profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

'Drive eO' 1368 Zs elektrisko auto pilotēs ASV zvaigzne Millens; Dambis skaidro šo izvēli

Mārtiņš Jankovskis 28.04.2015 - 19:34 'Drive eO' 1368 Zs elektrisko auto pilotēs ASV zvaigzne Millens; Dambis skaidro šo izvēli
Rīss Millens. Foto: https://www.flickr.com/photos/60105616@N02/

Portāls jau vēstīja, ka “Drive eO” arī šogad piedalīsies leģendārajās Paikspīkas kalnā braukšanas sacensībās ASV (Pikes Peak International Hill Climb). Komanda apstiprināja, ka tā šogad Paikspīkas kalnu mēģinās iekarot ar eO PP03 automobili - pasaulē pirmo vienu megavata elektrisko sacīkšu automašīnu, kura jauda ir 1020 kW jeb 1368 ZS.


Jaunā auto skice. Foto: www.flickr.com/photos/driveeo

''Mēs vēlamies kļūt par pirmajiem, kuri šajās sacensībās uzvar ar elektrisko sacīkšu auto,” kaujinieciski noskaņots ir Andris Dambis, “Drive eO” vadītājs.

Otrdien komanda apstiprināja, ka tās unikālo automašīnu šogad stūrēs 42 gadus vecais leģendārais autobraucējs, bijušais Paikspīkas uzvarētājs un rekordists Rīss Millens, kurš savas karjeras laikā piedalījies daudz un dažādās sacensībās, tai skaitā arī ''Global Rallycross'', Formula D un rallijā.


Millens (pa labi) kopā ar Kenu Bloku. Foto: https://www.flickr.com/photos/60105616@N02/

''Esmu ļoti pagodināts, ka ''Drive eO'' man piedāvāja pirmo reizi Paikspīkā braukt ar elektrisko sacīkšu auto. Kad Kristaps stāstīja par automašīnas jauno dizainu, man uzreiz radās interese strādāt šajā komandā. ''Drive eO'' radījusi visjaudīgāko automašīnu, kurai ir lielas izredzes uzvarēt. Man ir pilnīga pārliecība, ka mums ar šo komandau tas izdosies! Ideālos apstākļos ar šo auto varam trasi veikt ātrāk nekā deviņās minūtēs,'' tā Rīss Millens.

Lai noskaidrotu, kā Drive eO nonāca līdz tam, ka viņu automašīnu šogad vadīs pieredzējušais Millens, kā arī par daudzām citām lietām, portāls Go4speed uz sarunu aicināja Kristapu Dambi.

Kristap, vai tā tiesa, ka šogad jūsu auto stūres pieredzes bagātais Rīss Millens?
Jā, šogad sacensībās brauks nevis Jānis, kā viņš to darīja iepriekš, bet gan 42 gadus vecais Rīss Milens. Taču Jānis paliek mūsu komandā, kur viņš būs gan izmēģinājumu pilots testos, gan mehāniķis.


Millens rallijkrosa sacīkstēs. Foto: https://www.flickr.com/photos/60105616@N02/

Apskatot Millena CV, jāsaka, ka tas ir ļoti krāšņs.
Milens ir ļoti pieredzējis, jo viņš pirmo reizi šajās sacensībās startēja 1992.gadā. Tāpat viņš braucis driftā, rallijā, ralljkrosā un citās sacensībās.

Kā jūs nonācāt līdz tam, ka Millens brauks ar jūsu auto?
No sacensību organizatoriem dabūjām viņa kontaktus, kur nolēmām uzrunāt viņu. Uzrakstīju īsu e-pastu, ka mums ir jauns projekts un vai viņam nav interese sadarboties. Drīz vien sekoja atbilde, ka viņam ir interese par mūsu projektu. Turpinājumā mēs komunicējam caur e-pastiem, kur apspriedām visus neskaidros jautājumus, tai skaitā lietas par braukšanu un tehniskām niansēm. Rīss tiešām gribēja pārliecināties, ka mēs esam nopietni spēlētāji ar kuriem viņš gribētu sadarboties. Divu nedēļu laikā visi neskaidrie jautājumi tika atrisināti un mēs spējām vienoties.


Foto: https://www.flickr.com/photos/60105616@N02/

Vai Millens nebija ilgi jāpierunā?
Viņš ASV ir ļoti zināms sportists, tāpēc viņš atzina, ka viņš grib iesaistīties tikai tādos projektos, kur viss tiek darīts pareizi un kur ir pietiekami cerīgs iznākums. Viņam ir ļoti liela pieredze, kā arī liela izpratne par automašīnām un to regulējumiem. Uz visiem jautājumiem, kurus viņš mums uzdeva, mēs spējām atbildēt un pamatot savu viedokli, tāpēc Millens saprata, ka mēs esam tehniski augstvērtīgi partneri. Divu nedēļu laikā visi jautājumi tika izrunāti un mēs piekritām slēgt vienošanos.

Vai jums par šiem Millena pakalpojumiem būs arī jāmaksā?
Millens ar braukšanu nodarbojas profesionāli, par ko viņam maksā naudu. Mūsu gadījumā mēs viņam naudu nemaksāsim, jo viņam pašam ir liela interese piedalīties šajā projektā. Viņš pēdējo reizi Paikspīkā brauca 2013.gadā, kad rekordu uzstādīja Sebastjans Lēbs, bet Milens toreiz palika otrais.


Foto: https://www.flickr.com/photos/60105616@N02/

Vai viņam šīs būs pirmās sacensības ar elektroautomobili?
Ar elektroautomobili viņam šī būs pirmā pieredze, bet viņa tēvs, kurš arī Paikspīkā braucis ļoti daudz, ir savulaik braucis ar elektroautomobili. Taču Rīss Milens ļoti labi zina, ko šādi auto spēj. Viņš saprot, ka šogad tā būs savādāka braukšana.

Priekšā noteikti jums ieplānoti daudz testi.
Jā, izmēģinājumi būs gana daudz. Gan Milens, gan arī Jānis ar šo auto brauks daudz. Vispirms ar šo auto pa Baltiju brauks Jānis, bet vēlāk ASV pieslēgsies arī Millens. Taču arī Jānis tur uz vietas nepieciešamības gadījumā izbrauks. Jānis kā tehnisks cilvēks ir lielisks palīgs par visiem tehniskiem jautājumiem. Viņš jebkurā gadījumā būs noderīgs komandas biedrs.


Foto: https://www.flickr.com/photos/60105616@N02/

Ar ko saistīta šāda pilotu maiņa? Vai jums neapmierināja Horelika rezultāti?
Nē, nav tā, ka mēs Horeliku nolēmām nomainīt kaut kādu rezultātu dēļ. Tas, ka mūsu komandā tagad brauks Millens, mūsu komandai ir liels panākums un solis uz priekšu. Līdz šādam brīdim mēs esam nonākuši pateicoties tam, ka mēs esam braukuši kopā ar Jāni. Ilgi domājām, kā būtu pareizāk. Beigās no trīs kandidātiem, starp kuriem arī bija Jānis, nolēmām, ka šogad brauks Rīss. Nevienā brīdī neesam novērtējuši Horelika ieguldījumu kā nepietiekamu. Viņš mūsu projektos ir piedalījies ar lielu atdevi. Taču ir jāiet uz priekšu. Apskatoties pasaules mērogā, tad šādiem projektiem ir vajadzīgs arī finansējums. Ar šo braucēju mums nedaudz ir atrisinājies finansiālais jautājums, jo, ja līdz tam Rīss saņēma naudu par braukšanu, tad šoreiz viņš mūsu komandā nāk ar savu budžetu. Šoreiz viņam šis projekts ļoti interesē, tāpēc viņš ir gatavs arī par to maksāt. Ir ļoti patīkami, ka tavā komandā brauc pilots, kuram ir gan savs budžets, gan ļoti liels talants un spējas.

Noteikti, ka šāda pilota piesaiste dos jums lielākas iespējas nākotnē.
Protams, ir jāsaprot, ka mums ir arī biznesa intereses, tāpēc ir svarīgi, ka mūsu auto tiek novērtēts pasaulē. Ir svarīgi, lai šādā projektā piedalās sportists, kuram ir liela piekrišana ASV. Arī no šāda aspekta Millena piesaistīšana mums ir liels ieguldījums.
Protams, arī mēs kļūsim tikai gudrāki, zinot, cik pieredzējis ir Millens.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png