profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Čempions Fetels: Pēc finiša es raudāju

Artūrs Virbulis 27.11.2012 - 13:20 Čempions Fetels: Pēc finiša es raudāju
Sebastians Fetels. Foto: Lat Photographic

Aizvadītajā nedēļas nogalē Brazīlijā tika aizvadīts aizraujošs un nervus kutinošs F1 fināls, kurā, neraugoties uz neskaitāmām neveiksmēm, savu trešo čempiona titulu pēc kārtas izcīnīja vācietis Sebastians Fetels (Red Bull). Viņa tiešais konkurents Fernando Alonso (Ferrari) darīja visu, ko varēja, tomēr otrā vieta finišā nozīmēja arī otro vietu kopvērtējumā.

„Šobrīd Jūs man varētu iedurt ar adatu vai pieslēgt pie elektrības, es to nemaz nejustu. Neticami! Vēl grūtāk laikam nevarēja būt. Pats starts bija labs, bet tad Marks (komandas biedrs Vēbers) mani nostūma uz kreiso pusi, man bija ātri jābremzē, zaudēju pozīcijas, un tā vairs nebija labākā izejas pozīcija ceturtajam līkumam. Man tad trāpīja pa aizmuguri un tad es redzēju kā pēkšņi viss bars brauc man pretī. Par laimi manī neviens neietriecās," sajūsmā par trešo čempiona titulu ir Sebastians Fetels, gan piebilstot neveiksmīgo startu un viņa sagriešanu.

Tālākajā sacensību gaitā „Red Bull" pilots gan spēja ātri aizcīnīties uz priekšu, tomēr tad Fetelam nācās saskarties ar nākamajām grūtībām - viņam salūza saruna iekārtu, līdz ar to viņš tikai dzirdēja, ko saka komanda, bet pats neko komandai pavēstīt nevarēja. It sevišķi grūti tas ir mainīgajos laika apstākļos.


Fetels pēc starta visiem pa vidu un pretējā virzienā. Foto: Getty images

„Mums bija pamatīgi nodilušas riepas, bet ātrums ar slikiem bija labs. Mēs, protams, zinājām, ka būs lietus, bet uzlikām vēlreiz slikus. Un tad atkal sāka līt. Pēc apļa vai diviem atkal biju boksos, bet tā kā manus saucienus „Inter, Inter!" (red. piez. vieglās lietus riepas) neviens nedzirdēja, tad neviens mani boksos negaidīja, un man bija jāgaida līdz izpakos riepas. Ļoti trakas sacensības, kaut ko trakāku izdomāt droši vien būtu grūti," kuriozo momentu, kad trīs apļu laikā nācās divreiz pabūt boksos, skaidro Fetels.

Par to, ko viņam šis trešais tituls nozīmē, jaunais čempions izsakās ļoti emocionāli: „Priekš mums visiem komandā un arī man tas vēl ir nereāli. Šo trešo titulu izcīnīt šeit, viena no mana lielākā elka, Airtona (Sennas) mājās, kurš arī izcīnījis trīs titulus, ir neticami. Es parasti nelabprāt runāju par sevi, bet man ir ļoti grūti saprast to, ka es tagad piederu pie viņiem. Ir arī citi lieli vārdi viņu starpā kā Lauda, Pikē...Mana sarunas iekārta nestrādāja, tādēļ jūs nedzirdējāt, kā es pēc finiša raudāju."


Fernando Alonso. Foto: Getty images

Tā kā pirms lielā fināla Fetelam bija 13 punktu pārsvars pār Fernando Alonso, tad spānis sacensībās devās ar daudz mazāku atbildības slogu. Un, neraugoties uz to, ka Alonso neizdevās izcīnīt savu trešo čempiona titulu, viņš ar sevi, komandu un sezonas rezultātu ir ļoti apmierināts. „Es galvenokārt esmu lepns par komandu un sniegumu, kuru šosezon rādījām. Mēs zaudējām titulu, tomēr tas nenotika Brazīlijā, bet gan sacīkstēs, kurās mums nepaveicās. Ja kaut kas tiek darīts no visas sirds, ar 100 procentu atdevi, tad ir jābūt lepnam. Es esmu priecīgs par komandu, un nākamgad mēs mēģināsim atkal," par lielisko sniegumu savai Ferrari komandai pateicas Fernando Alonso.

„Pēdējais posms bija tāds, kādu vēlējāmies, ar mainīgiem apstākļiem un ļoti, ļoti grūtām sacīkstēm. Šīs bija vienas no sarežģītākajām sacensībām manā karjerā, jo visu laiku bija sajūta, ka tu trasē esi ar nepareizajām riepām. Tomēr apstākļi visiem bija vienādi. Katrā aplī bija liels risks izlidot no trases, tomēr mēs nedrīkstējām riskēt, jo mums obligāti bija nepieciešams pjedestāls, lai būtu vēl iespēja uzvarēt. Nebija runa par apļa laikiem, par sekunžu desmitdaļām, bet gan par „izdzīvošanu". Tomēr mums tas atkal labi izdevās, startējot no septītās vai astotās vietas uzkāpt uz pjedestāla. Mēs, kā visu laiku šogad, cerējām uz nelielu brīnumu," tā sarežģīto finālu raksturo Alonso.


Felipe Masa palīdz cīņā pret Marku Vēberu. Foto: AP

Lepns Alonso ir ne tikai ar saviem mehāniķiem, bet arī komandas biedru Felipi Masu, kurš viņam pēdējos posmos ir ievērojami palīdzējis: „Felipe aizvadīja ļoti labu otro sezonas pusi. Un man bija iespēja pēdējā posmā cīnīties par uzvaru, arī pateicoties komandas darbam. Pēdējās divās, trīs sacīkstēs Felipe palīdzēja arī ar pozīcijām, jo Felipem vairs nebija iespējas cīnīties par titulu un komanda tā nolēma." Intervijas noslēgumā 2005. un 2006. gada čempions rezumē savu ieguldījumu sezonas iznākumā: „Es esmu ļoti apmierināts un man ir laba sajūta. Pirms diviem gadiem mēs titulu pazaudējām, jo viss bija mūsu rokās, šoreiz ir tieši pretēji. Es esmu laimīgs un lepns par to, ka ar šādu auto varēju cīnīties par titulu līdz pēdējam aplim. Tas ir pats labākais, būt lepnam par sevi, jo šī, iespējams, bija mana labākā sezona manā karjerā. Un man tā paliks ļoti labā atmiņā."
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png