profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

F1 leģenda uzskata, ka mūsdienu formulas ir pārāk drošas

Artūrs Virbulis 28.04.2012 - 17:52 F1 leģenda uzskata, ka mūsdienu formulas ir pārāk drošas
Foto: crashPA/xpb.cc

Pirmā formula ar katru gadu kļūst aizvien drošāka un drošāka, ko pierāda arī tas, ka pēdējais F1 fatālais gadījums datēts 1994. gada 1. maijā ar Airtona Sennas nāvi. Šāda drošības uzlabošanās būtu jāvērtē pozitīvi, tomēr F1 leģenda Stirlings Moss ir citādās domās. Viņš salīdzina autosporta bīstamību tagad un toreiz, un vēlētos, lai mūsdienu F1 būtu vairāk adrenalīna.

Stirlings Moss, 81, F1 sacīkstēs piedalījās piecdesmitajos gados un desmit sezonu laikā spēja izcīnīt četrus vicečempiona titulus un trīs trešās kopvērtējuma vietas. „F1 pievilcība slēpās bīstamībā," savu aktīvo F1 laiku raksturo Stirlings Moss. Un tur nu viņam ir taisnība, jo laika posmā no 1951. līdz 1961. gadam pirmās formulas sacīkstēs bojā gāja 22 braucēji. Kopskaitā visas F1 vēsturē savu dzīvību sacīkšu, kvalifikācijas vai treniņu laikā atdevuši 47 piloti.

„Autosportam nebūtu jābūt drošam, tam būtu jābūt vairāk bīstamam. Šis apstāklis toreizējās sacīkstes padarīja daudz aizraujošākas, nekā tās ir mūsdienās. Autosports bija ļoti bīstams sports, un kā jaunam vīrietim tev gribējās piedzīvot ko aizraujošu. Es par to toreiz īsti nedomāju, man risks bija vienaldzīgs. Man galvenais bija ar sacīkšu automobili braukt tik ātri, cik vien iespējams, tas bija vienīgais par ko es sēžot automašīnā domāju," stāsta F1 leģenda.

Pēdējam teikumam noteikti piekristu visi mūsdienu F1 piloti, tomēr priekšnosacījumi mūsdienās pirmajā formulā ir pavisam citādāki, nekā tie bija 20. gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados. „Pirmā formula attīstījusies par ļoti droši sporta veidu, tā mūsdienās ir tikpat droša kā futbols. Automašīnas veidots oglekļa šķiedras un iztur ļoti daudz, tas ir fantastiski," par mūsdienu F1 izsakās Moss.

Viņš gan piekrīt, ka laiki ir mainījušies, tādēļ bīstamība F1 mūsdienās vairs nav pieļaujama. „Tas, ka sportisti sacensībās mirst, mūsdienās vairs netiek akceptēts. Pēckara gados tas arī, protams, bija briesmīgi, ja kāds sportists sacīkstēs zaudēja dzīvību, tomēr tas nebija tik nepieņemami. Mūsdienās tā vairs nav," secina viens piecdesmito gadu labākajiem F1 braucējiem.

Jāatzīmē, ka tieši smagas avārijas dēļ Moss 1962. gadā pameta F1 un autosportu. Pēc šīs avārijas viens no visu laiku veiksmīgākajiem britu F1 pilotiem vēsturē vienu mēnesi nogulēja komā, kā arī uz sešiem mēnešiem viņam bija daļēji paralizēta ķermeņa kreisā puse. Moss F1 centās atgriezties, tomēr pēc testu aizvadīšanas viņš secināja, ka nespēj pabraukt tik ātri kā agrāk. Mūsdienās Moss piedalās dažādās vēsturisko spēkratu sacensībās.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png