profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Latviešu sportistiem godalgotas vietas Igaunijas rallijkrosa sacensībās

Mārtiņš Jankovskis 23.05.2024 - 01:08 Latviešu sportistiem godalgotas vietas Igaunijas rallijkrosa sacensībās
AIX Motorsport komandas braucēji visiem pa priekšu. Foto: EST RX/rallikross

Pagājušās nedēļas nogalē tika aizvadīts Igaunijas rallijkrosa čempionāta otrais posms, kurā uz starta izgāja vairāki latviešu sportisti.

BMW RX3000 klasē, uzvarot kvalifikācijā, pusfinālā un finālā, uzvaru svinēja AIX Motorsport komandas braucējs Aigars Tīdmanis, kurš aiz sevis atstāja Daili Jansonu, bet trešais 11 braucēju konkurencē - Ilgonis Grēns. Desmitais palika Andris Krieviņš.


Foto: EST RX/rallikross

''Uz šo posmu ierados nevis ar savu ierasto BMW E30, bet gan ar komandas otro mašīnu BMW Compact. Ņemot vērā, ka ar šo auto nebiju startējis, vēlējos to patestēt un saprast, cik konkurētspējīgs tas ir. Testus mums nesanāca nobraukt, tāpēc pirmo reizi ar šo auto izbraucu sacensību rītā, kur man bija doti trīs apļi, lai apgūtu trasi un saprastu auto. Pirmā iepazīšanās nebija diez ko veiksmīga, jo uz asfalta tramplīna pa dullu uzlecu un pēc smagas piezemēšanās saliecu priekšējo piekari. Ņemot vērā, ka mūsu klase startēja pirmā, bija maz laika, lai savestu kārtībā automašīnu. Uz pirmās kvalifikācijas startu izbraucu pēdējā minūtē, bet viss bija kārtībā,'' portālam Go4speed stāsta Aigars Tīdmanis


Foto: EST RX/rallikross

Neskatoties uz starta izbīli, turpinājumā viss ritēja pēc plāna. ''Pašas sacensības aizritēja kā pa diedziņu – uzvarēju visas trīs kvalifikācijas, kā arī uzrādīju ātrākos apļa laikus. Pusfinālā man blakus stāvēja komandas biedrs Grēns, tāpēc pirmo līkumu sadalījām draudzīgi. Pusfinālā finišā arī izcīnījām 1. un 2.vietu. Finālā gan startā nedaudz sanāca pagrūstīties ar igauņu sportisti, bet man sanāca nosargāt pirmo pozīciju, lai arī pēc starta kontaktiem automašīnai bija izsista stūre un auto nestūrējās tā, kā gribētos. Neskatoties uz to, sanāca diezgan pārliecinoši izcīnīt uzvaru.''


Foto: EST RX/rallikross

Par saviem turpmākajiem sezonas plāniem viens no ātrākajiem BMW RX3000 klases braucējiem Aigars piebilda, ka ''Šobrīd plānoju, ka, iespējams, piedalīšos vēl kādā Igaunijas RX posmā, bet Latvijas-Lietuvas RX čempionātā šogad neplānoju startēt, jo ar sezonas trešo posmu brauks mans audzēknis Jēkabs Martinovs. Ir grūti apvienot trenēšanu ar braukšanu, tāpēc šoreiz priekšroka Jēkabam.''

Jāpiebilst, ka automašīna, ar kuru Aigars uzvarēja, ir pārdošanā!

Supercar klasē uz starta izgāja trīs sportisti, kur uzvaru svinēja latviešu autosportists Bruno Blumbergs.

Blumbergs autosportā savam vārdam lika izskanēt jau pagājušajā sezonā – “ienācējs” no malas. Mūsu sportistam iepriekš nebija nekādas reālas braukšanas pieredzes sacensībās, tikai tik, cik viņš trenējās uz braukšanas simulatora. Bruno pērn sāka spoži – maijā, pirmajās rallijkrosa sacensībās zem komandas “OC Racing” paspārnes, jaunais sportists, tobrīd vēl nebūdams 18 gadus vecs, braucot XTreme bagiju klasē, uzrādīja izcilu rezultātu, kļūstot par Latvijas – Lietuvas rallijkrosa 2023.gada vicečempionu.


Foto: EST RX/rallikross

Sākoties 2024.gada sezonai, jaunais sportists kopā ar savu treneri Arni Odiņu sagādāja daudziem pārsteigumu, pārkāpjot rallijkrosa ātrākajā un jaudīgākajā “SuperCar” klasē. Viņa rīcībā bija tepat Latvijā būvētais “SuperCar”, kas tapis uz “Hyundai i20” bāzes. Šīs mašīnas idejas autors ir mehāniķis Rūdolfs Krēsliņš.

Supercar klasē bez Bruno startēja arī divi pieredzējušie igauņu sportisti Arvo Kasks un Marts Tikerbars. Startējot no otrās pozīcijas, pirmajā līkumā pieredzējušais Kasks latviešu braucēju izstūma no trases, liekot braukt aizmugurē. Taču Bruno temps bija ātrs, un viņš ''uzsēdās'' savam konkurentam ''astē''. Izlemjot pareizajā brīdī par “džokera taktiku”, viņš nokļuva abiem saviem konkurentiem priekšā, tādējādi svinot uzvaru!


Foto: EST RX/rallikross

Jaunais sportists ļoti gandarīts par savu pirmo izcīnīto uzvaru, ņemot vērā, ka jaudīgajā un ātrajā “SuperCar” klasē startē kā debitants. Viņš, raugoties nu jau netālā pagātnē, kad emocijas mazliet norimušas, saka, ka ir ļoti gandarīts par paveikto: ''Paldies manam trenerim Arnim Odiņam, visai “OC Racing” komandai, paldies manam tētim, kurš mani atbalsta šajā sportā, paldies draugiem, manai ģimenei, kas jūt man līdzi un visur ir man blakus. Paldies Igaunijas rallijkrosa organizatoriem par lieliskām sacensībām un abiem maniem sāncenšiem par spēcīgo konkurenci, no kuras varu tikai mācīties. Došos uz priekšu, centīšos sasniegt aizvien lielākus mērķus, aizvien labākus rezultātus un neapstāšos pie jau izdarītā,'' tā Bruno Blumbergs.

Crosskart Xtream klasē sestais palika Jānis Baumanis.

Igaunijas rallijkrosa čempionāts turpināsies 8. jūnijā Pirojas trasē, bet Latvijas – Lietuvas rallijkrosa čempionāta nākamais posms paredzēts 30. jūnijā Klaipēdā, “Vilkyčiai” trasē Lietuvā.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png