profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Kur paliek vecie F1 spēkrati?

Artūrs Virbulis 24.12.2012 - 16:28 Kur paliek vecie F1 spēkrati?
Foto: Ferrari

Ar katras F1 sezonas beigām, beidzas arī attiecīgās sezonas formulas dzīve. Kad ielas automobiļi beidz savu dzīves ciklu, tie nonāk auto kapsētās vai metāllūžņu pieņemšanas punktā, tomēr kas notiek ar vienu gadu vecajām formulām?

Pēc 2012. gada Brazīlijas lielās balvas izcīņas pensijā devās visi 24 uz starta izgājušie spēkrati, tomēr atšķirībā no ielas automašīnām vairākus miljonus vērtās formulas nenonāk vis zem metāllūžņu preses, bet gan piedzīvo savu otro dzīvi, kas ir daudz mierīgāka par dalību sacensībās.

„Mercedes" F1 komandas finansiālais direktors Niks Fraijs atzīst, ka „mēs gadā saražojam piecas līdz sešas formulas". Viena no tām pēc sezonas dodas uz Mercedes muzeju Štutgartē, arī lielajiem sponsoriem ir iespēja tikt pie kāda eksemplāra. „Petronas būtu iespēja tikt pie automobiļa. Viņi ar to gan nevarētu braukt, tomēr tas būtu kā skaists izstādes elements viņu galvenajā birojā," tā par vienas formulas likteni Niks Fraijs.


Baumo, ka Šūmahers ticis pie tās formulas, ar kuru 2012. gadā Monako izcīnīja uzvaru kvalifikācijā. Foto: xpb

Atlikušie spēkrati tiekot pārvērsti par šovkāriem jeb izstāžu eksponātiem. „Daudzi no sponsoriem automobiļus nevēlas uz ilgu laiku, bet gan uz noteiktu laiku, piemēram, uz dažādām izstādēm. Šie eksemplāri gan parasti sastāv tikai no šasijas, bez dzinēja un pārnesumkārbas. Tas šos izstāžu eksponātus atšķir no spēkratiem, kurus izmantojam, piemēram, šovu braucienos pa pilsētas ielām," tā par atlikušo formulu likteni Fraijs.

Jāatzīmē, ka pēc viņa teiktā var spriest, ka vismaz viena braucoša formula tiek atstāta komandā. Tāpat pie vienas no 2012. gada „Mercedes F1 W03" formulām tiks karjeru beigušais Mihaels Šūmahers, kurš to ieguvis kā dāvanu un pateicību no „Mercedes" komandas.

Pēc kāda laika daļa no formulām nonāk arī tirdzniecībā, tomēr ar šo tematiku, t.i. precīzu un detalizētu lietoto F1 spēkratu piedāvājumu portāls Go4speed Jūs iepazīstinās tuvākajās dienās.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png