profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Svilis: Avārija pie 180 km/h liela ātruma notika neveiksmīgu apstākļu dēļ (VIDEO)

Mārtiņš Jankovskis 06.02.2014 - 10:13 Svilis: Avārija pie 180 km/h liela ātruma notika neveiksmīgu apstākļu dēļ (VIDEO)
Automašīna pēc izstāšanās. Foto: twitter.com/ivopukis

Pagājušās nedēļas nogalē Liepājas pusē norisinājās Eiropas rallija čempionāta (ERČ) otrais posms ''Rally Liepāja”, kurā uz starta Production klasē izgāja arī divas mūsu pašmāju ekipāžas – Jānis Vorobjovs/Andris Mālnieks un Mārtiņš Svilis/Ivo Pūķis.

Pēc astotā posma kopvērtējumā bija vērojama skaista aina, jo Svilis tobrīd bija absolūti sestais ātrākais, bet Vorobjovs – astotais. Taču devītajā posmā Sviļa ekipāža lielā ātrumā izbrauca nedaudz no trases, taču ar to pietika, lai uz akmeņa un sasaluša zemes kluča nolauztu riteni.

Šī iemesla dēļ Sviļa/Pūķa ekipāža bija spiesta izstāties, kamēr Vorobjovs ar Mālnieku noturēja savu tempu un, finišējot sestajā vietā absolūti, beigās svinēja lielisku uzvaru Production klasē, kurā uz starta izgāja 16 ekipāžas.


Vorobjovs/Mālnieks. Foto: Mārtiņš Vanags, Go4speed

''Rallijs bija ļoti grūts, jo lielāko slodzi iedeva negaidītas laika apstākļu maiņas,'' sarunā ar portālu Go4speed stāsta Andris Mālnieks. ''Tieši šis faktors prioritātes braucējiem nekādas priekšrocības nedeva, un abu dienu pirmos posmus braukt bija ļoti sarežģīti, ko var redzēt arī rezultātos. Veicot šos pašus posmus otro reizi, uzlabojām savu laiku. Brīžiem pat par vienu minūti. Uzskatu, ka kopvērtējumā būtu pat augstāk, ja sākotnēji startētu zemāk, bet tā nu tas ir, ka paredzēt neko nevaram, tāpēc ir labi, kā ir. Ar ralliju esam abi apmierināti, jo gūti vērtīgi punkti Latvijas rallija čempionātā. Prieks, ka Latvijai ir arī ERČ Production kauss. Noteikti gribu atzīmēt, ka rallija organizācija bija augstā līmenī,’’ nobeidz Mālnieks.

Lai arī Svilis/Pūķis bija spiesti izstāties (pie ātruma apmēram 180 km/h tika nolauzts mašīnas ritenis), Mārtiņš sarunā atzina, ka ir apmierināts ar savu tempu. ''Lai arī līdz beigām nesanāca nobraukt, uzskatu, ka rallijs bija izdevies, jo ar savu sniegumu bijām apmierināti. Šis mums bija liels pārsteigums, ka bez treniņiem un bez testiem mēs ar šo Evo IX spējām būt tik ātri gan absolūtajā klasē, gan Production ieskaitē. Lai arī apstākļi bija grūti, mēs spējām pabraukt ātri, par ko arī ir liels prieks,'' sarunā ar Go4speed stāsta Mārtiņš Svilis.


Svilis/Pūķis. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Jautāts, kas ekipāžai lika izstāties, Svilis turpina. ''Tur bija vienkārši neveiksmīga situācija. Kad pierakstījām trasi, tad ceļš bija bez sniega, taču sacensību laikā tajā vietā ceļš bija saputināts, tāpēc tramplīnu tajā vietā nevarēja fiziski izņemt tuvāk kreisajai malai. Nepaņemot pareizi iekšmalu pirms līkuma, tas atspoguļojās līkuma izejā, kur arī izslīdējām. Viss jau būtu labi, bet nedaudz tālāk tur grāvī kā nomērīts stāvēja akmens, pa kuru arī trāpījām un rallijs mums bija beidzies.''

Šobrīd nav zināms, kad Mārtiņu atkal redzēsim trasē, jo ekipāža Sarmas posmā nebrauks. ''Pagaidām galvā ir visādas domas, tāpēc nezinu, kur, ko, kad un ar ko brauksim. Zinu, ka noteikti nebrauksim Sarmas ralliju. Esam pietiekoši daudz patērējušies, jo šis rallijs bija padārgs. Tagad vēl mašīnas remontā būs jāiegulda zināmi līdzekļi, jo sanāca diezgan būtiski sabojāt ritošo daļu. Riepas? Tās aizgāja gandrīz maksimāli atļautās – 20 riepas sacīkstēm un četras iepazīstoties (Kā nesen portālam atzina Edijs Bergmanis, tad viens riepu komplekts maksā 1 200 eiro bez PVN).''


Svilis/Pūķis. Foto: Viesturs Lācis, Go4speed

Lai arī līdz šim Svilis bija redzams braucot ar Evo VIII, Liepājas posmā sportists uz starta izgāja ar N grupas Evo IX. Jautāts, vai ir liela atšķirība starp šīm mašīnām, Svilis saka. ''Patika braukt ar N grupu. Krietni mierīgāk, bet ne lēnāk, kā ar A grupu. N4 nav lēnāka par A grupu (smejas). Viņai motors ir vājāks, bet lēnāka viņa nav, ko arī pierādīja pats rallijs. Es uzskatu, ka tas ir mīts domāt, ka A grupa ir kaut kas ļoti jaudīgs. Pēc šī rallija varu teikt, ka lielu atšķirību starp A grupas Evo VIII un N4 grupas Evo IX neredzu. Esmu sapratis, ka ar N grupu varu braukt plūdenāk un precīzāk. Kad jaudas ir daudz, to vairs nevar izdarīt un sākas citas problēmas,'' nobeidz Svilis, kur piebilda, ka, ja nebūtu šī izstāšanās, viņam ar Ivo būtu lieliska iespēja izcīnīt Production kausu.

Sviļa avārija:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png