profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Pieredze: rallija skola pie Igaunijas rallija čempiona

go4speed 10.03.2012 - 09:04 Pieredze: rallija skola pie Igaunijas rallija čempiona
Zita Īle jau trešo gadu kā stūrmane startē rallijā un rallijsprintā. Foto no personīgā arhīva

25. un 26. februārī notika Igaunijas rallija čempionāta 1. posms "Võrumaa Talveralli". Šajā rallija posmā pārsteigumu sagādāja Igaunijas Čempions Kaspars Koitla, kurš pavisam negaidīti man piedāvāja izmēģināt savus spēkus stenogrammas lasīšanā angļu valodā.

Kaut arī man kā stūrmanei rallijā ir neliela pieredze, es tomēr nolēmu pieņemt šo izaicinājumu un sestdien, 25. februārī, devos uz Võru pilsētu Igaunijā. Visu nedēļu pirms rallija biju ļoti uztraukusies un nespēju noticēt, kam esmu parakstījusies uz kaut ko tādu. Tiesa gan, tas bija patīkams satraukums.

Vēl iepriekšējā vakarā pirms rallija Kaspars Koitla atsūtīja īsziņu, ka nebūs laika kopā pierakstīt trasi, un tāpēc rallija pirmajā dienā tulkošot no igauņu uz angļu valodu attiecīgā ātrumposma pierakstus. Domāju, ka tas ir pavisam nenopietni - man taču jāredz kaut vai vienu reizi, kāda ir trase. Turklāt es savus pierakstu veicu citādāk. Tas man uzdzina pat stresu. Taču, kad biju jau Rallija Centrā, Koitla teica, ka tūlīt brauksim pierakstīt trasi. Varēju nedaudz uzelpot.


Sagatavotā stenogramma. Foto no personīgā arhīva

Kaspars Koitla iepriekšējā dienā sagatavoja stenogrammu igauņu valodā un, pierakstot trasi ar mani, braucot vadījās arī pēc jau gatavās stenogrammas. Kaspars man pāris dienas iepriekš parādīja onboard video, kur 2008.gada "Sāremā rallija", kurā viņam bija stūrmane no Lietuvas. Ceļā uz SS3 pierakstīšanu, viņš parādīja arī anglisko stenogrammu. Tur bija tik daudz apzīmējumu, kādus nekad iepriekš neizmantoju! Pārprasīju apzīmējumu nozīmi un tad, kad rakstīju pierakstus sev, centos rakstīt tā kā redzētajā stenogrammā.

Pierakstīšana padevās visai raiti, taču problēmas sākās pie tās lasīšanas. Izbraucām vienu reizi pārbaudīt un pielabot pierakstus. Protams, ar to vien nepietiek, lai mans uzdevums vakarā būtu kaut vai tuvu "labi" izdarāms. Kā jau visi rallija cienītāji zina, tad Latvijā labo līkumu rallijā apzīmē ar burtu "L", bet angliskajā versijā tas sanāk "Left" - tātad uz otru pusi. Tāpat arī "garš" tika apzīmēts kā "lg" (long) un šeit sanāk, ka "Left" un "Lg" ir ar "L", pie lasīšanas nācās stipri piedomāt, kas īsti jāsaka.

Trasē devāmies sacensību pirmās dienas trešajā ātrumposmā, kas bija 14 kilomentus garš, ar N4 klases "Mitsubishi Lancer Evo IX" starp 03 un 02 ekipāžām (šajā rallijā tas bija VIP jeb "Rally Taxi" starta numurs).

Pirms braukšanas satraukums bija manāmi pieaudzis. Ne velti. Šķita, ka pirmajam pārbaudījumam ir visi šķēršļi - viens no ātrākajiem Igaunijas rallija pilotiem,  pilnpiedziņas auto, ziema, tumsa, stenogramma angļu valodā un vakarā sāka arī snigt.

Brīžiem lasīju par lēnu, un salonā apgaismojums arī raustījās. Lielākas pauzes man iestājās, kad domāju, kura puse tad ir "Right" un "Left", vai tiešām saku pareizo virzienu. Pieļauju, ka pēc pāris treniņiem angļu valodā, stenogramma nekādas problēmas vairs nesagādātu.


Foto: Timo Anis

Kaspara Koitlas sniegums ātrumposmā bija ātrs, par ko liecināja tas, ka  03 ekipāžu noķērām aptuveni 3 kilometrus pirms finiša. Braucām ātri. Vienā tramplīnā pat palecāmies, un dažbrīd sānslīdes bija tik skaistas, ka smaidot skatījos ārā pa logu. Kaspars bija ļoti labs skolotājs. Viņš tik pareizi un mierīgi visu izstāstīja, un daudz runāja, lai mans satraukums mazinātos. Brauciena laikā jutos ļoti droši un mierīgi.

Kaspars Koitla ir devis pamatīgu un noderīgu rallija skolu, kā arī piepildījis vienu no maniem sapņiem.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png