Jānis Baumanis uz goda pjedestāla. Foto: No komandas personīgā arhīva

Svētdien Portugālē noslēdzās Eiropas rallijkrosa čempionāta pirmais posms, kurā startēja arī latviešu braucējs Jānis Baumanis. Ja pēc pirmās dienas Jānis bija desmitajā vietā, tad otrajā dienā sportists uzlaboja savu sniegumu un ātrumu, kas ļāva iekļūt ne tikai pusfinālā, bet arī vēlāk finālā. Tajā Jānis tikai savās desmitajās rallijkrosa sacensībās spēja izcīnīt augsto trešo vietu, kas debitantam ir izcils sasniegums.

Lai uzzinātu, kā Jānim gāja sacensību otrajā dienā, portāls Go4speed sazinājās ar Baumani, kurš pastāstīja vairāk.

''Sacensību otrā diena neiesākās tik veiksmīgi, kā pirmās dienas sākums. Svētdienas rītā laikam vēl nebiju kārtīgi atmodies, kā arī pēc sestdienas avārijas bija problēmas ar bremzēm, kuras par laimi ātri izdevās novērst pēc pirmā iesildīšanās brauciena,'' iesāk Jānis Baumanis.


Foto: No komandas personīgā arhīva

''3.kvalifikācijas kārtā savu iebraucienu uzvarēju, bet mans uzrādītais laiks bija ļoti slikts, jo trase pirms brauciena tika salaistīta un bija izveidojusies dubļu kārtu, kuru man nācās attīrīt. Ar katru nākamo braucienu trase apžuva un arī trajektorija kļuva tīrāka un sausāka, līdz ar to konkurentiem bija labākas izredzes un arī laiki. Tobrīd likās, ka sestdienas labie apļu laiki brīvajos treniņos un sesijās ir sagadīšanās un cerības uz pusfinālu ir zudušas, taču labi, ka bija, kas mani sapurina, tāpēc spēju savākties! Uz ceturto kvalifikācijas sesiju jau izgāju apņēmības pilns un savā braucienā nobraucu otrajā vietā, bet visā noslēdzošajā laika kontroles sesijā biju uzrādījis ceturto ātrāko laiku, atpaliekot no līdera 1,1 sekundi, kas deva 9 vietu pusfinālā,'' turpina Jānis.

''Līdz pusfināla braucieniem man bija problēmas ar startiem, taču tad ar inženieriem izrunājāmies, ko daru nepareizi, un pusfinālā starts jau bija viens no labākajiem. Pusfinālā no komandas bija uzdevums ''būt vai nebūt''. Labi apzinājos, ko pēc vakardienas rezultātiem no manis gaida somu komanda un mani līdzjutēji, tādēļ koncentrējos un centos braukt precīzi un ātri, kas beigās arī attaisnojās. Nākot ārā no Džokera apļa, biju spiests riskēt - braucu pa iekšmalu uz mata tiesu, bet tīri izlecu priekšā diviem konkurentiem. Tālāk pirmo braucēju noķert bija nereāli, bet no trešās vietas ieguvēja paspēju vēl atrauties par divām sekundēm. Tas bija kaut kas! Tādējādi debijas sacensībās nodrošināju sev un abu komanadas auto startu finālā, par ko jau tajā brīdī biju ļoti priecīgs!''


Foto: No komandas personīgā arhīva

''Pirms fināla izrunājām iespējamo stratēģiju, ko arī braucienā veiksmīgi izpildīju. Pēc starta uzreiz devos džokerī, kamēr citi braucēji džokera apli bija nolēmuši braukt vēlāk. Pa radio saņēmu komandu spiest, cik varu, jo ar Linnemanu, kurš tajā brīdī bija trešais, bet es aiz viņa, mums bija praktiski vienādi laiki. Darīju, ko varēju, un izrāvu trešo vietu. Vislielākais prieks laikam uzreiz pēc brauciena bija komandai, jo savās pirmajās Eiropas sacīkstēs atstāju aiz muguras vienu no visātrākajiem pilotiem šajā klasē,'' prieku neslēpj Jānis.
 
Jānis atzīst, ka šajā reizē krievu sportists, kurš izcīnīja uzvaru, nebija ķerams. ''Krievu braucējs šoreiz nebija ķerams, jo viņš tiešām bija ļoti ātrs. Vakar braucu ar viņu vienos laikos, bija pat apļi, kuros biju ātrāks, bet svētdien – fantastika, kā viņš nobrauca. Viņam pirms sezonas testos sanāca nobraukt apmēram 300 apļus, bet mums apmēram 30. Domāju ka man vēl pietrūka pieredze tādā atmosfērā. Taču viss ir labi un nākamreiz centīsimies būt ātrāki. Finālā otrajai vietai zaudēju nepilnu sekundi, bet Linnemans savukārt zaudēja man nepilnu sekundi. Cīņa te kā bobslejā,'' smejoties turpina Baumanis.


Foto: No komandas personīgā arhīva

Uz jautājumu, kāds bija Jāņa mērķis pirms sacensībām, sportists saka. ''Pirms sacensībām mērķis bija tikt Top 10. Pēc sacensību pirmās dienas ar komandas vadību spriedām, ka ir jācīnas par 5-6 vietu. Protams, ar šādu rezultātu visi esam ļoti apmierināti un saprotam, ka kopā varam cīnīties par augstākajām vietām. Tēvs arī pirms pusfināla man mierīgi pateica – tu vari būt uz trepēm (goda pjedestālu)... Atklāti sakot, es par to pat nedomāju, tik centos nobraukt pēc iespējas labāk, kas arī izdevās. Tā ka mērķis ir ar uzviju izpildīts un nu jau latiņa tiek pacelta augstāk par minimālajiem mērķiem. Protams, pēc vienas sacensības ir grūti spriest, bet kaut kādas aprises jau ir iezīmētas un pirms nākamajām sacensībās spriedīsim par uzdevumu Anglijā.''


Foto: No komandas personīgā arhīva

''Gribu teikt lielu paldies ģimenei, bez kuras atbalsta šeit nebūtu nonācis. Paldies ''Set Promotion” komandai, Uģim Traubergam un Aigaram Nitišam, kas palīdzēja visu noorganizēt, lai varētu braukt šajā komandā. Paldies Reinim un viņa komandas biedram Andreasam Bakerūdam par padomiem, kas lieti noderēja. Nu jau zināms, ka ''Set Promotion” komandā turpināsim braukt visu atlikušo sezonu. Man tiešām bija prieks redzēt gan mehāniķus, gan inženierus, gan arī komandas vadību tik laimīgu, jo man izdevās uzrādīt augstāko rezultātu no komandas. Prieks, ka neliku visiem vilties par šo iespēju. Man bija neaprakstāms prieks strādāt ar tādu komandu, kura ir tik profesionāla.''


Jānis uz goda pjedestāla. Foto: No komandas personīgā arhīva

Sarunas noslēgumā uz jautājumu, kur slēpjas panākumu atslēga, ka gan Jānis, gan Reinis debijas sacensībās izcīna trešo vietu, Jānis smejoties saka. ''Tikko ieraudzīju, ka mēs ar Reini dzīvojam trešajā numuriņā (veselīgi smiekli). Viss šodien pa trešo. Un Reinis arī saka, ka šodien esmu labs bijis,” smejoties nobeidz Jānis.

Arī portāls Go4speed no sirds apsveic sportistu ar šo lielisko panākumu.

Super 1600 klases finālbrauciena rezultāti:
1. Sergej ZAGUMENNOV 04:19.588
2. Nikita MISIULIA 04:22.468
3. Jānis BAUMANIS 04:23.132
4. Ulrik LINNEMANN 04:23.397
5. Timur SHIGABUTDINOV 04:24.488
6. Vaclav VEVERKA 04:26.576
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png