profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

WRC zvaigzne uz Igaunijas ralliju pošas ar leģendāru auto, sagaidāmi vēl pārsteigumi

Mārtiņš Jankovskis 19.06.2013 - 06:32 WRC zvaigzne uz Igaunijas ralliju pošas ar leģendāru auto, sagaidāmi vēl pārsteigumi
Pagājušā gada uzvarētājs Mads Ostbergs. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Jūlija vidū notiks viens no lielākajiem starptautiskajiem rallijiem Baltijā - "auto24 Rally Estonia", kas būs ne tikai Igaunijas rallija čempionāta kārtējais posms, bet arī Latvijas un FIA Eiropas vēsturisko automašīnu rallija čempionāta posms. Otrdien norisinājās "auto24 Rally Estonia" preses konference, kurā tika paziņoti vairāki interesanti jaunumi.


Foto: rallyestonia.com

Rallija direktors Urmo Āva paziņoja, ka arī šogad vēsturisko automašīnu klasē startēs somu rallija zvaigzne, šī brīža VW WRC rallija komandas pilots Jari Mati Latvala. Ja pagājušajā gadā Latvala bija pārliecinoši ātrākais ar ''Ford Escort RS Mk2 BDA'' automašīnu, tad šogad pilots nolēmis startēt ar leģendāru auto - pirmo pilnpiedziņas WRC mašīnu - "Audi Quattro". "Tas būs ļoti jautri. Līdz šim man nav bijusi pieredze, braucot ar šādu automašīnu," saka Jari Mati Latvala.

 

"Audi Quattro", kas pirmo reizi WRC ienāca 1981. gadā, ir īpašs spēkrats, jo tas bija pirmais pilnpiedziņas WRC auto ar turbo motoru. Ar šā auto B grupas specifikāciju brauca soms Hannu Mikola (18 uzvaras WRC, no kurām desmit uzvaras ar Audi) un francūziete Mišela Mutona, kura ar šo auto izcīnīja četras uzvaras. Jāatzīmē, ka 1982. gadā "Audi" izcīnīja pasaules čempionu titulu komandu ieskaitē.

Jau šobrīd vēsturisko automašīnu klasē dalību apstiprinājusi 31 ekipāža, kuru vidū ir ļoti seni un ekskluzīvi auto. Piemēram, Lancia 037, kuru pilotēs norvēģis Jensens (pagājušajā gadā finišēja 2.vietā, Latvalam zaudējot nepilnas septiņas minūtes).


Jensens pagājušā gada rallijā. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Taču, protams, daudzus interesē, kuri piloti brauks ''lielajā'' rallijā. Organizatori ziņo, ka ar Mitsubishi Lancer WRC automašīnu uz starta izies Latvalas tēvs Jari Latvala. Tāpat ar Subaru Imreza WRC startēs lietuvietis Benediktas Vanagas. Organizatori cer, ka drīz apstiprinājumu minētajam rallijam dos zviedrs Pērs Gunārs Andersons (71 starts WRC), kurš startētu ar Ford Fiesta RS WRC. Tāpat gan rallija rīkotāji, gan Ots Tanaks cer, ka izdosies atrast līdzekļus, lai arī Tanaks varētu iziet uz starta ar WRC automašīnu.


Pagājušajā gadā šajā rallijā ar Ford Focus WRC startēja Georgs Gross. Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Taču tas vēl nav viss, jo Urmo Āva dara visu iespējamo, lai uz šo ralliju uzaicinātu vēl vairākus WRC pilotus. Atgādināsim, ka pagājušajā gadā šajā rallijā uz starta izgāja tādi WRC braucēji kā Mads Ostbergs (1.vieta), Tjerī Noivils (2.vieta), Martins Prokops (4.vieta). Protams, bez šiem pilotiem uz starta izies gandrīz visi spēcīgākie Baltijas rallija braucēji.


Tjerī Noivils pagājušajā gadē nespēja apdzīt Ostbergu. Varbūt šogad? Foto: Aigars Tīdmanis, Go4speed

Interesanti, ka šogad pirmo reizi Igaunijas rallijā notiks kvalifikācijas ātrumposms pirmajiem Top 10 pilotiem, kas viņiem ļaus izvēlēties starta secību. Kvalifikācijas posms risināsies ceturtdien, 18.jūlijā. Tāpat organizatori piebilda, ka rallija laikā būs daudz tramplīnu, no kuriem viens Otepes Superspeciālajā ātrumposma būs īpaši liels, kur daži auto varēšot aizlēkt vairāk nekā 30 metrus. Rallijam varēs sekot līdzi arī Sky Plus Rallyradio, kur tiks runāts četrās valodās, tai skaitā arī latviešu!
Komentāri
jancuxx73 20.06.2013 21:21
Un aizmirsu piebilst, ka pirmais , septiņdesmito gadu beigās, pilnpiedziņas auto rallijā bija RANGE ROVER.
jancuxx73 20.06.2013 21:16
Bija B grupa, bija A grupa. Bgrupu likvidēja astoņdesmito beigās, WRC grupa tika ieviesta deviņdesmito vidū, lai būtu vairāk iespējamo dalībnieku. Priekš homogolācijas A grupai vajadzēja rūpnīcai saražot 2000 auto, priekš WRC 20 vai 25, īsti neatceros, un modelim pat nevajadzēja obligāti būt ar pilnpiedziņu. Iskatās, ka rakstītāji slikti zin rallija vēsturi.
rainman 19.06.2013 10:50
Audi Quattro gan bija pirmā pilnpiedziņas rallija mašīna.. tajos laikos vēl tāda WRC seriāla nebija, kas radās 90ajos... B-grupa gan :)
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png