profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Latvietis ar elektroautomobili startēs prestižajās Pikes Peak sacīkstēs Amerikā

Go4speed 01.05.2013 - 11:27 Latvietis ar elektroautomobili startēs prestižajās Pikes Peak sacīkstēs Amerikā
Foto: www.driveeo.com

Viens no Latvijā zināmākajiem autošosejas braucējiem - Jānis Horeliks - šī gada 30. jūnijā ar Andra Dambja būvēto šosejas elektroautomobili startēs prestižajās Pikes Peak sacīkstēs Amerikā, Kolorādo štatā. Tās ir otras vecākās sacīkstes Amerikā un šogad tajās startēs arī deviņkārtējais pasaules čempions rallijā - Sebastians Lēbs, kurš startēs ar "Peugeot 208" pilnpiedziņas prototipu.

Auto, kuram nosaukums ir dots "eO PP01", ir aprīkots ar 400 kW lielu jaudu un tā masa ir tikai 950 kilogrami. Auto ir aprīkots ar visu riteņu piedziņu un tam ir četri motori. "Mēs to saucam par tiešo pilnpiedziņu, jo automašīnai nav ne ātrumkārbas, ne reduktora," "Tavs Auto" veidotajā video uzsver autoinženieris Andris Dambis.

Automašīna, kas ir uzbūvēta no nulles sešu mēnešu laikā, ir pirmais šosejas autombilis, kas tapis Andra Dambja vadībā.

"Pikes Peak International Hill Climb" sacīkstes šogad norisināsies 91. reizi un sacīkšu trase ir 20 kilometrus gara. Finišā tā sasniedz 4300 metrus augstumu virs jūras līmeņa. Kopumā trasē līdz "Pikes Peak" kalna virsotnei sportistiem ir jāveic 156 līkumi.

Lielākais izaicinājums šajās sacīkstēs ir gaisa retinājums, sasniedzot arvien lielāku augstumu, kas samazina automašīnu (ar iekšdedzes dzinējiem) jaudu pat līdz 50%. Taču elektroautomobiļi ar šādām problēmām nesaskaras. Līdz ar to Latvijā uzbūvētais automobilis var izrādīties pat ļoti konkurētspējīgs. Līdz šim gan elektroautomobiļi nav uzvarējuši šo sacīkšu absolūtajā vērtējumā.


Foto: www.driveeo.com

Jānis Horeliks intervijā "Tavs Auto" atzīst, ka lielākā latviešu problēma ir tieši pieredzes trūkums. "Tehniski mēs būsim tam gatavi," savukārt uzsver Andris Dambis. 
 
Jānis Horeliks uzskatāms par vienu titulētākajiem Latvijas autošosejas braucējiem, jo pēdējo desmit gadu laikā spējis izcīnīt vairākus Latvijas un Baltijas čempiona titulus, kā arī FIA NEZ un Somijas čempionātos ieguvis neskaitāmas godalgotas vietas. 2011. gadā Horeliks sāka startēt Krievijā notiekošajās autošosejas sacīkstēs un to turpina arī šobrīd.

Drīzumā portāls piedāvās plašāku interviju ar Kristapu Dambi.

Video "Tavs Auto":
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png