profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

WRC: Pienācis laiks pārmaiņām

Mārtiņš Jankovskis 30.10.2012 - 18:46 WRC: Pienācis laiks pārmaiņām
FIA prezidents Žans Tods. Foto: m2motors.com.ua

Lai arī šosezon atlicis vēl tikai viens WRC posms, kas notiks Spānijā, pirms kāda laika notika pasaules FIA pasaules motorsporta padomes sēde, kurā tika paziņots gan jaunais 2013. gada WRC kalendārs, gan arī būtiskākās izmaiņas.

Daudzi šo sanāksmi gaidīja ar ļoti lielu nepacietību, jo beidzot bija jākļūst zināmam jaunajam WRC promouteram jeb kompānijai, kas turpmākos gadus spodrinās WRC rallija tēlu. Un par tādu kļuva uzreiz divas kompānijas - Red Bull Media House un The Sportsman Media Group. FIA paziņojumā teikts, ka abas šīs kompānijas būs atbildīgas par finanšu ieguldījumiem WRC, kā arī par WRC rallija attīstību, tā tēla uzlabošanu, prestižu, reputāciju un komercvērtību.


Ots Tanaks. Foto: AFP/Scanpix

Lai nedaudz samazinātu izmaksas un lai piesaistītu jaunus dalībniekus un komandas, tās WRC komandas, kuras plāno piedalīties cīņā par 2013. gada WRC čempiontitulu, tagad varēs piedalīties tikai vienā posmā, kas ir ārpus Eiropas. Piemēram, agrāk, lai varētu piedalīties cīņā par čempiontitulu, katrai komandai obligāti bija jābrauc divos posmos ārpus Eiropas, kas, protams, ļoti būtiski sadārdzināja izmaksas. Taču, lai cīnītos par čempiontitulu, WRC komandām kā minimums būs jāpiedalās septiņos posmos (kopā būs 13 posmi).

Ļoti lielas izmaiņas notikušas klašu sadalījumā. No 2013. gada šī brīža S2000 čempionāts (nākamais aiz WRC) pārtaps par WRC-2 čempionātu, kurā tagad varēs startēt ar R5, R4 un S2000 automašīnām. Zem šī WRC-2 čempionāta būs atsevišķa kausa izcīņa N grupas automašīnām. Šajā WRC-2 klasē par čempiontitulu ražotāja kausā un individuālajā vērtējumā varēs cīnīties tikai tie, kuri piedalīsies sešos no septiņiem posmiem.


PWRC klases līderis Benito Guerra. Foto: ewrc.cz

Tikmēr mums zināmā Production Car World Rally Championship jeb PWRC klase, kurā sportisti startēja ar N grupas automašīnām, nākamgad tiks pārsaukta uz WRC-3 čempionātu, kurā varēs startēt R3, R2 un R1 klases braucēji. Par čempiontitulu ražotāja kausā un individuālajā vērtējumā varēs cīnīties tikai tie, kuri piedalīsies piecos no sešiem posmiem.

Tāpat nosaukumu nākamgad mainīs arī FIA WRC Akadēmija, kas tagad sauksies FIA Junior WRC.


Šī gada WRC Akadēmijas uzvarētājs Evans. Foto: ewrc.cz

Tie, kas WRC seko pastiprināti, iespējams, ir dzirdējuši tādu vārdu salikumu kā Gravel crew, taču noteikti ir tādi, kas par šādu vārdu salikumu dzird pirmo reizi. Tiem, kas nezina, jāpaskaidro, ka vadošie WRC braucēji šosezon asfalta posmos drīkstēja izmantot šādu Gravel crew, kuras uzdevums bija šāds.

Īsi pirms katra rallija dienas sākuma šī Gravel crew ekipāža jau pēc iepriekš sastādītas stenogrammas (to stenogrammu (kopiju) iedeva attiecīgais stūrmanis) vēlreiz izbrauca katru posmu, un, ja bija nepieciešams, veica labojumus vai arī ziņoja minētajai ekipāžai par novērojumiem trasē (Piemēram, ja pārbaudot trasi kādā līkumā bija lielas peļķes un iekšmalā dziļa bedre, tad šī Gravel crew pierakstos veica īpašos labojumus). Pēc katra posma izbraukšanas rallija ekipāža saņēma sava Gravel crew labojumus un stūrmaņi savos pierakstos veica pēdējos labojumus, kas ļāva izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem rallija laikā.


2011.gada Kena Bloka Gravel crew pienākumus pildīja Kriss Atkinsons (pa kreisi) un Fils Mills.
 
Līdz ar to, lai uzlabotu sportistu drošību, jaunie noteikumi paredz to, ka jau ar šo brīdi visi tie dalībnieki, kuri brauks ar WRC automašīnām, asfalta posmos varēs izmantot šādus Gravel crew jeb kā tagad saka route note car pakalpojumus.

WRC kalendārs 2013. gadam:
1. Montekarlo  
20. janvāris
2. Zviedrija 10. februāris
3. Meksika 10. marts
4. Portugāle 14. aprīlis
5. Argentīna 5. maijs
6. Grieķija 2. jūnijs
7. Itālija 23. jūnijs
8. Somija 4. augusts
9. Vācija Nav zināms
10. Austrālija 15. septembris 
11. Francija 6. oktobris
12. Spānija 27. oktobris
13. Velsa 17. novembris
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png