profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

PRO driftā uzvar Eglīte, neiztiek bez avārijām

Go4speed 28.05.2011 - 20:12 PRO driftā uzvar Eglīte, neiztiek bez avārijām
Latvijas drifta čempionāta pirmajā un Austrumeiropas (EEDC) drifta čempionāta otrajā posmā triumfēja „LAK-Y Racing" - pirmo vietu izcīna Jānis Eglīte, kuram komandas biedru finālā piekāpās Gatis Lapāns. Savukārt vienam no sacensību favorītiem, Kristapam Blušam, ceturtdaļfināla braucienā lietuviešu kolēģis iebrauca automašīnā.

Ne velti pirms sacensībām tās tika nodēvētas par čempionu sacīkstēm, jo uz starta stājās vairāki pagājušā gada čempioni - Igaunijas čempions Gatis Lapāns, Latvijas uzvarētājs Jānis Eglīte, Lietuvas čempions Darius Balys un Baltijas pirmās vietas ieguvējs Ivo Cīrulis. Nedrīkst arī aizmirst par citiem spēcīgajiem ārzemju braucējiem, kas treniņos pieteica nopietnu konkurenci pašmāju pilotiem.

Treniņu laikā automašīnas netika žēlotas un vairākus pilotus piemeklēja tehniskas likstas - Cīrulim pirmā brauciena pirmajā līkumā izšķīda pusass, zviedru oranžajam 7. sērijas BMW atteica turbīna, savukārt Ilo Giela un Jāņa Lamberta automašīnām bija problēmas ar šķidrumu sūcēm.

Arī kvalifikācijas braucieni gādāja par adrenalīnu - tika mērīts katra automobiļa ātrums pirms iemetiena, tāpat vairāki piloti pārvērēja savas spējas un atsitās pret trases nožogojumu (riepām vai apmalēm). Visātrākā iemetiena titulu ar 133 km/h ieguva Lapāns.

Lai arī laiks visu dienu bija apmācies un saulīte caur mākoņiem iespīdējās retāk nekā ierasts, līdz lietum par laimi nenonāca un visu dienu pieturējās mērens laiks. To novērtēja arī skatītāji, kas uz fināla braucieniem bija piepildījuši praktiski visas tribīnes. Skatītāju ērtībai pretī tribīnēm tika novietots liels ekrāns, uz kura varēja redzēt visus braucienus un arī to atkārtojumus.

Tandēmi jeb finālbraucieni sākās ar pamatīgu „action" - zviedrs Tobias Andersson ar balto Toyota Supra tandēmā pret Kristapu Blušu jau pirmajā līkumā aizslīdēja taisni un ar pamatīgu ātrumu ietriecās zemes aizsargvalnī. Nākamais Bluša brauciens gādāja par dienas skarbāko momentu - aiz viņa brauca lietuvas čempions Darius Balys, kas pienāca pārāk tuvu un aizskāra Bluša automašīnu. Sekoja Bluša sagriešanās, uz kuru gan Balys nepareizi noreaģēja - cenšoties dūmu mākonī apdzīt Blušu, viņš tajā ieskrēja, pamatīgi apskādējot gan savu, gan Bluša automašīnu.

Blušs šo braucienu komentēja, sakot, ka „tas nebija īpaši sportiski. Viņam vajadzēja apstāties un nevis triekties iekšā dūmu mākonī. Līdz ar to viņs ne tikai uzsita, bet arī sasita manu auto". Tā kā sadursmes izraisītājs bija Darius, tad Blušs kvalificējās uz pusfinālu. Tomēr Mazdu tik ātrā laikā salabot nebija iespējams, tādēļ nācās no kādā automašīnu aizlienēt.

„Sākotnēji bija doma par Bekermana Subaru, tomēr iesēdos tajā un nejutos komfortabli, ļoti jāpierod pie tāda būtu." Pēc tam tika sarunāts Edmunda Ērgļa 3. sērijas (E30) BMW un ar to arī braukts pusfinālā pret Eglīti. Brauciens gan nevedās un jau pirmajā līkumā Kristaps pieļāva būtisku kļūdu. „Pie katra auto ir jāpierod, nav iespējams tik ātri adaptēties. Negribēju riskēt ar svešu auto un savu veselību," tā savu pēdējo braucienu komentē Blušs. Gan savas atraktīvās braukšanas, gan arī neveiksmju dēļ par neapstrīdāmu publikas mīluli kļuva tieši Kristaps.

Tikmēr bez īpašām problēmām cauri dažādajiem tandēmiem uz finālu pusi virzījās Lapāns un Eglīte, kuri jau pirms sacensībām tika uzskatīti par galvenajiem favorītiem. Pusfinālos Eglīte pieveica jau minēto Blušu, savukārt Lapāns uz finālu tika caur uzvaru pār Jāni Lambertu. Lamberts pēc pagājušā gada neveiksmīgās PRO sezonas, šo gadu iesācis ar ierindošanos godpilnajā trešajā vietā.

Finālbraucieni starp „LAK-Y Racing" komandas biedriem bija kā saldais ēdiens skatītājiem. Lapāns un Eglīte brauca tik līdzīgi, ka pēc pirmajiem diviem iebraucieniem tiesneši nevarēja izšķirties un lika braukt vēlreiz. Arī trešā cīņa starp abiem bija līdzvērtīga, tomēr pēdējā braucienā Lapāns pieļāva nelielu kļūdu, tādējādi par EEDC un Latvijas uzvarētāju tika pasludināts Jānis Eglīte.

„Tā bija plānots. Ar Gaču pa dienu sarunājām, ka tiekamies finālā un tā arī tikāmies," ar smaidu sejā atzina Eglīte. Uz ko komandas biedrs Lapāns ar prieka pilnu seju piebalsoja, ka „ir tieši tā, kā Janka saka".

Interesanti un tajā pašā laikā Latvijai glaimojoši ir tas, ka pirmās vietas EEDC otrā posma vērtējumā ieņem tieši Latvijas braucēji. Šie rezultāti liek domāt, ka EEDC čempionātā jābrauc ne vien Blušam un Lapānam, bet arī citiem mūsu pilotiem kā Eglītei, Lambertam un Cīrulim, kurš šajā posmā trūkstošo treniņu dēļ vēl neuzrādīja pilnu potenciālu.

Zemāk piedāvājam foto no pasākuma un finālbraucienu video Eglītes un Lapāna izpildījumā.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png