profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

F1 šogad tik neprognozējama kā pirms 30 gadiem

Artūrs Virbulis 25.04.2012 - 17:00 F1 šogad tik neprognozējama kā pirms 30 gadiem
Foto: Davida Gray/Reuters

Šī gada pirmās formulas sezona iesākusies ļoti interesanti un aizraujoši, jo pirmajos četros posmos uzvarējuši četri dažādi braucēji ar četriem dažādiem automobiļiem. Pēdējo reizi tik neprognozējami sezona iesākās teju pirms 30 gadiem, 1983. gadā, kad pie uzvarām pirmajos četros posmos tika Nelsons Pikē („Brabham"), Džons Vatsons („McLaren"), Alens Prosts („Renault") un Patriks Tambejs („Ferrari").

Šogad pirmajos četros posmos uzvaras izcīnīt spējuši Džensons Batons („McLaren"), Fernando Alonso („Ferrari"), Niko Rosbergs („Mercedes") un Sebastians Fetels („Red Bull"). Un, iespējams, ka uzvarētāju pulku šogad papildinās vēl kāda komanda, piemēram, „Lotus", kas aizvadītajās sacīkstēs Bahreinā ar Kimi Raikonenu un Romānu Grošānu ieņēma otro un trešo pozīciju.

Līdzīga dažādība bija vērojama arī 2003. gadā, kad pirmajās četrās sacīkstēs arī uzvarēja četri dažādi braucēji, tomēr toreiz tas nebija ar četriem dažādiem auto. Tolaik pie uzvarām tika arī šobrīd braucošie Kimi Raikonens („McLaren") un Mihaels Šūmahers („Ferrari"), kā arī Deivids Kūlthards („McLaren") un Džankarlo Fizikela ar „Jordan" formulu. 2003. gadā ar divu punktu pārsvaru pirms Kimi Raikonena par čempionu kļuva Mihaels Šūmahers.

Ja reiz par faktiem un skaitļiem, tad jāmin vēl viens interesants fakts - aizvadītajā nedēļas nogalē Bahreinā pirmās četras vietas ieņēma formulas ar „Renault" dzinējiem. Pirmā un ceturtā vieta tika „Red Bull" pilotiem Sebastianam Fetelam un Markam Vēberam, savukārt otrajā un trešajā pozīcijā „Lotus" braucēji Kimi Raikonens un Romāns Grošāns. Pēdējo reizi „Renault" tik veiksmīgas sacīkstes bija pirms 15 gadiem, kad Žaks Vilnēvs ar „Williams" uzvarēja pirms Žana Alezī ar „Benetton", kam sekoja Heincs Haralds Frencens („Williams") un Gerhards Bergers („Benetton").


Bahreinā Kimi Raikonenam tikai nedaudz pietrūka, lai pārspētu Sebastianu Fetelu. Foto: Reuters

Pēc četriem posmiem šogad vadībā ir Sebastians Fetels, tomēr gan viņš pats, gan pārējie piloti atzīst, ka šogad neko nevar prognozēt. „Līdz šim skatīšanās noteikti sagādā lielu prieku. Automašīnas atrodas ļoti tuvu viena otrai, un pat nelieli sīkumi var izšķirt visas sacīkstes. Sezonas sākumā cilvēki teica, ka „McLaren" ir labākais auto ar atrāvienu, tomēr mēs redzējām, ka svētdienā viss var mainīties," tā par aizaujošo sezonas sākumu izsakās pagājušo divu gadu čempions Sebastians Fetels.

Ķīnā savu pirmo uzvaru F1 karjerā izcīnīja vācu pilots Niko Rosbergs, kurš sezonas iesākumu komentē šādi: „Šobrīd mums ir diezgan liels sajaukums. Atpalieku tikai 18 punktus no čempionāta līdera, tā kā ir vēl visas iespējas." Ja Rosbergam sezona iesākusies veiksmīgi, tad tieši pretēji iet viņa „Mercedes" komandas biedram Mihaelam Šūmaheram. Pirmajā posmā viņam tehnisku iemeslu dēļ nācās izstāties, otrajās sacīkstēs viņu izstūma no trases, trešajā mehāniķu neuzmanības dēļ atkal sekoja izstāšanās, bet tikko notikušajā posmā nepareizas komandas stratēģijas dēļ nācās startēt no pēdējās starta vietas.

Apjukuši ir arī eksperti un komandu vadītāji, kas neņemas spriest par gaidāmajām sacīkstēm. Bijušais F1 pilots Deivids Kūlthards atzīst, ka „šogad būs ļoti ciešs čempionāts", savukārt „Red Bull" padomnieks Helmuts Marko vairs neuzņemas izteikt jebkādas prognozes: „Mēs pat nezinām, kurš šogad ir mūsu galvenais pretinieks." Atliek vien priecāties par izveidojušos situāciju pirmajā formulā, jo šāds sezonas sākums liek domāt, ka cīņa par čempiona titulu šogad ilgs līdz pat pēdējā posma pēdējiem apļiem.

F1 kopvērtējums pēc četriem posmiem:
1. Sebastians Fetels, Red Bull, 53 punkti
2. Luiss Hamiltons, McLaren, 49 punkti
3. Marks Vēbers, Red Bull, 48 punkti
4. Džensons Batons, McLaren, 43 punkti
5. Fernando Alonso, Ferrari, 43 punkti
6. Niko Rosbergs, Mercedes, 35 punkti
7. Kimi Raikonens, Lotus, 34 punkti
8. Romāns Grošāns, Lotus, 23 punkti
9. Serhio Perezs, Sauber, 22 punkti
10. Pols Di Resta, Force India, 15 punkti
Komentāri
Archuks 25.04.2012 22:00
Raksta trešajā rindkopā tas ir minēts. Tikai toreiz tas nebija ar četriem dažādiem auto, bet gan divi "McLaren", viens "Ferrari" un viens "Jordan".
silk182 25.04.2012 21:31
Muļķības!
Pēdējo reizi 4.posmos 4 dažādi uzvarēti bija 2003. gadā!
http://en.wikipedia.org/wiki/2003_Formula_One_season
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png