profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Mareks Dainis Mūsas trasē piepildīs vienu no saviem dzīves un autosporta sapņiem

Mārtiņš Jankovskis 30.08.2024 - 12:37 Mareks Dainis Mūsas trasē piepildīs vienu no saviem dzīves un autosporta sapņiem
Foto: No sportista personīgā arhīva

1. septembrī, leģendārajā Mūsas trasē, Bauskā, norisināsies Latvijas autokrosa čempionāta un kausa lielais sezonas noslēgums, kur noskaidrosim čempionus un labākos braucējus šajā sezonā.

B1600 klasē debiju ar bagiju piedzīvos Mareks Dainis.

Latvijas viens no vadošajiem dīdžejiem [Ex] da Bass ir ne tikai lielisks ballīšu meistars, bet arī kaislīgs autosportists. Vispirms viņš 2009.gadā pamēģināja folkreisu, tad vairākas sezonas startēja Latvijas un Baltijas autokrosa čempionātā salonauto klasēs, bet tagad ir gatavs zemu lidot "kosmosa kuģī", braucot ar B1600 klases pilnpiedziņas bagiju. 

Lai noskaidrotu sīkāk, kāpēc tāda izvēlē un kādi ir viņa sportiskie plāni, par to šajā sarunā.


[Ex] da Bass un bagija saimnieks Tomas Skrodenis. Foto: No sportista personīgā arhīva

Kā izdomāji pievērsties bagiju sportam un kāpēc nolēmi pamēģināt sevi tieši dullākajā klasē?
Autokross jau no bērnības vienmēr ir bijis mans sporta veids Nr.1. Laikam ejot, sapratu, ka gribu arī pats pamēģināt - kā tas ir būt autosportistam. Ir diezgan daudz pabraukts gan folkreisā, gan salonauto krosā, bet, vērojot ikgadējo Eiropas autokrosa čempionāta cīņas Baltijā un arī skatoties sacīkstes klātienē leģendārajā autokrosa mekā Novapakā Čehijā, radās jautājums - vai man pietiktu dūšas iesēsties šādā "raķetē" un izbraukt pašam? Tā nu ir sanācis, ka šogad man apritēja apaļi 40 gadi un es nolēmu sev uzdāvināt neaizmirstamu dāvanu - startu kādā no Latvijas autokrosa čempionāta posmiem dullajā B1600 klasē. Kad tad, ja ne tagad, vai ne? Tad nu sāku meklēt variantus, protams, ar treniņu iespēju pirms tam. Liels paldies Edgaram Zīvertam, kurš bija gatavs man savu bagiju Bauskas sacīkstē uzticēt, bet, tā kā Edgars pēdēja sacīkstē, kurā startēja, savu bagiju nedaudz samocīja, izlēmu par labu Lietuvas variantam.

Kas tas ir par bagiju, ko pilotēsi?
Tas ir kādreiz Eiropas autokrosa čempionātā startējis divmotoru bagijs, kas pašlaik pieder foršam džekam Tomas Skrodenis no Lietuvas. Nu mēmākā "raķete", ar kuru tikt galā nebūs viegli. Kā man balss ziņā pēc treniņa video noskatīšanās teica dullais Ervins Grencis - "Nu ko, Marek, es Tevi varu apsveikt ar braucienu ar ātrāko Baltijas bagiju..." Ko viņš vēl teica, es publiski neteikšu, bet novēlējumi bija ambiciozi un skaļi (smaida). Ervinam paldies par labajiem vārdiem, bet, nu jā - bagijs ir jaudīgs, bet man pašlaik galvā vēl visa tā puzle līdz galam tā īsti nesaliekas. Slēgties un krāmēt šķērsām daudz maz sanāk, bet vēl jāmācās pacelt startus, tikt galā ar briļļu plēves pārvilkšanu un visām citām bagija pilotēšanas niansēm un apstākļiem.


Foto: No sportista personīgā arhīva

Un kā gāja treņiņos?
Uffff, vispār dulli! Trenēšanās notika Kupišķos, Lietuvā. Pateicos Saulius Valiukas par iespēju! Biju plānojis nobraukt vismaz 30 apļus, bet nesanāca. Pirmie pieci bija pirmā iepazīšanās ar to, kā ar šo bagiju vispār braukt. Pirms pāris gadiem bagiju speciālists Intars Grandāns man iedeva pamēģināt savu bagiju Pilskalnu trasē. Patika, un jau kaut kāda nojausma, ko un kā darīt man bija. Otrie pieci apļi jau bija ātrāki, bet bija jāpierod, ka ir diezgan intensīvi jāpārslēdz pārnesumus un ar vienu ātrumu ilgi bakstīties nedrīkst. Nu un pēdējie pieci sanāca jau ļoti labi, bet... viens no dzinējiem pateica paldies. Kad virzulis izdomāja paskatīties, kā izskatās ārpus bloka - man likās, ka bagijs ir aizdedzies. Pirmā doma bija - maksimāli ātri tikt no tā ārā. Labi, ka nebija vajadzības pēc ugunsdzēšamā aparāta. Ar to arī treniņi noslēdzās, bet, noskatoties pēdējo apļu video un atrādot šo video pāris draugiem no Eiropas autokrosa čempionāta, vairāki sportisti atzina, ka tā viena dzinēja skaņa nav bijusi laba jau no pašiem pirmajiem apļiem. Nu neko - atradām ar bagija saimnieku jēdzīgu kopsaucēju un mana debija B1600 bagijos šajā nedēļā tomēr notiks! Trešdien Lietuvā tika atrasts cits dzinējs un ceturtdienas vakarā tas jau tika iemontēts bagijā un rūca. Vienu brīdi gan likās, ka mans sapnis vēl kādu laiku tā arī paliks tikai sapnis, bet kārtis salikās tā, ka atkāpšanās ceļa vairs nav! Jāmauc! Teikšu kā ir - nedaudz ir bail, kā būs braukt barā un vai tikšu ar sevi un šo jaudīgo bagiju galā. Kā būs - tā būs! Īkšķis gaisā!


Foto: No sportista personīgā arhīva

Ko sagaidi no Bauskas sacīkstes šajā nedēļas nogalē?
Ja tā pavisam godīgi - rezultāts šajā debijas sacīkstē bagijos man nav tik ļoti svarīgs. Vajadzētu vismaz tikt līdz galam, bet, ja jutīšu, ka pēc kvalifikācijas braucieniem kaut kas jēdzīgs sāk sanākt un varu pacīnīties, tad finālā mēģināšu no sevis izspiest maksimumu. Un man ir vienalga, ko kāds domās vai runās, jo es šo pasākumu izbaudīšu no pirmā līdz pat pēdējam aplim un man dzīvē būs ko atcerēties! Un, kā saka viens mans čoms autokrosists: "Autokross nav mīkstajiem!". Es jau tā esmu priecīgs, ka man būs šāda unikāla iespēja piepildīt vienu no saviem dzīves un autosporta sapņiem...



PIEDALIES RALLY BUHARIKI ERČ PROGNOŽU SPĒLĒ
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png